Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 18 oktober 2022

Zo min mogelijk plastic gebruiken en een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Dat is waar Uitgekookt naar streeft met nieuwe composteerbare maaltijdbakjes. We testten in juni en juli 2022 het draagvlak voor nieuwe composteerbare bakjes, die na gebruik bij het gft-afval kunnen. Heb jij ze ook bij je bestelling gehad?

De 100% composteerbare bakjes zijn speciaal voor ons geproduceerd. “We zijn blij hiermee koploper in de markt te zijn”, zegt Johan van Marle, directeur van Uitgekookt. “We hebben het ontwerp laten testen door een deel van onze klanten, zodat we weten of de composteerbare verpakking in de smaak valt.” Op basis van deze reacties ontwikkelen we de bakjes verder.

Uit de proef met klanten blijkt dat alle deelnemers het belangrijk vinden dat Uitgekookt werkt aan verduurzaming. Medio 2023 hopen we een perfecte, duurzame maaltijdverpakking te hebben die voldoet aan alle wensen.

Het proces

Een van de verbeterpunten die we doorvoeren, is het ontwikkelen van een composteerbare en voedselveilige coating voor de binnenzijde van de maaltijdverpakking. Deze coating gaat uitdroging tegen. Dit vergt veel tijd, omdat deze coating nog niet bestaat op de markt.

In de tussentijd onderzoeken we of de huidige maaltijdverpakking gerecycled kan worden door deze schoongespoeld retour te nemen van de klant en door een recyclingbedrijf te laten recyclen tot nieuwe verpakkingen.

Duurzame doos

Eerder dit jaar introduceerden we al een nieuwe duurzame doos. Deze kartonnen doos is herbruikbaar, hernieuwbaar én biologisch afbreekbaar. Als de doos niet bij het oud papier komt, maar op straat belandt, wordt de doos binnen drie weken volledig afgebroken. Het karton is daarnaast FSC gecertificeerd. Dit betekent dat het papier is gemaakt van verantwoord beheerd hout. De inkt is ook compleet afbreekbaar: we gebruiken alleen maar inkt op waterbasis, die niet schadelijk is voor het milieu.

Uitgekookt verduurzaamt

Duurzaamheid vinden we erg belangrijk. We koken gasloos, wekken energie op met zonnepanelen en koken met lokale groenten uit het seizoen. De maaltijden gaan voedselverspilling tegen; door regelmatig te kiezen voor Uitgekookt-maaltijden verspillen klanten gemiddeld 33% minder voedsel per jaar. Dat is wel 12 kilo! Je koopt met onze maaltijden namelijk nooit te veel ingrediënten – en wij ook niet. We helpen ook mee met het terugdringen van de CO2-uitstoot. In één rit bezorgt één bezorger maaltijden op meerdere adressen in een wijk of stad. Dat scheelt al met al heel wat ritjes naar de supermarkt.