Gezond eten

Goede gewoontes volhouden? Zo werkt het in je brein.

Het nieuwe jaar is een paar weken onderweg. Vaak is dit het moment dat goede voornemens verslappen. Stoppen met roken, meer sporten, gezonder eten. Het blijkt toch wel erg lastig. En je was nog wel zó gemotiveerd! Hoe kan dat? En hoe houd je je goede voornemens wél vol? We geven je tips!

Het ligt aan je brein

Het is helemaal niet gek dat goede voornemens volhouden lastig blijkt, als je snapt hoe je brein werkt. Dat zit namelijk zo.

Je onderbewuste is een gewoontedier

Je brein bestaat uit twee systemen. Systeem 1 is je onderbewuste, ook wel je reptielenbrein genoemd. Dit systeem is nogal een gewoontedier. Het bewandelt graag de al bewandelde paden en denkt zelf niet na.

Van over alles nadenken word je doodmoe

Dat klinkt dom, maar is het niet. Want niet alleen zorgt dit brein ervoor dat je overleeft op het moment dat er een auto op je afscheurt (tijd om na te denken heb je niet). Ook zal je doodmoe worden als je élke dag over álles na moet denken. Dat houden wij mensen gewoonweg niet vol.

Je brein volgt de door jou vaker bewandelde paden

Omdat je brein niet over alles nadenkt, bewandelt het graag de door jouw vaker bewandelde paden. Je ingesleten gewoontes. Als jij er dus een gewoonte van hebt gemaakt om elke avond een zak chips leeg te eten, dan wil je brein dit elke avond doen.

Goede voornemens bedenk je met je denkbrein

Dat je hier mee wilt stoppen heb je te danken aan je nieuwere brein, systeem 2. We noemen dit ook wel je denkbrein. Omdat dit brein, zoals de naam al doet vermoeden, wél nadenkt. Het kan logisch beredeneren en verstandige, weloverwogen keuzes maken. Zoals stoppen met elke avond die zak chips eten.

Ze uitvoeren doe je met je reptielenbrein

Maar nu komt het lastige. Je bedenkt je voornemens met je denkbrein. Maar het is je reptielenbrein die verantwoordelijk is voor de uitvoering. En die wil dus gaan voor de makkelijkste weg.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe je dat doet? Door op het moment dat je nadenkt met je denkbrein, je al voor te bereiden op situaties waarin je reptielenbreinbrein de touwtjes in handen heeft. Én door je voornemens niet te groot te maken.

Gewoontes afleren is hard werken

Is het dan onmogelijk om je slechte gewoontes af te leren? Nee, zeker niet! Het is alleen wel even hard werken, want je moet tegen je eigen soort van ‘default instelling’ ingaan. De truc? Goed voorbereiden.

Maak het je oude brein zo makkelijk mogelijk

Om ook je onbewuste reptielenbrein mee te krijgen in je goede voornemens, moet je het hem zo makkelijk mogelijk maken. Zodat je ook in the heat of het moment de juiste keuze kunt maken.

Bedenk vooraf wanneer je het moeilijk krijgt

Wil je meer sporten? Leg je sportkleding klaar op bed, zodat je uit werk direct door kunt gaan. Wil je stoppen met roken? Dan is het slim om vooraf al te bedenken op welke momenten je het moeilijk krijgt en daar iets op te verzinnen.

En in het geval van gezond eten: zorg dat je gezond eten in huis hebt vóórdat je honger krijgt. Want wie met een lege maag naar de supermarkt gaat moet wel héél sterk in zijn schoenen staan om je reptielenbrein, dat nog al gevoelig is voor verleidingen, tegen te spreken.

Maak je voornemen niet te groot

Ook is het slim om je voornemen niet te groot te maken én wel zo concreet mogelijk. Wil je bijvoorbeeld minder suiker eten, maar ben je gek op chocola? Begin dan niet direct met álle suiker schrappen en dus ook chocola. Hiermee maak je het jezelf erg moeilijk.

Start met iets wat je makkelijk vindt

Start met iets wat je makkelijker vindt. Bijvoorbeeld je zoete broodbeleg vervangen door hartig beleg. En begin hier eerst eens 3 keer per week mee, in plaats van elke dag. Op deze manier maak je je doel haalbaar, is het eenvoudiger voor je brein om uit te voeren en is de kans op slagen veel groter. En dat motiveert om door te gaan én meer gezonde gewoontes te creëren!

Een nieuwe gewoonte creëren

Gaat dit goed? Dan kun je je voornemen beetje bij beetje uitbouwen. Een nieuwe gewoonte volhouden kost eerst veel moeite. Maar het goede nieuws: op gegeven moment gaat het vanzelf. Je nieuwe gewoonte zit nu in de default instelling van je reptielenbrein. Dit duurt 66 dagen. Vanaf dat moment hoef je er niet meer over na te denken en is het een gewoonte worden. Tadaa!

Een koelkast vol gezonde maaltijden helpt om gezond te eten

Met deze uitleg in je achterhoofd, snap je dat gezonde kant-en-klaarmaaltijden je enorm kunnen helpen als je gezonder wilt eten. Is jouw valkuil dat je met honger naar de supermarkt gaat, waarna je vervolgens thuiskomt met ongezonde verleidingen? Bestel dan op het moment dat je denkbrein aan zet is maaltijden voor de hele week.

Krijgt je reptielenbrein de overhand, zo rond etenstijd? Dan hoef je alleen maar een maaltijd uit de koelkast te trekken en is je honger (of lekkere trek) binnen no-time gestild en je reptielenbrein getemd. Zo maak je een goede start!

Het menu van deze week

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?

Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.