Aspergeschotels
Nieuw op het menu!

Het is weer tijd voor het witte goud: asperges! Wij hebben dit jaar drie varianten: met ham, zalm of vegetarisch. Vanaf week 17 staan ze 8 weken lang op het menu, genoeg tijd om ze allemaal te proberen dus!

header image

Vers van het land!

Chef Fernando tussen de aspergevelden. Bekijk hier hoe hij de aspergeschotels bereidt.

Bestel nu deze aspergeschotels!


De herkomst van asperges

Wist je dat de oorsprong van de asperge teruggaat tot het oude Egypte? In de piramide van Sakkara zijn de oudste bewijzen van een aspergecultuur gevonden. Hier zijn asperges afgebeeld op muurtekeningen van een offergave voor een farao. Maar hoe is deze heerlijke groente uiteindelijk bij ons terechtgekomen? Laten we samen een duik nemen in de rijke geschiedenis van de asperge en ontdekken hoe het zich een weg door Europa heeft gebaand.

De asperge verovert Europa

Door de eeuwen heen heeft de asperge zich via Italië en Frankrijk een weg door Europa gebaand. In de 18de eeuw kwam deze smaakvolle groente eindelijk in Nederland aan. Toen al waren er in Groningen en omstreken aspergebedden te vinden. In de 19de eeuw werd de teelt grootschaliger opgepakt, en na de Tweede Wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland hét aspergecentrum van Nederland.

Waarom zijn asperges zo geliefd?

Asperges zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ook zeer gezond. Hier zijn enkele redenen waarom asperges zo geliefd zijn:

  • Ze hebben een unieke, delicate smaak die goed combineert met verschillende ingrediënten.
  • Ze zijn veelzijdig in de keuken en kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals gekookt, gegrild, gestoomd of zelfs rauw in salades.
  • Asperges zijn een teken van de lente en worden vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden en speciale maaltijden.

Asperges in de Nederlandse keuken

In Nederland zijn asperges vooral geliefd in het voorjaar, wanneer ze vers van het land komen. De traditionele manier om asperges te bereiden is met ham, ei en botersaus. Maar er zijn natuurlijk talloze andere heerlijke recepten om van deze groente te genieten. Denk bijvoorbeeld aan aspergesoep, aspergesalade, of asperges met zalm en hollandaisesaus.