Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Met elke week weer 24 andere gerechten op het menu is de keuze reuze bij Uitgekookt. Wie bedenkt onze gerechten? Hoe komen ze tot stand? En hoe zorgen we dat ze zowel lekker als gezond zijn? We voelen culinair ontwikkelaar Fernando en voedingsexpert Laura aan de tand.

Nieuwe recepten bedenken

Waar er in onze keuken dagelijks zo’n 15 chefs in de weer zijn, is er één elke dag bezig met het bedenken, koken en proeven van nieuwe gerechten én het verbeteren van bestaande recepten. Dat is onze culinair ontwikkelaar Fernando.

A4-tje met ideeën

Op zijn computer staat altijd een A4-tje open waarop hij nieuwe ideeën noteert. Soms voor complete gerechten, vaker nog voor een onderdeel van een maaltijd. Zoals het vlees, een specifieke groentemix of een kruidenmengsel.

Inspiratie komt overal vandaan

Inspiratie haalt hij overal vandaan. “Van reizen, trends en uit eten gaan tot aan het seizoen en traditionele gerechten die nog niet op ons menu staan.”

Richtlijnen Goede Voeding

Anders dan in een restaurant, kan Fernando in zijn recepten niet compleet losgaan met bijvoorbeeld room of suiker. Onze maaltijden moeten voldoen aan bepaalde gezondheidsvoorwaarden, zodat onze klanten zonder zorgen dagelijks van ons kunnen eten.

Magnetronproof

Maar dat is niet alles. Ook moet een gerecht geschikt zijn als kant-en-klaar maaltijd én magnetronproof zijn. Er is veel mogelijk, maar sommige ingrediënten zijn al bij voorbaat uitgesloten. “Kroepoek is bijvoorbeeld geen optie, dit wordt al snel slof”, aldus Fernando.

Recept in het klad

Met het idee in zijn hoofd gaat Fernando vervolgens aan de slag in de speciaal hiervoor bestemde proefkeuken. Koken, bakken, proeven. Een scheutje van dit, een snufje van dat. Weer proeven. Iemand anders laten proeven. Totdat hij dolenthousiast is. Het recept wordt in het klad genoteerd.

“Hoe kunnen we dit gezonder maken?”
Voedingsexpert Laura

Gezondheidspolitie

Het is echter te vroeg om te juichen. Eerst komt de ‘gezondheidspolitie’ nog om de hoek kijken: onze voedingsexpert Laura. Zij stelt zichzelf dagelijks de vraag: “Hoe kunnen we dit gezonder maken?” Zo ook bij nieuwe recepten.

Kikkererwten in plaats van broccoli

Nadat Laura het recept kritisch onder de loep heeft genomen, komt ze met eventuele aanpassingen. Als voorbeeld noemt ze een rijstgerecht met broccoli. “Ik vervang bijvoorbeeld basmatirijst door zilvervliesrijst of een deel van de broccoli door kikkerwten.

“Een maaltijd kan nog zo gezond zijn. Als hij niet lekker is, eet alsnog niemand hem.”
Voedingsexpert Laura

Smaak vs gezondheid

Natuurlijk ontstaan er wel eens discussies tussen ‘team smaak’ en ‘team gezondheid’. Wel of geen volkorenrijst? Wel of geen sausje toevoegen? Een gerecht aanpassen of juist vasthouden aan het traditionele recept? Maar als puntje bij paaltje komt, is één ding het meest belangrijk: smaak. Daar zijn de twee het in ieder geval roerend over eens.

De uitleg daarvoor is even nuchter als duidelijk: “Een maaltijd kan nog zo gezond zijn. Als hij niet lekker is, eet alsnog niemand hem.”

Terug de keuken in

Aan de hand van de suggesties gaat Fernando eventueel terug de keuken in. Is het gerecht zo nog steeds lekker? Dan schrijft hij het recept voor de complete maaltijd uit. Inclusief een lekkere én mooie topping, want het oog wil ook wat.

Omrekenen naar grote hoeveelheden

Als het recept klaar is, dan zijn we er nog niet. Koken voor één persoon gaat namelijk heel anders dan voor 4000 personen. Het recept moet dus worden omgerekend naar grote hoeveelheden. En dat is geen kwestie van alles simpelweg vermenigvuldigen. “Er is veel om rekening mee te houden, zo heeft de grootte van de pan invloed op de kooktijd.” De keukenchefs helpen bij het berekenen en komen vaak met suggesties.

De ultieme proef

Het recept is nu bijna af, er volgt nog één cruciale stap: de finale proeverij. Elke week keurt onze jury bestaande uit chefs, de voedingsexpert en Uitgekookt-eigenaar nieuwe en verbeterde maaltijden. We koken ze zoals we ze ook voor jou zouden koken en eten ze zoals jij ze thuis ook zou eten: vanuit het bakje, opgewarmd in de magnetron.

Kijk mee met een proeverij!

Maaltijd op het menu

Is de maaltijd écht lekker? Is de textuur goed? Klopt hij qua voedingswaarden? En ziet hij er goed uit? Kortom: wordt iedereen er dolenthousiast van en is hij zowel lekker als gezond? Dán zie je hem binnenkort terug op ons menu.

En nu jij!

Vervolgens ben jij aan zet! Jouw beurt om te proeven. We zijn heel benieuwd wat je van onze maaltijden vindt. Daarom kun je jouw maaltijden online beoordelen. Doe dit binnen 6 dagen na ontvangst van je maaltijden. Je opmerkingen, suggesties of natuurlijk complimenten geven we door aan de keuken.

** Facts **

  • We hebben nu in totaal zo’n 350 recepten.
  • Elke week staan er weer andere maaltijden op het menu en ook komen er steeds nieuwe bij.
  • Sommige maaltijden staan één keer per jaar op het menu of alleen in een bepaald seizoen, sommige populaire maaltijden komen vaker terug.
  • De voedingsexpert zorgt dat het menu iedere week genoeg variatie heeft.
  • De afgelopen tijd hebben we veel maaltijden verbeterd op het gebied van smaak en voedingswaarden.

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?