Goed om te weten

Duurzaamheid bij Uitgekookt

Bij Uitgekookt besteden we veel aandacht aan duurzaamheid. Van inkoop tot aan de bezorging en van de doos tot aan de keukens: we doen er van alles aan om het milieu te sparen. En met succes, want daardoor hebben we in ons hele proces maximaal 1% voedselvoorspelling.

header image

Voedselverspilling

Bij Uitgekookt willen we zo min mogelijk voedselverspilling, aangezien het gevolgen heeft voor het milieu. Wanneer eten op de stort terechtkomt, gaat het rotten en stoot het methaan uit. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Daarnaast kost de productie van voedsel grote hoeveelheden water, energie, land en arbeid, wat we niet willen verspillen.

Dankzij ons algoritme kunnen wij het bestelgedrag van onze klanten voorspellen. We kijken bijvoorbeeld naar het weer en de populariteit van de maaltijden. Hier stemmen wij onze inkoop op af.

Tips tegen voedselverspilling

Lokaal inkopen

Daarnaast volgen wij de seizoenen, waardoor we altijd lokaal inkopen. Dit voorkomt dat wij ingrediënten uit het buitenland moeten halen. Zo kopen we duurzaam in en geniet jij van lokale en verse ingrediënten.

We vergisten de groenteresten die wij dan toch overhouden tijdens ons proces. Hierdoor ontstaat biogas, wat vervolgens op verschillende manieren wordt ingezet. Bijvoorbeeld voor warmte en elektriciteit.

Probeer je eerste maaltijden

Voor maar € 5,95 per stuk!

Voedselverspilling bij de klant

Ook voorkomen we zo veel mogelijk voedselverspilling bij jou - de klant - met behulp van verschillende portiegroottes. Onze portiegroottes zijn: 350 gram, 450 gram en 600 gram. Jij kiest welke portiegrootte het beste bij jou past, waardoor het niet nodig is om eten weg te gooien.

Wist je dat je met onze maaltijden gemiddeld 33% minder voedsel per jaar verspilt? Dat is wel 12 kilo! Je koopt met onze maaltijden namelijk nooit te veel ingrediënten – en wij ook niet.

Kantoren & keukens

Op ons hoofdkantoor in IJsselmuiden besteden wij ook veel aandacht aan duurzaamheid. Zo verwarmen wij ons pand met de restwarmte van de koelingen. Daarnaast zijn wij de eerste grote keuken die volledig gasloos is. Wij zijn nog steeds de koploper in de markt.

In plaats van gas, maken wij gebruik van hoge druk stroom en elektra. Om stroom op te wekken, liggen onze daken en parkeerplaatsen vol met zonnepanelen, zodat we voor een groot deel in stroomvoorziening zelfvoorzienend zijn.

De groenste doos van Nederland

Naast de kleur van onze doos, zijn onze maaltijden ook nog eens groen als het gaat om duurzaamheid. Onze dozen zijn namelijk herbruikbaar, hernieuwbaar én biologisch afbreekbaar.

Zo worden de Uitgekookt-dozen gerecycled

Afbeelding stap
Oud papierNa het uitpakken van de maaltijden, lever je de doos bij het oud papier inl.
Afbeelding stap
Papierfabriek Deze doos komt daarna terecht in een papierfabriek.
Afbeelding stap
GolflkartonHier worden rollen papier van gemaakt. Daar maakt de leverancier golfkarton van, waar vervolgens weer dozen van worden gemaakt.

Duurzaamheid bij Uitgekookt

  • Ook dat is compleet afbreekbaar. We gebruiken alleen maar inkt op waterbasis, die niet schadelijk is voor het milieu. Wat nou als er toch een doos op straat belandt? Dan is er nog geen man overboord, want binnen drie weken is de doos volledig afgebroken. Dat wil zeggen dat bacteriën of schimmels het doosje afbreken. Daar zie je dus niks meer van terug!

    Je kunt met een gerust hart onze maaltijden laten bezorgen: van ieder doosje dat je wegbrengt naar het oud-papier, maken we weer een nieuwe!