Uitleg

De labels op ons menu

Dit betekenen ze.

Op ons menu vind je een aantal labels, zoals gezondste keuze, bewuste keuze, luxe maaltijd, vis en vegetarisch. Wat betekent gezondste keuze of bewuste keuze? Je leest het hier.

Extra gezonde maaltijden

Om te beginnen: al onze maaltijden bevatten veel verse groenten en eiwitten, een gezond gehalte verzadigd vet (goede vetten) en geen toegevoegde suikers. Ook letten we op de hoeveelheid zout. We volgen hierin de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Dit maakt dat al onze maaltijden bijdragen aan een gezond eetpatroon.

Sommige van onze maaltijd bevatten extra veel groente en/of extra weinig zout of vet. Dit zijn onze gezondste keuzes en bewuste keuzes. Deze herken je aan een label.

Gezondste keuze

Dit is de beste keuze voor elke dag. Met veel groenten en eiwitten, weinig zout en verzadigd vet en geen toegevoegd suiker. Je maakt je lichaam er erg blij mee!

 • Boordevol groente: 150-200 gram
 • Geen toegevoegd suiker
 • Hoog in proteïne: 5 gram eiwit (per 100 gram)
 • Laag in zout: maximaal 0,4 gram (per 100 gram)
 • Laag gehalte verzadigd vet: maximaal 2,25 gram (per 100 gram)

Natuurlijk valt ons verse fruit onder de gezondste keuze.

Bewuste keuze

Deze maaltijden zitten boordevol groenten en eiwitten, alleen bevatten ze iets meer zout en vet dan onze gezondste keuze. Alsnog een verantwoorde keuze, die past binnen een gebalanceerd voedingspatroon. Maak daarvoor ook de rest van de dag bewust keuzes om tot een gezonde zout- en vetinname te komen.

 • Boordevol groente: 150-200 gram
 • Geen toegevoegd suiker
 • Hoog in proteïne: 5 gram eiwit (per 100 gram)
 • Bewust in zout: 0,4 – 0,67 gram (per 100 gram)
 • Gezond gehalte verzadigd vet: 2,25 - 5,70 gram (per 100 gram)

Onze voedingsexpert Laura schreef een blog over de ingrediënten van een gezonde maaltijd.

Lees hier het blog

Het menu van deze week

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?

Waar letten we op bij het toekennen van de labels gezondste en bewuste keuze?

Bij het toekennen van de labels letten wij op de hoeveelheid groente, suiker, zout, verzadigd vet en eiwitten (proteïne).

Groenten

Je lichaam kan niet zonder groenten. Hieruit haal je vitamines, mineralen en andere beschermende stoffen. Het advies is om 150 gram of meer groente per dag te eten tijdens de avondmaaltijd, plus 100 gram verdeeld over de rest van de dag. Met onze gezondste en bewuste keuze maaltijden krijg je gegarandeerd 150 gram groente binnen. Vaak zelfs meer.

Tip voor de rest van de dag: ontbijt met een smoothie met fruit en een handje spinazie of boerenkool, voeg komkommer en tomaat toe aan je boterham en snack eens een paprika of worteltjes!

Suikers

In onze maaltijden zitten nooit toegevoegde suikers!

Zout

Gemiddeld 85 % van de Nederlanders eet te veel zout. Wij willen dit graag terugdringen. Te veel zout kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk, beschadiging van de nieren en hart- en vaatziekten. Het wordt aangeraden niet meer dan 6 gram zout op een dag te eten. De maaltijden met het label gezondste keuze bevatten maximaal 0,4 gram zout per 100 gram. Dit is de meest gezonde en veilige keuze. Onze bewuste keuze maaltijden bevatten maximaal 0,67 gram zout. Lees ook onze tips om minder zout te eten.

Verzadigd vet

Verzadigd vet, ook wel vast vet, is ongezond vet. We noemen dit dan ook wel slechte vetten. Hier kun je beter niet te veel van eten. Al onze maaltijden hebben een gezond gehalte aan verzadigd vet. Dit heeft een beschermend effect op ons hart en bloedvaten. In onze gezondste keuze maaltijden zit slechts 2,25 gram vet, dit maakt ze vetarm.

Proteïne

Proteïne, ook wel eiwitten, heb je nodig voor de opbouw en behoud van je spieren. Ook zorgen eiwitten dat je lang vol blijft zitten van je maaltijd. Al onze maaltijden bevatten veel eiwitten.

Lees meer over hoe wij je helpen gezonde keuzes te maken.

En de andere labels?

Naast onze gezondste en bewuste keuze, vind je ook maaltijden met het label vis, vegetarisch of luxe. De eerste twee spreken voor zich. Onze luxe maaltijden bevatten een exclusief of luxe ingrediënt, waardoor je een kleine meerprijs betaald. Denk aan zalm of asperges.

Meer over Uitgekookt

Veel gestelde vragen

 • Het wordt geadviseerd om per avondmaaltijd 150 gram groente te eten, plus 100 gram verdeeld over de rest van de dag. In onze gezonde keuze en bewuste keuze maaltijden zit altijd minimaal 150 gram groente, vaak zelfs meer!

  Als wij de totale hoeveelheid aanbevolen groenten per dag allemaal in één maaltijd zouden stoppen, wordt de maaltijd minder lekker. De verhouding tussen de andere onderdelen zoals rijst, aardappelen en vlees, is dan niet meer in balans. Bijvoorbeeld bij een stamppot, waar de verhouding 2/3 aardappel en 1/3 groente is. Zouden we er toch 250 groente in stoppen, dan is onze ervaring dat de maaltijd te groot wordt en niet volledig wordt opgegeten. Overigens verwerken we groente in de topping zodat er toch minimaal 150 gram groente in een stamppot zit!

  Door de overige 100 gram over de rest van de dag te verdelen eet je ook de rest van de dag gezond en kom je in totaal uit op 250 gram groente per dag.

  Tip voor de rest van de dag: ontbijt met een smoothie met fruit en een handje spinazie of boerenkool, voeg komkommer en tomaat toe aan je boterham lunch met een rauwkostsalade of gevulde soep en snack eens een paprika of worteltjes!