Laatst gewijzigd: 13 augustus 2025

De telefoon gaat over. Ik wacht een paar tellen. Als ik op het punt sta op te geven, neemt ze de telefoon op. 'Met mevrouw Van den Brom,' klinkt het aan de andere kant van de lijn. Het is weer zo'n vriendelijke stem. Gelukkig heeft ze tijd voor het interview. Wat het is weet ik niet, maar ik kan haar niet anders aanspreken dan met 'u'. Het is een gevoel. Voor mij is en blijft ze het hele gesprek een 'u'. Het heeft te maken met respect.

Corona

Ons gesprek gaat vrij snel over de coronatijd. 'Dat was echt bijzonder,' vertelt mevrouw Van den Brom. 'Van het ene op het andere moment kwam er een eind aan de maaltijdvoorziening van Tafeltje Dekje. Dat kwam werkelijk als een donderslag bij heldere hemel. Ik wist even niet meer hoe ik handig aan gezond eten moest komen. De eigenaar van restaurant Rico in Dinxperlo was m'n reddende engel. Omdat het terras dicht moest, opende hij een maaltijdservice. Dat heeft-ie zo goed gedaan. Maar toen corona voorbij was en het terras weer open mocht, was het met de maaltijden gedaan. Gelukkig had ik in de tussentijd Uitgekookt al ontdekt.'

Diëtist

Haar dochter is zelfstandig diëtist. En was daarnaast docent. 'Mijn dochter heeft jarenlang in het beroepsonderwijs (mbo) lesgegeven aan koks- en zorgopleidingen. Ze ontwikkelde zelfs landelijke programma's voor (instellings-)koks, dieetkoks en nieuwe koksopleidingen. Zij heeft dus heel veel koks zelf opgeleid. En weet waarnaar je moet kijken om gezonde maaltijden te bereiden.' In 2019 bracht een afvaardiging van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (regio Overijssel) een bezoek aan Uitgekookt. 'Mijn dochter was daar ook bij. Ik weet nog goed dat ik haar daarna sprak. Ze was enthousiast over Uitgekookt. Ik hoor het haar nog zo zeggen: 'Moeder, ze hebben daar echt kennis van zaken. De koks zijn allemaal opgeleid om in het groot te bereiden wat in het klein wordt gegeten!' Dat was voor mij dus de reden om met Uitgekookt in zee te gaan.'

'Moeder, ze hebben daar echt kennis van zaken. De koks zijn allemaal opgeleid om in het groot te bereiden wat in het klein wordt gegeten!'
Dochter van mevrouw Van den Brom

Mijn maatje

Van huis uit is mevrouw Van den Brom geen kokkin. Ze eet wat dat betreft liever dan dat ze kookt. 'Samen met mijn man heb ik 2 jaar lang maaltijden van Uitgekookt gegeten. In 2023 is hij op 93-jarige leeftijd overleden. We waren bijna 66 jaar getrouwd. Ik mis 'm nog elke dag. Hij was echt mijn maatje.' Het is mooi om te horen hoe liefdevol ze over haar man praat. 'Ik bestel trouwens nog steeds maaltijden bij Uitgekookt hoor. En heel af en toe iets van de kleine kaart bij een slager uit Ulft. Maar Uitgekookt is én blijft de hofleverancier.'

Keus genoeg

Ze vindt niet alles even lekker. 'Gelukkig kan ik zien waar een maaltijd uit bestaat. Tuinbonen gaan er bij mij namelijk ech tniet in. Maar de gekookte aardappelen vind ik heerlijk. Volgens mijn dochter is het een crime om die in het groot voor de consument klaar te maken. Uitgekookt lukt dat wel. En daar ben ik superblij mee.' Na een kleine adempauze gaat ze weer verder. 'Ik bestel trouwens altijd via de telefoon. Dat vind ik zo fijn. De medewerkers van Uitgekookt denken en kijken dan met me mee. Zij weten in welke maaltijden het minste zout zit. Samen komen we dan tot het perfecte weekmenu voor mij.'

Een kijkje in de toekomst

Ze woont in een appartement. Helemaal op zichzelf. Met haar 92 jaar kan ze zich goed redden. Ze heeft nog steeds een redelijke gezondheid. En een positieve inslag. 'Ik vind het zo leuk om te leven en hoop gezond oud te worden. Ik zou wel een paar honderd jaar oud willen worden. Want ik ben zo nieuwsgierig hoe het allemaal verdergaat op deze aardbol.' Het is een machtig mooi eind van ons gesprek. Deze vrouw zit nog boordevol levenslust. Zo wil ik ook 92 worden, schiet meteen door m'n hoofd. Maar ik ben pas iets over de helft. Ik ben wel net zo nieuwsgierig als mevrouw Van den Brom naar de toekomst. Want het is nu wel een bijzondere tijd waarin we leven...

Logo Uitgekookt
Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.