Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.
Voedselverspilling is een wereldwijd probleem en heeft een enorme impact op het milieu en onze maatschappij. Per jaar gooien we per Nederlander gemiddeld 33,4 kilo eten weg. Opgeteld is dat 600 miljoen kilo voedsel. Wij vonden een methode om voedselverspilling bij Uitgekookt te verkleinen tot 1%. We geven je 5 praktische tips om jouw voedselverspilling te verminderen.
Huishoudens hebben volgens het Voedingscentrum een aandeel van 23 tot 32% van de totale hoeveelheid voedselverspilling. Voedselverspilling tegengaan begint bij jezelf. De verspilling van vast voedsel zit ‘m vooral in rest- en gft-afval. Daar verdwijnt ruim 26 kg per persoon per jaar. Door slimmer om te gaan met voedsel, kun je per persoon zo’n 120,- besparen op jaarbasis (bron: Voedingscentrum).
Als alle Nederlanders één week geen voedsel verspillen, besparen we 23 miljoen maaltijden. Daar kunnen we ruim 63.000 mensen een jaar van laten eten. Voedselverspilling tegengaan is dus enorm belangrijk. Samen worden we ons steeds bewuster van het probleem. En ook alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.
Inmiddels verlaten dagelijks 25 tot 30 duizend maaltijden het pand. Dat gebeurt via een inventief systeem dat al weet welke maaltijden de klant gaat bestellen nog voor hij dat heeft gedaan. Door behulp van een eigen ontwikkeld algoritme steeds beter te voorspellen, worden alle processen in de keuken efficiënter en wordt er steeds minder weggegooid. Daarbij houdt het algoritme ook rekening met zaken als het weer (stamppot bij min -10 graden, maaltijdsalade bij plus 30 graden).
Per jaar gooien we per Nederlander gemiddeld 33,4 kilo eten weg. Opgeteld is dat 600 miljoen kilo voedsel. (Voedingscentrum)
Door behulp van een eigen ontwikkeld algoritme steeds beter te voorspellen, worden alle processen in de keuken efficiënter en wordt er steeds minder weggegooid. Dat percentage is nu gedaald tot minder dan 1%.
Deze kleine hoeveelheid aan voedsel verspilling en door gebruik te maken van vegetarische opties draagt Uitgekookt bij aan een beter milieu en verkleint hierdoor de ecologische voetafdruk.
Ook jij kan een steentje bijdragen aan het milieu door food waste te verminderen. We delen 5 makkelijke tips die jou kunnen helpen om voedselverspilling tegen te gaan.
Het verminderen van voedselverspilling begint al in de winkel. Koop alleen wat je echt nodig hebt. Plan je maaltijden vooruit en maak een boodschappenlijstje. Koop producten die je kan gebruiken voordat het bederft. Dit is niet alleen een manier om voedselverspilling te verminderen, maar ook om geld te besparen.
Voedsel bederft sneller als je het niet op de juiste manier bewaart. Wees je ervan bewust welk voedsel in de koelkast en buiten de koelkast bewaart moeten worden. Bananen en andere exotische fruitsoorten kun je bijvoorbeeld beter buiten de koelkast bewaren. Ook komkommers, tomaten en winterpeen bewaar je het beste buiten de koelkast (bron: Voedingscentrum).
Gebruik de restjes van een maaltijd opnieuw om een nieuwe maaltijd mee te bereiden. Dit is niet alleen een manier om voedselverspilling te verminderen, maar het stimuleert ook nog eens je creativiteit in de keuken.
Doneer voedsel dat nog goed is, maar dat je niet meer gaat gebruiken, aan een voedselbank of soepkeuken. Dit kan een verschil maken voor mensen die honger lijden en het helpt voedselverspilling te verminderen.
Composteer voedsel dat niet meer eetbaar is. Compost is de perfecte manier om voedselverspilling te verminderen. Ook je planten zijn blij, want het compost gebruik je vervolgens als voedingsstof in de tuin.
Nu Uitgekookt zo hard groeit, is de grootste uitdaging volgens Johan dat de doelgroep ook steeds groter wordt. Om met die smaken mee te groeien, maakt Johan zich op voor de volgende grote stap: dit najaar zal hij de omvang van zijn pand nog eens verdubbelen. Hierdoor is er meer capaciteit voor smaak en nieuwe maaltijden.
Wanneer je gebruik maakt van Uitgekookt draag je bij aan een kleinere ecologische voetafdruk omdat je geen voedselverspilling heb bij het maken van een maaltijd. Daarnaast hoef je niet meer na te denken wat je deze week gaat koken, ideaal dus!