Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.
Snel wat eten opwarmen, een boterham ontdooien of een soepje oppiepen. Het kan gelukkig allemaal. Maar wat gebeurt er met ons eten als we eten opwarmen? En wat mag je nu eigenlijk wel en niet opwarmen in een magnetron? In dit blog vertellen we alles wat je moet weten over eten opwarmen, zodat jij heerlijk kan genieten van jouw verwarmde maaltijd.
Het opwarmen van eten in de magnetron is een makkelijke en lekkere keuze. De magnetron werkt met elektromagnetische stralingen om zo de watermoleculen in jouw maaltijd op te warmen. De maaltijden worden goed warm en je kunt zelf kiezen hoe warm jij de maaltijd wilt hebben. Dit doe je door te variëren in het aantal minuten. De maaltijden van Uitgekookt zijn makkelijk op te warmen in o.a. de magnetron voor ongeveer 4 minuten, super snel!
Ook de oven is vaak een goede keuze voor het opwarmen van een maaltijd. De oven wordt vaak gekozen voor grote porties of maaltijden. In tegenstelling tot de magnetron verwarmt de oven het eten door middel van convectie, waarbij warme lucht circuleert en het voedsel langzaam en gelijkmatig opwarmt. Deze manier van eten opwarmen duurt wel langer dan de magnetron maar dat maakt het eten ook vaak wat lekkerder.
Daarnaast is het opwarmen in de airfryer ook een goede en nieuwe manier van opwarmen. De airfryer werkt eigenlijk hetzelfde als de oven maar maakt gebruik van hete lucht. Hierdoor wordt het eten snel en gelijkmatig opgewarmd. Ook krijgt het weten meer een bite door de knapperige textuur. Lekker om bijvoorbeeld hapjes opnieuw op te warmen!
Als je geen magnetron, oven of airfryer hebt, zijn er gelukkig ook andere manieren om het eten op te warmen. De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan. Deze manier is goed voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten. Ook dit is een manier dat vaak wat langer kan duren om ervoor te zorgen dat het eten niet verbrand. Het stoommandje boven een pan is een goede manier om groenten en rijstgerechten op te warmen. Door gebruik te maken van een stoommandje behoud de smaak van het gerecht.
Het opwarmen van eten is een geweldige en lekkere manier om snel een maaltijd op tafel te krijgen. Daarnaast is het ook nog eens tijdbesparend en komt er minder voedsel in de prullenbak terecht. Om jou te helpen hebben wij een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij elke avond je vingers kunt aflikken van je opgewarmde kliekjes:
Hierboven hebben we een aantal manieren van opwarmen beschreven. Daarbij hebben we ook een aantal suggesties gegeven. Zo is het opwarmen van een pizza beter in de oven en het opwarmen van een soepjes lekkerder uit een pannetje. Kies hierbij dus je juiste manier en de juiste temperatuur. Probeer de juiste optie te kiezen zodat jouw hele maaltijd goed verwarmd is.
Je voedsel bedekken, dit hoor je niet vaak maar is erg belangrijk. Soms wil eten nog wel eens spatten of uitdrogen vandaar dat het eten bedekken erg belangrijk is. Je kunt hiervoor een magnetronbestendig bakje gebruiken bijvoorbeeld.
Deze tip vergeet je eigenlijk al wel snel als je de maaltijd opwarmt in de magnetron maar is wel belangrijk. Wanneer je tussen door roert verwarmt de maaltijd zich gelijkmatig en is de hele maaltijd lekker warm.
Wanneer je maaltijd met vis of vlees bijvoorbeeld voor de tweede keer wilt opwarmen, wees hier dan voorzichtig mee. Een tweede keer opwarmen kan hierbij leiden tot een droge en taaie textuur. Ook hier is het van belang om dit zo geleidelijk en langzaam mogelijk op te warmen, zodat het vlees en vis de tijd kan hebben om goed te verwarmen.
Je verwarmt de maaltijd voor de tweede keer wat ervoor zorgt dat er al wat bacteriën bij zijn komen kijken. Laat je eten dus niet te lang buiten de koelkast staan en verwarm het op de juiste temperatuur om ervoor te zorgen dat jij de maaltijd veilig kan eten.