Laatst gewijzigd: 18 september 2025

Wat ligt er op je fruitschaal? Grote kans dat dit hetzelfde is als vorige week én de week daarvoor: appels, bananen, druiven… Helemaal niks mis mee natuurlijk, maar soms is het leuk om nieuwe fruitsoorten te ontdekken. Daarom hebben wij 10 soorten fruit op een rijtje gezet waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Welke soorten fruit zijn er?

Fruit staat in de Schijf van Vijf en wordt vaak ingedeeld in vijf categorieën:

  1. Zacht fruit
  2. Citrusfruit
  3. Steenvruchten
  4. Pitvruchten
  5. Tropisch fruit

Denk bij zacht fruit bijvoorbeeld aan aardbeien, bramen en druiven. Citrusfruit herken je aan hun frisse smaak en sappige partjes, zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits. Steenvruchten, denk aan kersen, perziken en abrikozen, hebben een harde pit in het midden. Pitvruchten zoals appels en peren bevatten een klokhuis met kleine zaadjes. En bij tropische fruitsoorten kun je denken aan mango, ananas, papaja en bananen.

Onbekende soorten fruit

Er zijn dus veel meer mogelijkheden dan de standaard appel of peer. En dat maakt het juist zo leuk om te variëren. Wij hebben 10 soorten fruit op een rijtje gezet waarvan de kans groot is dat jij deze helemaal niet kent.

1. Kiwibes

De naam zegt het al: de kiwibes lijkt op bes, maar smaakt als een kiwi. Kiwibessen worden in Nederland en België geteeld, vooral in de nazomer. En het makkelijke: je eet een kiwibes gewoon in één hap, met schil en al. Zoet, fris en ideaal als tussendoortje. Dat is toch iets makkelijker dan het uitlepelen van een kiwi.

2. Carambola

Carambola is tropisch fruit en als je dit in plakjes snijdt, is het net alsof er kleine sterren op je bord liggen. Carambola’s zijn sappig, zoetzuur en lekker in een salade of dessert. Je kunt dit fruit ook gebruiken als garnering in een cocktail!

3. Lychee

De lychee is een kleine tropische vrucht met een knisperende roze schil en glanzend wit vruchtvlees. De smaak is zoet en licht bloemig, vergelijkbaar met de smaak van een druif. Om dat te proeven, moet je de lychee wel eerst pellen.

4. Ramboetan

Deze exotische vrucht komt uit Maleisië en heeft rode stekeltjes aan de buitenkant. Zodra je dit open pelt, vindt je sappig, friszoet vruchtvlees dat veel wegheeft van een lychee. De ramboetan wordt daarom ook wel de harige lychee genoemd. Als je dit eenmaal hebt gegeten, ligt ‘ie waarschijnlijk volgende week weer in je fruitschaal.

5. Paraguaya

De paraguaya wordt ook wel de platte perzik genoemd, aangezien het lijkt op een perzik die onder een stapel boeken heeft gelegen. Deze zomervrucht wordt vooral geïmporteerd uit Spanje en is van juni tot september op z’n lekkerst. Dan is ‘ie superzoet, sappig en makkelijk te eten!

6. Kiwano

De kiwano is feloranje en lijkt op een meloen, maar dan met kleine stekels aan de buitenkant. De binnenkant is felgroen. De smaak? Een mix van banaan, komkommer en meloen. Het is misschien even wennen, maar daarna verrassend lekker! En het ideale: als je een kiwano op een koele plek bewaart, blijft de vrucht meerdere weken houdbaar.

7. Physalis

Misschien ken je deze fruitsoort als de goudbes of Kaapse kruisbes. Hij is klein, oranje en verpakt in een droog, papieren omhulsel dat lijkt op een lampion. Vandaar dat de physalis ook wel de ‘lampionplant’ wordt genoemd. Het ziet er feestelijk uit en smaakt friszoet. Perfect als decoratie op taart of in een salade. Je kunt deze plant trouwens zelf ook in je tuin zetten!

8. Mangosteen

De mangosteen is een bes ter grootte van een kleine sinaasappel. De vrucht heeft een dikke, leerachtige schil met een donkerpaarse kleur en witte partjes binnenin, waarvan sommigen een pit hebben. De smaak is friszoet en doet je misschien denken aan dat van een aardbei of perzik.

9. Clementine

De clementine komt vooral uit Spanje en Marokko is een kleine citrusvrucht en lijkt qua vorm op een mandarijn of sinaasappel. De smaak is ook vergelijkbaar, maar dan net een tikkeltje zoeter. En het fijne? Een clementine heeft geen pitjes! Je kunt dit na het pellen makkelijk eten.

10. Jackfruit

Dit is de grootste vrucht ter wereld die aan een boom groeit en kan tot wel 35 kilo wegen! Als je een rijpe jackfruit eet, dan is de smaak zoet en tropisch. Maar wist je dat een jackfruit vaak onrijp wordt gebruikt als vleesvervanger in vegetarische gerechten? De structuur neemt smaken goed op, waardoor je er van alles mee kunt maken, van curry tot ‘pulled pork’.

Variëren met fruitsoorten: lekker én gezond

Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om minimaal 2 porties fruit per dag te eten, wat neerkomt op ongeveer 200 gram. En aangezien niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt in 1 fruitsoort zitten, is het belangrijk om te variëren. Bovendien ziet je fruitschaal er ook een stuk vrolijker uit als je er verschillende soorten fruit in legt!

Liever oud en vertrouwd?

Wil je gewoon liever bij je oude, vertrouwde appel, banaan of peer blijven? Dat mag natuurlijk ook! Bij ons staan er elke week verschillende fruitsoorten op het menu. Een bakje aardbeien, tropische fruitsalade of een schaal met vers fruit? Kies zelf wat er thuis op je fruitschaal komt.

Let op: ga je fruit bestellen? Er geldt een minimum van 2 maaltijden of 1 maaltijdbox per bezorgmoment.

Logo Uitgekookt
Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.