Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Heb je het al gezien? Onze maaltijden zitten in een nieuwe kartonnen doos. Deze heeft niet alleen een fris nieuw uiterlijk, ook is hij ontzettend duurzaam. Hij is namelijk herbruikbaar, hernieuwbaar én biologisch afbreekbaar.

Wat gebeurt er met mijn Uitgekookt doos?

Dat betekent dat we van je gebruikte Uitgekookt doos weer een nieuwe doos maken. Als je hem inlevert bij het oud papier, komt hij terecht in een papierfabriek. Hier worden er rollen papier van gemaakt. En van die rollen papier maakt de leverancier weer golfkarton, waar vervolgens onze dozen van worden gemaakt. Zo zijn de dozen steeds weer her te gebruiken!

Foto: oud papier waar nieuwe doosjes van gemaakt worden.

Wat als er een doos op straat belandt?

Wat nou als er toch een doos op straat belandt? Ook dan is er nog geen man overboord. Al binnen drie weken is de doos namelijk volledig afgebroken. Dat wil zeggen dat bacteriën of schimmels het doosje afbreken tot water, methaan en CO2. Daar zie je dus niks meer van terug!

“Binnen 3 weken zijn ze volledig afgebroken.”
Francisco van leverancier Smurfit Kappa

FSC gecertificeerd hout

Ook goed nieuws: het karton dat we gebruiken is FSC gecertificeerd. Dit betekent dat het papier is gemaakt van verantwoord beheerd hout. Onze leverancier, Smurfit Kappa, beheert deze bossen zelf. Van het meeste hout uit deze bossen worden meubels gemaakt. Van het restmateriaal maken ze papier, waar vervolgens onze doosjes van worden gemaakt. Zo wordt ieder stukje boom gebruikt.

Hoe zit het met de inkt?

En hoe zit het dan met het nieuwe groene drukwerk? Ook dat is compleet afbreekbaar. We gebruiken alleen maar inkt op waterbasis, die niet schadelijk is voor het milieu.

Geen extra oud papier

Al met al kun je dus met een gerust hart onze maaltijden laten bezorgen, zonder je druk te maken over het kappen van bomen of het vergroten van de oud-papier stapel. Van ieder doosje dat je wegbrengt naar het oud-papier, maken we weer een nieuwe!

Straks ook de maaltijdbakjes 100% composteerbaar

Met deze stap zijn we weer een stukje dichter in de richting van ons streven naar 100% composteerbare verpakkingen. We onderzoeken op dit moment ook welke maaltijdbakjes aan alle eisen voldoet op het gebied van duurzaamheid én kwaliteit.

Uitgekookt duurzaam

Duurzaamheid is iets wat wij erg belangrijk vinden. We koken gasloos, wekken energie op met zonnepanelen en koken met lokale groenten uit het seizoen. Wist je ook dat je met onze maatlijden gemiddeld 33% minder voedsel per jaar verspilt? Dat is wel 12 kilo! Je koopt met onze maaltijden namelijk nooit te veel ingrediënten – en wij ook niet. Ook help je mee met het terugdringen van de CO2-uitstoot. In één rit bezorgen we namelijk maaltijden bij zowel jou als je buurtbewoners. Dat scheelt al met al heel wat ritjes naar de supermarkt.

De doos al gespot?

Heb je zelf ook een leuke foto van de nieuwe doos? Deel hem in reactie op Facebook of tag ons op Instagram. Vinden we leuk.