
Meer plantaardige eiwitten eten? Deze 5 tips helpen je
Je hebt het vast al eens gehoord: we moeten met z’n allen minder vlees en meer plantaardig eten. Klinkt goed, maar hóé doe je dat eigenlijk? En waar haal je dan je eiwitten vandaan? Geen zorgen, het is minder ingewikkeld dan het lijkt. In deze blog leggen we uit wat plantaardige eiwitten zijn en waar ze in zitten.
Wat zijn plantaardige eiwitten?
Eiwitten zitten niet alleen in vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook in planten. Denk aan bonen, linzen, noten, zaden, granen en soja. Dat noemen we plantaardige eiwitten.
Die plantaardige varianten – ook wel niet dierlijke eiwitten genoemd – zijn beter voor het milieu én ideaal als je wat minder dierlijke producten wilt eten. Je kunt ze makkelijk toevoegen aan je ontbijt, lunch of avondeten zonder dat je hele eetpatroon op z’n kop hoeft. Denk aan hummus op je brood, een linzencurry in plaats van gehakt of een handje noten als tussendoortje.

5 tips om meer plantaardige eiwitten te eten
1. Vervang vlees door bonen, linzen of kikkererwten Kook je normaal met gehakt? Gebruik dan linzen in je pastasaus of chili. Maak je een curry? Voeg dan kikkererwten toe. Kidneybonen en zwarte bonen zijn ideaal voor wraps of salades.
2. Kies voor soja of producten op basis van soja In tofu, tempeh, sojabonen en sojayoghurt zitten plantaardige eiwitten en deze producten zijn goed te gebruiken in warme gerechten of als vleesvervanger. Sojadrink is ook een prima alternatief voor melk.
3. Gebruik noten in maaltijden of als snack Pinda’s, amandelen, pistachenoten en walnoten bevatten plantaardige eiwitten. Strooi ze over je salade, roer ze door de havermout of neem een handje als tussendoortje. Ook notenpasta (zoals pindakaas zonder toevoegingen) is een makkelijke optie.
4. Eet zaden en pitten Hennepzaad, chiazaad en pompoenpitten kun je zo over je yoghurt, smoothie of salade strooien. Zo voeg je zonder moeite extra plantaardige eiwitten toe aan je maaltijd.
5. Verwerk edelgist in recepten Edelgist is een ingrediënt dat je misschien nog niet kent, maar dat verrassend makkelijk te gebruiken is én veel plantaardige eiwitten bevat. Het zijn kleine vlokken met een hartige, licht kazige smaak. Strooi het over je pasta als vervanger van Parmezaan of meng het door je hummus of pesto. Ook in zelfgemaakte soep of een ovenschotel werkt het goed.

Maak het jezelf makkelijk met Uitgekookt
Meer plantaardige eiwitten eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips ben je al goed op weg. En wil je het jezelf écht makkelijk maken? Bestel dan onze Voordeelbox Vegetarisch & Vis. Daarmee zet je in een handomdraai gevarieerde maaltijden met plantaardige eiwitbronnen op tafel. Lekker, gezond én makkelijk.

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.