Chef Fernando

Chef Fernando is altijd in de weer met het proberen van nieuwe gerechten en het nóg lekkerder maken van bestaande maaltijden.

Het aspergeseizoen is weer aangebroken! Dit betekent dat witte en groene asperges niet op je bord mogen ontbreken. Hiervoor moet je de koningin der groenten wel goed bereiden. Maar hoe kook je asperges? Hoe schil je ze? Hoe lang moet je asperges koken? En waar moet je allemaal op letten? Lees het hier!

De belangrijkste stap: asperges schillen

De eerste stap van het bereiden van asperges is de asperges schillen. Dit is misschien wel de belangrijkste stap en tegelijkertijd het lastigste onderdeel van het proces. Er komt nogal wat bij kijken. Voor je begint: alleen witte asperges hoef je te schillen. Groene asperges kunnen zo de pan in. Bij witte asperges is het heel belangrijk dat je ze op de juiste manier schilt. Doe je dit niet, dan blijven er draden aan de witte asperges hangen. Die gaan tussen je tanden zitten. Bah. De asperge kan bij onjuist schillen ook breken. Om dit te voorkomen geven we je een paar tips.

Zorg voor verse asperges

Verse asperges zijn makkelijker te schillen en lekkerder van smaak. Het is belangrijk dat je een dunschiller, mes en snijplank in huis hebt. De dunschiller gebruik je voor het schillen van de asperges en het mes is handig om uiteindelijk de kopjes en uiteinden mee af te snijden als je deze niet gaat gebruiken.

Tijdens het schillen leg je de asperge vlak op de snijplank. Til je de asperge te ver op? Dan breekt hij af. Schil de asperge vanaf de kop naar beneden in één beweging en herhaal dit tot de hele asperge rondom geschild is. Als alle asperges geschild zijn, snijd je ongeveer 2 tot 3 cm van de onderkant van de asperge af. Dit deel van de asperge is namelijk erg taai. Opnieuw: bah.

Asperges koken

De volgende stap is het koken van de asperges. De bereidingswijze van witte en groene asperges verschilt.

Witte asperges koken

Leg de geschilde asperges in een pan met water. Vul de pan met een laag water tot net boven de asperges en doe er een snufje zout en suiker bij . Door een beetje suiker toe te voegen ga je de bitterheid van de asperges tegen. Dek de pan af met een theedoek. Dit zorgt ervoor dat de asperges vochtig blijven en niet naar boven drijven. Breng alles aan de kook en laat de asperges 5 tot 8 minuten zachtjes doorkoken. Kijk na ongeveer 4 minuten hoe snel de asperges garen om te voorkomen dat ze zacht en slap worden. Zodra de asperges klaar zijn schep je ze uit de pan en leg je ze op een theedoek met een stuk keukenpapier. Daarna zet je ze direct op tafel.

Groene asperges koken

Groene asperges koken gaat anders dan witte. Eerst zet je de asperges rechtop in een pan met koud water. Hier laat je ze 15 tot 30 minuten staan. Je hoeft de groene asperges dus niet te schillen. Je snijdt ze wel bij, net als de witte asperges. Snijd 2 tot 3 centimeter van de onderkant af. Dit stuk van de asperge smaakt houterig. Daarna kook je de asperges, afhankelijk van de dikte, 3 tot 5 minuten in water met een snufje zout. Een stukje korter, maar daardoor niet minder lekker! De asperges zijn gaar op het moment dat je er met een vork doorheen kan prikken.

Groene asperges grillen

Wist je dat je groene asperges ook kan grillen? Bij het grillen van groene asperges begin je met het wassen van de asperges en snijd je ook hier 2 tot 3 centimeter van de onderkant af. Meng vervolgens wat olijfolie, knoflook, verse peterselie en een beetje zout en peper. Giet dit over de groene asperges heen, en leg de asperges in een grillpan, op een bakplaat in de oven of zelfs op de barbecue. Grill de asperges ongeveer 10 minuten in een grillpan of op de barbecue, of zet ze 20 minuten in de oven. Serveer deze heerlijke asperges met een schijfje citroen om het af te maken!

Ga voor gemak

Asperges koken is niet per se heel moeilijk, al vraagt het schillen wel om enige vaardigheid. Ben je niet zo’n keukenprins of -prinses en wil je toch genieten van het witte goud, zonder risico te lopen deze prijzige groente te laten mislukken? Geen probleem! Geniet van asperges zonder zelf te hoeven koken.

Aspergespecials van Uitgekookt thuis laten bezorgen

Bij Uitgekookt hebben we in april en mei de lekkerste aspergemaaltijden op ons menu staan. Die bezorgen we gewoon bij jou aan huis. Onze chefs hebben een speciale kooktechniek ontwikkeld, waardoor de asperges ook na nog een keer thuis opwarmen heerlijk vers en knapperig blijven. Wat vind je van onze witte asperges met ham, krieltjes en hollandaisesaus? Of ga je toch liever voor romige tagliatelle met groene asperges, gegaarde hamblokjes en ei?

Iedere week staan er twee luxe aspergemaaltijden op het menu. Onze chefs hebben al voor je gekookt. Het enige wat jij nog hoeft te doen is deze maaltijden kort op te warmen in de oven of magnetron. Bekijk het weekmenu om te zien welke heerlijke maaltijd jij aankomende week op tafel zet!

Nog geen klant van Uitgekookt?

Heb je nog niet eerder bij ons besteld? Maak ook kennis met Uitgekookt.nl en profiteer van onze kennismakingsaanbieding: 4 voor €25! Zodra je deze in je winkelwandje hebt gelegd, kun je ook de aspergespecial van de week bestellen. In het vervolg zie je al onze (asperge)specials in het menu!