Tips & Tricks voor gezond en lekker eten

De lekkerste asperges koken: zo doe je dat!

Het aspergeseizoen is weer aangebroken! Dit betekent dat witte en groene asperges niet op je bord mogen ontbreken. Hiervoor moet je de Koningin der groente wel goed bereiden. Maar hoe kook je asperges? Hoe schil je ze? Hoe lang moet je asperges koken? En waar moet je allemaal op letten? Lees het hier!

De belangrijkste stap: asperges schillen

De eerste stap van het bereiden van asperges is de asperges schillen. Dit is misschien wel het belangrijkste, maar ook het lastigste onderdeel van het proces. Er komt nogal wat bij kijken. Voor je begint: alleen witte asperges hoef je te schillen. Groene asperges kunnen zo de pan in. Bij witte asperges is het heel belangrijk dat je ze op de juiste manier schilt. Doe je dit niet, dan kunnen er draden aan de witte asperges blijven hangen. Die gaan tussen je tanden zitten en dat wil je niet! Ook kan de asperge bij onjuist schillen breken. Om dit te voorkomen geven we je een paar tips.

Zorg voor verse asperges

Zorg er allereerst voor dat je verse witte asperges hebt. Deze zijn niet alleen makkelijker om te schillen, maar ook veel lekkerder van smaak. Daarnaast is het belangrijk dat je een dunschiller in huis hebt, samen met een mes en snijplank. De dunschiller gebruik je voor het schillen van de asperges, het mes is handig om uiteindelijk de kopjes en uiteinden mee af te snijden als je deze niet gaat gebruiken.

Tijdens het schillen zorg je ervoor dat de asperge vlak op de snijplank ligt. Til je de asperge namelijk te ver op, dan breekt hij af. Schil de asperge vanaf de kop naar beneden in één beweging, en herhaal dit totdat de hele asperge rondom geschild is. Als alle asperges geschild zijn, snijd je ongeveer 2 tot 3 cm van de onderkant van de asperge af. Dit deel van de asperge is namelijk erg taai.

Asperges koken

Vervolgens kun je de asperges gaan koken. De bereidingswijze van witte en groene asperges verschilt.

Witte asperges koken

Om te beginnen leg je de geschilde asperges in een pan met water. Zorg dat je de pan vult met een laag water tot net boven de asperges en doe er een snufje zout en suiker bij . Door een beetje suiker toe te voegen ga je de bitterheid van de asperges tegen. Dek vervolgens de pan af met een theedoek, dit zorgt ervoor dat de asperges vochtig blijven en niet naar boven drijven. Breng alles aan de kook en laat dit 5 tot 8 minuten zachtjes doorkoken. Kijk na ongeveer 4 minuten hoe snel de asperges garen. Je wilt namelijk voorkomen dat ze te zacht en slap worden. Zodra de asperges klaar zijn schep je ze uit de pan en leg je ze op een theedoek met een stuk keukenpapier, om ze daarna direct op tafel te zetten!

Groene asperges koken

Groene asperges koken gaat anders dan witte. Eerst zet je de asperges rechtop in een pan met koud water. Hier laat je ze 15 tot 30 minuten staan. Vervolgens hoef je groene asperges dus niet te schillen, wel snijd je net als bij witte asperges, 2 tot 3 centimeter van de onderkant af. Dit stuk van de asperge smaakt namelijk houterig. Daarna kook je de asperges, afhankelijk van de dikte, 3 tot 5 minuten in water met een snufje zout. Een stukje korter, maar daardoor niet minder lekker! De asperges zijn gaar op het moment dat je er met een vork doorheen kan prikken.

Groene asperges grillen

Wist je dat je groene asperges, naast koken, ook kan grillen? Bij het grillen van groene asperges begin je met het wassen van de asperges en snijd je ook hier 2 tot 3 centimeter van de onderkant af. Meng vervolgens wat olijfolie, knoflook, verse peterselie en een beetje zout en peper. Giet dit over de groene asperges heen, en leg de asperges in een grillpan, op een bakplaat in de oven of zelfs op de barbecue. Grill de asperges ongeveer 10 minuten in een grillpan of op de barbecue, of zet ze 20 minuten in de oven. Serveer deze heerlijke asperges met een schijfje citroen om het af te maken!

Ga voor gemak

Asperges koken is dus niet perse heel moeilijk, al vraagt het schillen wel om enige vaardigheid. Ben je nou niet zo’n keukenprins of -prinses en wil je toch genieten van het witte goud, zonder risico te lopen deze prijzige groente te laten mislukken? Geen probleem! Ook nu restaurants gesloten zijn kun jij toch genieten van asperges, zonder zelf te hoeven koken.

Aspergespecials van Uitgekookt thuis laten bezorgen

Bij Uitgekookt hebben we namelijk in april en mei de lekkerste aspergemaaltijden op ons menu staan, die we bij je thuis bezorgen. Onze chefs hebben een speciale kooktechniek ontwikkelt, waardoor de asperges ook na nog een keer thuis opwarmen heerlijk vers en knapperig blijven. Wat dacht je van witte asperges met ham, krieltjes en hollandaisesaus? Of ga je toch liever voor romige tagliatelle met groene asperges, gegaarde hamblokjes en geruld ei? Iedere week staan er twee luxe aspergemaaltijden op het menu. Onze chefs hebben al voor je gekookt, het enige wat jij nog hoeft te doen is deze maaltijden kort op te warmen in jouw oven of magnetron. Je geniet thuis van een luxe aspergespecial voor maar €8,50. Bekijk het weekmenu om te zien welke heerlijke maaltijd jij aankomende week op tafel kan zetten!

Nog geen klant van Uitgekookt?

Heb je nog niet eerder bij ons besteld? Maak ook kennis met Uitgekookt.nl en profiteer van onze kennismakingsaanbieding: 3+1 gratis! Zodra je deze in je winkelwandje hebt gelegd, kun je ook de aspergespecial van de week bestellen. In het vervolg zie je al onze (asperge)specials in het menu!

Chef Fernando

Chef Fernando is altijd in de weer met het proberen van nieuwe gerechten en het nóg lekkerder maken van bestaande maaltijden.