
4 tips om voedsel langer te bewaren
Het is zondagochtend en je wil pannenkoeken bakken voor het ontbijt. Maar net als je op het punt staat om melk bij het beslag te doen, ruik je een zuur geurtje… dat pak kan in de prullenbak. Net als de groenten die vorige week te lang in de koelkast zijn blijven liggen en waarvan je het bestaan eerlijk gezegd volkomen was vergeten. Zonde! Met deze slimme tips voorkom je dat je eten moet weggooien en houd je je eten zo lang mogelijk vers.
1. Bewaar het in de koelkast of vriezer
Een van de simpelste manieren om eten langer te bewaren is door het goed gekoeld of ingevroren te bewaren. In de koelkast groeien bacteriën minder snel. In de vriezer stopt die groei zelfs helemaal. Bewaar geopende verpakkingen of restjes goed afgesloten, bijvoorbeeld in een vershoudbakje of diepvrieszakje. Zo blijven ze langer goed. Tip: zet de datum waarop je het product hebt geopend of waarop je het restje koelt of invriest op de verpakking. Dan weet je precies tot wanneer het nog veilig te eten is.
De verse maaltijden van Uitgekookt kun je tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze tot 30 dagen houdbaar. Handig als je de maaltijd die je hebt ontvangen nog even wil bewaren voor een ander moment.
2. Bewaar je producten op de juiste plek
Je voedsel blijft langer goed als je het op de juiste plek bewaart. Sommige producten blijven langer vers in de koelkast, terwijl andere producten het op kamertemperatuur juist langer uithouden. Wat bewaar je waar? Een handig lijstje om je te helpen onthouden:
Deze producten bewaar je in de koelkast:
- Vlees en vis
- Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt
- Gekookte restjes (in een afgesloten bakje)
- Gesneden groente
- Salades, verse soepen en andere kant-en-klaarmaaltijden
Deze producten bewaar je het beste buiten de koelkast:
- Tomaten (deze verliezen smaak in de koelkast)
- Bananen (deze worden in de koelkast snel zwart)
- Uien en knoflook (deze gaan sneller schimmelen door het vocht in de koelkast)
- Brood (kan in de koelkast juist sneller uitdrogen of bederven)

3. Deel je koelkast optimaal in
Wist je dat de temperatuur in je koelkast niet overal hetzelfde is? Door producten op de juiste plek te bewaren, blijven ze langer vers. Rauw vlees, vis en kant-en-klaarmaaltijden leg je het best onderin, waar het het koudst is. Zuivel, restjes en gekookt eten bewaar je in het midden of bovenin. Groente zoals sla, wortels en gesneden groente horen in de groentelade. En in de deur, de minst koude plek, kun je dranken, sauzen en boter kwijt.
4. Fermenteer voedsel
Je hebt er vast al eens van gehoord, maar wat is gefermenteerd voedsel precies? Gefermenteerd voedsel is voedsel dat door een proces van fermentatie is gegaan. Dit is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Ze zetten stoffen in een product om, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk verandert. Kenmerkend voor gefermenteerd eten is de friszure smaak.
Er bestaat een hele lijst aan gefermenteerde producten, maar een aantal bekende voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn zuurkool, yoghurt, kefir, kimchi, kombucha, miso en tempeh. Deze gefermenteerde producten vind je gewoon in de supermarkt, maar je kunt ook prima zelf voedsel fermenteren. Zo kun je voedsel dat niet lang meer houdbaar is tóch langer bewaren.
Een paar makkelijke voorbeelden van gefermenteerd eten om zelf thuis mee te beginnen:
- Zuurkool: snijd een witte kool fijn en meng dit met ongeveer 2% zout (20 gram per kilo kool). Kneed het geheel goed door tot er vocht vrijkomt en doe het vervolgens in een schone glazen pot. Druk de kool stevig aan zodat deze onder het eigen vocht komt te staan. Sluit de pot goed af, laat hem 1 tot 3 weken op kamertemperatuur staan en je hebt je eigen zuurkool!
- Gefermenteerde wortel of komkommer: snijd de groenten in reepjes of plakjes en doe ze in een schone pot. Voeg een zoutoplossing toe (naar verhouding 1 liter water met 20 gram zout) tot de groente volledig onder staat. Voeg eventueel knoflook, dille of rode peper toe voor extra smaak. Sluit de pot af, wacht 2 tot 4 weken en geniet van je eigen gefermenteerde groente.
- Yoghurt: heb je nog melk staan die niet lang meer goed is? Verwarm de melk tot ca. 45 graden, voeg per liter melk een lepel yoghurt toe als ‘starter’ en giet het mengsel in een schone pot. Bewaar het 8-12 uur op een warme plek en zet de yoghurt vervolgens in de koelkast. Hoe langer je hem laat staan, hoe dikker en zuurder de yoghurt wordt. Eet smakelijk!

Altijd vers, lekker en gezond eten op tafel zonder zelf te hoeven koken?
Dan zijn de verse kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt de ideale oplossing. Ze worden gekoeld bij je thuisbezorgd en je hoeft ze zelf alleen maar even op te warmen in de oven of magnetron. Je kunt ze uiteraard ook in de koelkast bewaren of invriezen als je ze later pas wilt eten. Zo hoef jij je niet druk te maken over de houdbaarheid van alle losse ingrediënten, ga je voedselverspilling tegen en heb je altijd een verse, lekkere en gezonde maaltijd in huis.

Zo helpen wij je gezond te eten!

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.