We kunnen niet zonder zout, oftewel natrium. Het speelt een belangrijke rol in de vochthuishouding van ons lichaam. Voor sommige mensen is het echter goed om hier niet te veel van binnen te krijgen. Bijvoorbeeld bij een verminderde nierfunctie, een verhoogde bloeddruk of tijdens een zwangerschap. Ook krijgt de gemiddelde Nederlander al snel te veel zout binnen. Volg je een zoutarm dieet of zou je wel wat in zout willen minderen? We geven je een paar tips om op te letten bij het beperken van je zoutinname.
Alles wat gemarineerd, gepaneerd en voorbewerkt is, bevat vaak veel zout. Laat deze producten dus zoveel mogelijk liggen en ga voor verse ingrediënten. Toch zin in die lekkere krokante bite? Er bestaat ook natriumarm paneermeel!
Soep is lekker, maar vaak erg zout. Eet hier dus niet te veel van, of controleer heel goed hoeveel zout erin zit. Geef een soep smaak door te werken met verse of gedroogde kruiden.
Zout is een smaakversterker en daarom kan eten met weinig zout wat flauw smaken. Gebruik daarom kruiden en specerijen om je eten toch lekker op smaak te maken. Wist je trouwens dat je smaak verandert als je minder zout eet? In het begin kan het wennen zijn, maar je smaakpapillen passen zich aan waardoor je op gegeven moment veel meer proeft. Dit schijnt zo’n zes weken te duren. Even doorzetten dus!
Vind je het lastig om zelf zoutvrij te koken? Ga voor kant-en-klaarmaaltijden met weinig zout. Bij ons vind je iedere week weer nieuwe maaltijden met weinig zout op het menu, die zijn samengesteld door een hierin gespecialiseerde voedingsexpert in samenwerking met onze chefkok. Hierbij is smaak minstens zo belangrijk als gezondheid. Want zoutloos betekent niet smaakloos! Dankzij lekkere kruiden en specerijen zijn onze zoutarme maaltijden toch heel smaakvol.
Voedingsexpert Laura is specialist op het gebied van voeding en gezondheid en zorgt ervoor dat onze maaltijden niet alleen lekker, maar ook gezond zijn!