Chef Fernando

Chef Fernando is altijd in de weer met het proberen van nieuwe gerechten en het nóg lekkerder maken van bestaande maaltijden.

Wie houdt er niet van een lekker eitje in de morgen? Maar hoe kook je nou het perfecte ei? Lees hieronder waar je rekening mee moet houden! Zo wordt een eitje koken, daadwerkelijk een eitje.

Hoe lang kook je een ei?

De kooktijd van een perfect eitje hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van het ei of de temperatuur van het water. Het is natuurlijk ook van belang hoe jij je ei het liefst eet. Als je van een zachtgekookt ei houdt, moet je met een andere kooktijd rekening houden dan bij het koken van een hardgekookt ei. Hieronder lees je hoe je jouw eitje precies kookt zoals jij het lekker vindt!

Temperatuur van het water

Om te beginnen heeft de temperatuur van het water invloed op de uitkomst van het eitje. Als je het ei in koud water stopt en langzaam op temperatuur laat komen, stollen de eieren namelijk al tijdens het opwarmen. Als je ervoor kiest om het ei gelijk in kokend water te stoppen, duurt het langer voordat de eieren zijn gestold.

Eieren opzetten met koud water

Houd de onderstaande kooktijden aan als je ervoor kiest om de eieren op te zetten met koud water:

  • Zacht ei: 3 minuten koken
  • Halfzacht ei: 4-5 minuten koken
  • Hardgekookt ei: 7 minuten koken

Eieren opzetten met kokend water

Houd daarnaast deze kooktijden aan als je jouw eitje gelijk in een pan kokend water doet:

  • Zacht ei: 3-4 minuten
  • Halfzacht ei: 5-7 minuten
  • Hardgekookt ei: 8 minuten

Hoe groot en vers is het ei?

Hoe lang je eitje in de pan zit, hangt daarnaast ook af van de grootte van het ei. De onderstaande duur van het koken van het ei is gebaseerd op een middelgroot ei. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een kleiner of groter ei. Een klein ei kook je 1 minuut korter en een groot ei 1 tot 2 minuten langer. Reken daarnaast ook voor hele verse eieren en eieren die net uit de koelkast komen 1 minuut extra.

Laat het ei schrikken!

Naast het perfect koken van een ei, kan het pellen ook een uitdaging zijn. Je wilt jouw eitje natuurlijk zo mooi mogelijk serveren. Om het ei er zo glad mogelijk uit te laten zien, laat je het ei ‘schrikken’. Dit klinkt misschien gek, maar dit zorgt ervoor dat het ei niet verder gaart en je het ei makkelijker kan pellen. Dit doe je door de pan met kokend water na de kooktijd af te gieten, en de pan te vullen met koud water.

Bonustip

Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water. Heb je geen zout bij de hand? Een klein gaatje prikken in het ei met bijvoorbeeld een punaise werkt ook!

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?