Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 03 november 2023

Fruit is een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd dieet, maar welke soorten fruit kun jij het beste aan jouw dieet toevoegen?

Wanneer we denken aan soorten fruit, komen er vaak dezelfde soorten in ons op: appels, bananen, sinaasappels. Maar wist je dat er een ongelooflijke diversiteit aan fruitsoorten bestaat, waaronder tropisch fruit, zacht fruit en steenvruchten? In deze blog nemen we je mee op een reis door de wereld van het fruit. We duiken ook in de gezondheidsvoordelen van verschillende soorten fruit, zodat je precies weet welk fruit je aan je dieet moet toevoegen.

Wat is fruit precies?

Fruit is de eetbare vrucht van een plant en wordt meestal rauw gegeten. Hoewel sommige groenten, zoals tomaten en paprika's, technisch gezien fruit zijn, worden ze in de praktijk meestal als groenten beschouwd. Fruit is over het algemeen zoet van smaak en rijk aan vitamines en mineralen, waardoor het een belangrijk onderdeel vormt van een gebalanceerd dieet.

Soorten fruit: een overzicht

Er bestaan honderden soorten fruit. Elk soort fruit heeft een eigen smaak, textuur en voedingsprofiel. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn appels, peren, bananen, sinaasappels en aardbeien. Maar er is ook een hele wereld van tropisch fruit om te ontdekken, zoals mango's, ananassen, passievruchten en kiwi's. Hier is een korte fruitsoorten lijst:

 • Zacht fruit: aardbeien, druiven, bessen, frambozen, bramen en meloenen.
 • Steenvruchten: abrikozen, kersen, nectarines, perziken en pruimen.
 • Pitvruchten: appels en peren.
 • Citrusvruchten: citroenen, grapefruits, limoenen, mandarijnen en sinaasappels.
 • Exotisch fruit: ananassen, bananen, dadels, granaatappels, vijgen, kiwi’s, mango’s en passievruchten.

Het belang van fruit in je dieet

Fruit is een onmisbaar onderdeel van een gezond dieet, vanwege de hoge concentratie vitamines, mineralen en antioxidanten. Door verschillende soorten fruit te eten, verminder je de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien is fruit laag in calorieën en hoog in vezels, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.

Variatie met fruit: waarom het belangrijk is

Het is makkelijk om je te beperken tot je favoriete fruitsoorten. Toch is het belangrijk om variatie in je dieet te brengen. Verschillende soorten fruit bevatten verschillende voedingsstoffen. Door te variëren in soorten fruit, krijg jij meerdere belangrijke voedingsstoffen binnen. Bovendien geniet je van de meest verse en smaakvolle producten als je seizoensfruit in huis haalt.

Heb je een tekort aan vitamines of andere voedingsstoffen? We hebben een lijstje gemaakt zodat jij meteen kunt zien welke fruitsoorten bij jouw leefstijl passen:

 • Vitamine C: Sinaasappels, kiwi's, aardbeien, papaja's.
 • Kalium: Bananen, meloenen, sinaasappels, perziken.
 • Vezels: Appels, peren, frambozen, bramen.
 • Foliumzuur (vitamine B9): Avocado's, sinaasappels, bananen, aardbeien.
 • Vitamine A: Mango's, abrikozen, cantaloupe-meloen.
 • Antioxidanten (zoals flavonoïden en carotenoïden): Bosbessen, frambozen, granaatappels, appels.
 • Vitamine K: Kiwi's, blauwe bessen, pruimen, druiven.
 • Vitamine E: Amandelen (ja, technisch gezien een zaad, maar vaak geconsumeerd als fruit), kiwi's, braambessen.
 • Magnesium: Bananen, avocado's, vijgen en dadels.
 • IJzer: Abrikozen, pruimen, vijgen, perziken.

Elk type fruit bevat een unieke combinatie van voedingsstoffen. Citrusvruchten zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamines C, terwijl bananen een goede bron van kalium zijn. Door verschillende soorten fruit te eten, profiteer je van een breed scala aan voedingsstoffen, kun je profiteren van een breed scala aan voedingsstoffen.

Laat die appel of banaan dus eens een keer liggen en ga voor een tropische fruitsoort zoals papaja’s of mango!