Goed om te weten

Duurzaamheid bij Uitgekookt

Wat goed dat je bezig bent met het thema duurzaamheid! Uiteraard is dit ook een thema waar wij veel aandacht aan besteden. Op deze pagina lees je wat wij doen om het milieu te sparen!

Voedselverspilling

Het zorgen voor een lage voedselverspilling is binnen Uitgekookt een grote focus. De reden dat dit zo belangrijk is, is dat de gevolgen van voedselverspilling op het milieu enorm zijn. Wanneer voedsel op de stort terechtkomt, begint het te rotten en stoot het methaan uit. Dat is schadelijk en versterkt broeikaseffecten.

Gedurende onze processen gaan wij voedselverspilling tegen door slim gebruik te maken van een algoritme, waardoor wij het bestelgedrag van onze klanten goed weten te voorspellen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het weer en de populariteit van maaltijden. Hier laten wij onze inkoop zo goed mogelijk op aansluiten en hierdoor hebben wij maximaal 1% voedselverspilling in ons hele proces.

Daarnaast zorgen wij er ook voor dat wij de seizoenen volgen en hierdoor kunnen wij altijd lokaal inkopen. Dit voorkomt dat wij ingrediënten uit het buitenland moeten halen. Zo zorgen wij ervoor dat wij duurzaam inkopen en geniet jij van lokale en verse ingrediënten. De groenteresten die wij dan toch over houden tijdens ons proces vergisten wij. Door de vergisting van deze groenteresten wordt er biogas geproduceerd. Het geproduceerde biogas kan vervolgens op verschillende manieren worden ingezet. Dit wordt bijvoorbeeld omgezet in warmte en elektriciteit.

Ook proberen wij voedselverspilling bij jou als klant ook te voorkomen door verschillende portiegroottes aan te bieden. Wij hebben portiegroottes van 350 gram, 450 gram en 600 gram. Hierdoor kun jij kiezen welke portiegrootte het beste bij je past en is het niet nodig om eten weg te gooien. Wist je ook dat je met onze maaltijden gemiddeld 33% minder voedsel per jaar verspilt? Dat is wel 12 kilo! Je koopt met onze maaltijden namelijk nooit te veel ingrediënten – en wij ook niet.

Kantoren & keukens

Op ons hoofdkantoor in IJsselmuiden besteden wij ook veel aandacht aan duurzaamheid. Zo verwarmen wij ons pand met de restwarmte van de koelingen. Daarnaast waren wij 5 jaar geleden de eerste grote keuken die volledig gasloos was en zijn wij nog steeds de koploper in de markt. Wij maken in plaats van gas namelijk veel gebruik van hoge druk stroom en elektra. Om stroom op te wekken, leggen wij onze daken en parkeerplaatsen vol met zonnepanelen. Ook onze nieuwe uitbreiding van het pand en de nieuw te realiseren parkeerplaatsen worden voorzien van zonnepanelen, zodat we een nog groter deel van onze stroomvoorziening zelfvoorzienend zijn.

Bezorging

Binnen onze logistiek is duurzaamheid ook enorm belangrijk. Zo hebben wij hubs door het hele land zitten en kiezen wij voor bezorgers in de omgeving waar jij woont, zodat de bezorgers zo min mogelijk kilometers maken. Daarnaast zorgen de collega’s van de afdeling logistiek ervoor dat onze bezorgers de meest logische route rijden. Op deze manier houden wij de CO2-uitstoot van onze bezorgers zo laag mogelijk. Ook help je zelf mee met het terugdringen van de CO2-uitstoot. In één rit bezorgen wij namelijk maaltijden bij zowel jou als je buren. Dat scheelt al met al heel wat ritjes naar de supermarkt.

In de grote steden, zoals Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den-Haag, Haarlem en Tilburg gaan wij nog een stapje verder! Hier bezorgen onze sportieve bezorgers namelijk op de fiets. Zo hebben zij geen last van files in de stad waardoor zij op tijd bij jou kunnen bezorgen, maar zijn zij ook nog eens duurzaam bezig.

Wist je ook dat wij vanuit onze kantoren uitkijken op verschillende weilanden? Wij zitten dus echt tussen de boeren, waardoor wij onze maaltijden kunnen bereiden met verse en lokale ingrediënten. Daarnaast volgen wij ook de seizoenen waardoor wij dus altijd meegaan met de oogst van onze boeren en inkopen vanuit het buitenland niet nodig is.

Het circulaire model van de Uitgekookt dozen

De groenste doos van Nederland

De kleur van onze doos is niet alleen groen, maar onze maaltijden zijn ook nog eens groen als het gaat om het thema duurzaamheid. Onze dozen zijn namelijk herbruikbaar, hernieuwbaar én biologisch afbreekbaar. Wanneer je de maaltijden uit je doos hebt uitgepakt, kun je de doos bij het oud papier inleveren. Deze doos komt dan namelijk weer terecht in een papierfabriek. Hier worden rollen papier van gemaakt. En van die rollen papier maakt de leverancier weer golfkarton, waar vervolgens onze dozen van worden gemaakt. Zo zijn de dozen steeds weer her te gebruiken!

Om de stevigheid van de doos te behouden is er wel een klein gedeelte nieuwe vezels nodig. Echter is het karton wat wij dan in dat geval gebruiken FSC gecertificeerd. Dat betekent dat het papier is gemaakt van verantwoord beheerd hout. Onze leverancier, Smurfit Kappa beheert deze bossen zelf. Van het meeste hout worden meubels gemaakt. Van het restmateriaal maken ze papier, waar vervolgens onze doosjes van worden gemaakt. Zo wordt ieder stukje boom gebruikt.

En hoe zit het dan met het groene drukwerk?

Ook dat is compleet afbreekbaar. We gebruiken alleen maar inkt op waterbasis, die niet schadelijk is voor het milieu. Wat nou als er toch een doos op straat belandt? Ook dan is er nog geen man overboord. Al binnen drie weken is de doos namelijk volledig afgebroken. Dat wil zeggen dat bacteriën of schimmels het doosje afbreken tot water, methaan en CO2. Daar zie je dus niks meer van terug!

Al met al kun je dus met een gerust hart onze maaltijden laten bezorgen, zonder je druk te maken over het kappen van bomen of het vergroten van de oud-papier stapel. Van ieder doosje dat je wegbrengt naar het oud-papier, maken we weer een nieuwe!

Waarom plastic bakjes?

We horen je al denken: waarom gebruiken jullie plastic verpakkingen? Plastic is een goed materiaal om aan voedselveiligheids- en hygiëne-eisen te voldoen. De verpakkingen beschermen onze producten tegen licht en zuurstof en zorgen dat vitaminen en mineralen voor lange tijd behouden blijven. En niet onbelangrijk, de smaak moet natuurlijk top zijn!

Ook kiezen wij er ook voor om onze verpakking van dezelfde materialen te maken. Het plastic, de folie en het etiket zijn van hetzelfde materiaal, waardoor de bakjes 100% recyclebaar zijn. Wanneer je klaar bent met het eten van je lekkere en gezonde maaltijd, kun je de verpakking eenvoudig bij het plastic afval weggooien. De recycler kan het dan verwerken om hier bijvoorbeeld weer een shampoofles van te laten maken.

Hoewel we altijd blijven zoeken naar nieuwe materialen, werkt plastic momenteel nog steeds het beste.