Laatst gewijzigd: 18 september 2025

Sta je op de groenteafdeling van de supermarkt? Dan is de kans groot dat er tomaten, wortels en een komkommer in je mandje belanden. Helemaal prima natuurlijk, het zijn niet voor niets de meest gegeten groenten van Nederland. Maar wist je dat er nog veel meer soorten groenten zijn? Sommige ken je misschien nog van vroeger, andere heb je nog nooit geproefd. In deze blog zetten we 10 verrassende groentesoorten voor je op een rij, waarmee je makkelijk eens iets anders op tafel zet.

Welke soorten groenten zijn er?

Groente staat in de Schijf van Vijf en is er in allerlei vormen, kleuren en smaken. Om het overzichtelijk te maken, kun je alle soorten groenten grofweg indelen in deze categorieën:

  • Bladgroenten, zoals spinazie, andijvie en sla
  • Koolsoorten, denk aan bloemkool, broccoli en boerenkool
  • Knolgewassen, zoals rode biet, pastinaak en koolraap
  • Vruchtgroenten, waaronder tomaat, paprika, courgette en komkommer
  • Peulvruchten, zoals sperziebonen, doperwten en tuinbonen
  • Uien en lookgewassen, denk aan ui, prei en knoflook
  • Stengelgroenten, zoals venkel, rabarber en bleekselderij
  • Kiemgroenten, zoals taugé en tuinkers
  • Overige groenten, bijvoorbeeld champignons, witlof en artisjok

10 onbekende soorten groenten

Hoewel er meer dan 100 verschillende soorten groenten verkrijgbaar zijn, kiezen we toch vaak voor dat wat we al kennen. Wat een boer niet kent… Tijd om daar verandering in te brengen, want er zijn veel meer groentesoorten het proberen waard!

1. Pastinaak

Pastinaak is een knolgewas dat eruitziet als een witte wortel, maar met een lichtzoete, anijsachtige smaak. Wat je ermee kunt? Van alles! Je kunt pastinaak namelijk rauw eten, maar ook roosteren, bakken, stoven of verwerken in een soep of stamppot. Deze groentesoort is een echte seizoensgroente en vooral in de herfst en winter verkrijgbaar.

2. Schorseneren

Schorseneren staan ook wel bekend als de ‘winterasperge’. Ze zijn eerst bruin, maar nadat je ze goed hebt schoongemaakt, komt er een witte groente tevoorschijn. Een schorseneer lijkt qua uiterlijk op een asperge en daar smaakt het ook naar. Net als pastinaak, kun je schorseneer op veel verschillende manieren bereiden. Koken, stomen, stoven, roosteren of bakken: het kan allemaal. Tip: lekker met een klontje boter en een snufje nootmuskaat!

3. Aardpeer

Deze knol wordt ook wel topinamboer genoemd. De smaak? Lichtzoet en nootachtig. Aardpeer is heerlijk in soep, uit de oven of als puree. Je kunt aardpeer ook rauw eten, bijvoorbeeld door een salade.

4. Meiraap

Een meiraap is een zacht, wit knolletje met een frisse, lichtzoete smaak en een lichtpaarse schil. Meiraap is er vooral in het voorjaar en je kunt ‘m koken, bakken, stomen of rauw raspen door een salade. De smaak zit ergens tussen radijs en koolrabi in: mild, knapperig en nét even anders. Ook lekker als frisse topping op een boterham met hummus!

5. Raapstelen

Raapstelen is een pittige bladgroente die vroeger vaak in de lente op tafel stond. Het wordt vaak in een bosje verkocht, heeft een pittige smaak en is heerlijk in een stamppot met aardappel. Je vindt ze vooral in het voorjaar op de markt of bij de groenteboer.

6. Koolrabi

Deze knapperige, friszoete koolsoort heeft een knolvormige stengel en is verkrijgbaar in groene en paarse varianten, maar het vruchtvlees is altijd licht van kleur en zacht van smaak. Rauw is ‘ie heerlijk als snack met een beetje hummus of yoghurt-dip, maar je kunt koolrabi ook roerbakken, grillen, stomen of koken.

7. Rammenas

Rammenas lijkt op radijs, maar heeft een scherpere, pittigere smaak. Je hebt een witte en zwarte variant en zeker de zwarte heeft een intense smaak. Je kunt rammenas rauw eten, bijvoorbeeld als je een salade iets pittiger wil maken. Maar je kunt ‘m ook dun snijden en even pekelen of gebruiken als topping bij Aziatische gerechten. Wil je de wortelknol iets minder pittig maken? Dan kun je de schil verwijderen.

8. Palmkool

Palmkool, ook wel cavolo nero of zwarte kool genoemd, is een donkergroene bladkool met lange, geribbelde bladeren. Hij komt oorspronkelijk uit Italië, waar hij vaak wordt gebruikt in traditionele Toscaanse gerechten. De smaak is een tikkeltje aard en een beetje nootachtig. Je kunt palmkool roerbakken, koken, stoven of grillen, maar je kunt er ook groentechips van maken!

9. Snijbiet

Snijbiet is een kleurrijke bladgroente met rode, gele of witte stelen. Het blad lijkt op spinazie en heeft een zachte, licht aardse smaak, terwijl de stelen wat zoeter smaken. Je kunt snijbiet rauw eten als salade, maar ook roerbakken of stoven. Tip: voeg het blad pas aan het einde van de bereiding toe en begin met de stelen, zo blijft de smaak lekkerder.

10. Mierikswortel

Mierikswortel wordt vaak rauw geraspt gebruikt als smaakmaker: door roomkaas, bij vlees, bij gerookte vis of als pittige toevoeging aan sausjes. Dat komt doordat de knolvormige wortel een verrassend scherpe, pittige smaak heeft. Een beetje zoals wasabi, maar dan frisser.

Varieer met verschillende soorten groenten

Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Veel Nederlanders komen daar nu nog niet aan. Gelukkig wordt het een stuk makkelijker met onze tips om meer groente te eten.

En wist je dat niet elke groente dezelfde voedingsstoffen bevat? Door af te wisselen met verschillende soorten groenten – van bladgroenten tot knolgewassen – krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft.

Maak het jezelf makkelijk met Uitgekookt

Geen tijd, zin of mogelijkheid om zelf te koken? Bij Uitgekookt staan er iedere week 24 kant-en-klaarmaaltijden met verse groenten op het menu. Je hoeft de maaltijden alleen maar even op te warmen in de oven of magnetron. Zo zet je in een handomdraai iets lekkers én gezonds op tafel.

Logo Uitgekookt
Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.