We weten dat het goed voor ons is, maar gezond eten is niet altijd even eenvoudig. Misschien ben je druk, weet je niet goed waar je moet beginnen of vind je het lastig om verleidingen te weerstaan. Herkenbaar? Met deze tips wordt gezond eten steeds eenvoudiger!
Misschien ben je supergemotiveerd om het vanaf nu helemaal anders te doen. Je gooit je voedingspatroon compleet om en je eet alleen nog maar gezond. Nooit meer chips, koek en chocola, groente en fruit it is!
Dat is een mooi streven. Maar pas op. Wanneer je drastische veranderingen doorvoert, is het moeilijker om je nieuwe voedingspatroon op de lange termijn vol te houden. Grote kans dat je een paar weken super gezond eet, maar daarna weer vervalt in oud gedrag. Dat ligt niet aan jou, dat is hoe wij mensen in elkaar steken.
Wat wel werkt? Kleine stapjes waardoor je stukje bij beetje steeds gezonder eet. Gezond eten zou namelijk geen dieet moeten zijn, maar een blijvende levensstijl. Begin daarom met kleine veranderingen. Thee in plaats van cola. Een handje nootjes in plaats van chips. Voeg hier langzaam aan meer gezonde keuzes aan toe. Op deze manier leer je jezelf nieuw, blijvend gedrag aan.
Begin met groente toevoegen aan andere maaltijden dan alleen je avondmaaltijd. Ontbijt met een smoothie met fruit en een handje spinazie of boerenkool. Super gezond en je proeft de groente nauwelijks. Of voeg komkommer en tomaat toe aan je boterham met kaas. Lekker fris en weer een stapje dichterbij een gezond voedingspatroon.
Water is onmisbaar voor een mens. We bestaan voor zo’n 70 à 80% uit water. Een deel zit in ons bloed, een ander deel is nodig voor de werking van onze organen. Drink je te weinig? Dan merkt je lichaam dat al snel. Drink zo'n anderhalve liter tot twee liter water per dag. Dit red je makkelijker als je altijd een flesje water bij je hebt. Extra voordeel: je voorkomt ongezond snacken. Je lichaam geeft namelijk soms niet duidelijk aan of je honger of dorst hebt. Een glas water doet wonderen!
Het blijft lastig om niet te vallen voor al die ongezonde supermarktversnaperingen. Chips, koek, toetjes. Je wordt er eventjes blij van, maar je maakt je lichaam er niet blij mee. Er zitten weinig voedingsstoffen en veel zout, vet en/of suiker in ongezonde snacks. Wil je gezonde keuzes maken in de supermarkt? Zorg dan dat je van tevoren eet. Zo val je veel minder snel voor al die verleidingen. Ga je toch direct uit je werk met een rammelende maag naar de supermarkt? Bedenk dan van tevoren wat je wil kopen en houd je aan je boodschappenlijstje.
Een tip waarmee je het vorige punt ook direct tackelt: plan vooruit. Zorg dat je al gezonde ingrediënten of maaltijden in huis hebt voor een aantal dagen. Dan maak je snel een gezonde maaltijd en kies je minder snel voor ongezonde opties.
Sommige mensen komen de dag door met drie maaltijden, veel mensen moeten tussendoor iets eten. Zorg dat je op deze momenten iets gezonds binnenkrijgt. Een stuk fruit, een rijstwafel met kipfilet, een bakje yoghurt. Zo is je maag weer gevuld, waardoor je niet naar ongezonde snacks grijpt.
Weet jij precies wat je eet op een dag? Weet je hoeveel calorieën en voedingsstoffen je binnenkrijgt en hoeveel suiker en ongezonde vetten? Dit bijhouden biedt veel inzicht. Hierdoor kom je erachter dat dat broodje gezond eigenlijk helemaal niet zo gezond is en kies je eerder voor een echt gezonde lunch. Er bestaan tegenwoordig veel apps waarin je eenvoudig bijhoudt wat je eet en welke voedingsstoffen je eten heeft.
Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken om gezond te eten? Zorg dan dat je koelkast gevuld is met gezonde kant-en-klaarmaaltijden. Hierdoor krijg je de nodige groenten en voedingsstoffen binnen. Ook voorkomt een volle koelkast dat je gaat snaaien. Dankzij onze maaltijden zit je lang vol én je hoeft niet met trek naar de supermarkt: win-win! Bekijk snel wat er deze week op het menu staat en bestel wat lekkers!
Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.