
Streekproducten: lokaal is toch het lekkerst
Vroeger wist je waar je eten vandaan kwam. De melkboer kwam langs aan de deur, groenten kwamen uit eigen moestuin of van de groenteboer in het dorp en eieren haalde je uit het kippenhok achter het huis. De smaken waren vers en puur. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Als je jouw boodschappen doet in de supermarkt, weet je waarschijnlijk niet wie het heeft gemaakt, waar het vandaan komt en hoe lang het onderweg is geweest. Gelukkig zijn streekproducten helemaal terug van weggeweest. En het mooie is: jij hoeft er de deur niet eens voor uit!
Wat zijn streekproducten?
Streekproducten zijn producten die in jouw eigen regio worden gemaakt of geteeld. Denk aan verse groenten van het land, een potje boerenjam, ambachtelijke zuivel of een stuk echte boerenkaas. Vaak zijn deze producten gemaakt zonder toevoegingen.
Iedere provincie kent haar eigen streekproducten. Zo staat Limburg bekend om de Limburgse asperges én natuurlijk om de heerlijke vlaaien. Bij Friesland denk je waarschijnlijk meteen aan droge worst en voor Krentenwegge – een brood waarbij de krenten worden meegebakken – moet je naar Twente.
Waarom kiezen mensen voor lokale producten?
Streekproducten of streekgerechten zijn weer helemaal ‘hot and happening’. En dat is niet voor niks. Je weet waar je eten vandaan komt, hoe het is gemaakt én door wie. Lokale producten zijn vaak verser en daardoor ook smaakvoller. Het heeft minder transport nodig, dus het ligt sneller op je bord. En dat proef je. Bovendien zitten er meestal minder onnodige toevoegingen in je product of gerecht.. De smaak is puur natuur. En misschien wel het mooiste? Je steunt er de mensen uit je buurt mee. De teler, de boer, de zuivelmaker om de hoek; allemaal ondernemers uit je eigen omgeving.
Bourgondisch genieten zonder gedoe
Steeds meer mensen kiezen voor streekproducten. Maar niet iedereen heeft tijd om naar de boerderij of markt te gaan. Gelukkig hoeft dat ook niet. De maaltijdservice van Uitgekookt bezorgt heerlijke verse, gezonde kant-en-klaarmaaltijden bij je thuis. Ze worden bereid met lokale ingrediënten.
Onze groenten komen via GPFlevoland, een familiebedrijf waar elke dag wordt gewerkt aan verse en eerlijke producten. Vers geoogst, dagvers gesneden. Daarna gaan ze rechtstreeks in onze maaltijden.

Een lekker dessert maakt je maaltijd compleet. De vla, yoghurt en hangop komen van ERF-1, een boerderij in Kampen. Daar mogen de koeien gewoon lekker naar buiten. Ze eten gras en hooi, krijgen de ruimte en maken daarmee de gezondste melk. Daar worden je smaakpapillen blij van!


Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.