Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 28 april 2023

Gezonde tussendoortjes zijn een belangrijk onderdeel van een goed gebalanceerd dieet. Ze helpen honger te voorkomen en houden je energielevel op peil. Helaas zijn niet alle tussendoortjes even gezond. Veel snacks zijn rijk aan suiker, zout en vetten, wat kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. In dit blog leggen wij je graag uit hoe je gemakkelijk maar vooral gezond tussendoor kunt snacken.

Waar moet een verantwoord tussendoortje aan voldoen?

Je wilt kiezen voor een tussendoortje waar je even mee vooruit kan om te voorkomen dat je niet na drie uur alweer trek hebt. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de voedingswaarde van een tussendoortje. Om het wat makkelijker en overzichtelijker te maken hebben we een aantal punten opgesteld waar jij rekening mee kunt houden tijdens het snacken!

  • Maximaal 150 calorieën per portie
  • Maximaal 17 gram koolhydraten per portie
  • Het tussendoortje moet meer eiwitten bevatten dan koolhydraten

Verantwoorde tussendoortjes

Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met enkele voorbeelden van verantwoorde tussendoortjes. Deze geven je energie en stillen de trek zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de calorieën.

Fruit

Fruit is een van de gezondste tussendoortjes die er zijn. Het is rijk aan vitamines, mineralen en vezels en bevat weinig calorieën. Het is ook makkelijk om mee te nemen als je onderweg bent. Probeer bijvoorbeeld eens een appel, banaan, peer of sinaasappel als gezond tussendoortje. Ze zeggen niet voor niks: ‘ An apple a day, keeps the doctor away!’.

Noten

Noten zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels en kunnen helpen om honger te voorkomen. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine E en magnesium. Probeer bijvoorbeeld eens amandelen, walnoten, cashewnoten of pistachenoten als gezond tussendoortje.

Groenten

Groenten zijn ook een gezond tussendoortje en kunnen helpen om de dagelijkse hoeveelheid groente te verhogen. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels en bevatten daarnaast ook weinig calorieën. Probeer bijvoorbeeld eens wortels, paprika, komkommer of cherrytomaatjes als gezond tussendoortje.

Zuivel

Een schaaltje magere yoghurt naturel of met je favoriete toevoeging, zoals fruit, muesli of noten. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Ook dit tussendoortje is erg vullend en kun je ook deze meenemen in een handige yoghurt beker voor onderweg. Lepelen maar!

Hummus

Een ander goed tussendoortje is hummus. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten, citroen, sesam pasta en olijfolie. Een heerlijke spread voor bij bleekselderij, wortelen en crackers. De spread is rijk aan vitamine A, C en E! Goed voor je gewicht, bij suikerziekte en is ook nog eens veganistisch.

Voordeel van verantwoorde tussendoortjes

Als je zelf wel trek begint te krijgen, kunnen de gezonde snacks uit de schijf van 5 helpen. Je lichaam heeft een tussendoortje nodig om je energie op peil te houden. Je hersenen hebben energie nodig om goed te kunnen functioneren. Een tussendoortje helpt bij je concentratievermogen en je gemoedstoestand gedurende de dag. Lekker blijven snacken dus!