
Wat is duurzaam eten en hoe doe je dat?
Wat we eten heeft meer impact dan je misschien denkt. Niet alleen op je gezondheid, maar ook op dieren, het klimaat en de natuur. De productie van voedsel zorgt wereldwijd voor een groot deel van de CO2-uitstoot. En dat is niet het enige probleem, want een groot deel van het eten belandt ook nog eens in de prullenbak. Om die redenen is er ook steeds meer aandacht voor duurzaam eten. En je hoeft gelukkig geen klimaatgoeroe of keukenprins(es) te zijn om verschil te maken. Met een paar slimme keuzes kom je al een heel eind. Wij geven je tips.
Wat is duurzaam eten?
Duurzaam eten betekent dat voedsel zo wordt geproduceerd, vervoerd en geconsumeerd dat het zo min mogelijk schade aanricht aan het milieu, mens en dier. Denk bijvoorbeeld aan het eten van minder vlees, minder voedsel weggooien of kiezen voor producten van de boer om de hoek.
7 tips om zelf duurzamer te eten
Wil je zelf ook bewuster omgaan met eten? Met deze tips helpen we je een handje:
1. Eet minder vlees
Vervang vlees vaker door peulvruchten, tofu, noten of een vegetarische maaltijd. Vlees – vooral rundvlees – heeft namelijk een grote impact op het milieu. Er is veel land, water en voer voor nodig. Door vaker te kiezen voor plantaardige eiwitten of een lekkere vegetarische maaltijd, help je mee de CO2-uitstoot te verminderen. Op het menu van Uitgekookt vind je iedere week minimaal drie vegetarische maaltijden. Van een vegetarische schnitzel tot een maaltijdsalade: allemaal vers, gezond en verrassend lekker.
2. Koop lokaal en uit het seizoen
Groente en [fruit van het seizoen]/blog/seizoensfruit) zijn verser, goedkoper en duurzamer, aangezien het niet ingevlogen hoeft te worden. Door te kiezen voor producten van de boer om de hoek, bespaar je op transport, energie en uitstoot. Bovendien zijn seizoensgroenten vaak gewoon het lekkerst. Win-win!
3. Voorkom voedselverspilling
Al het eten wat in de prullenbak verdwijnt, is zonde. Niet alleen van het eten zelf, maar ook van alle energie en grondstoffen die nodig waren om het te maken. Maak voor je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje. Schrijf op wat je nodig hebt en hoeveel en check ook wat je nog in huis hebt. Bewaar restjes in de koelkast of vriezer om voedselverspilling tegen te gaan.
4. Kook met onbewerkte producten
Hoe minder bewerkt het product, hoe duurzamer het meestal is. Onbewerkte producten bevatten bovendien vaak minder toevoegingen én minder verpakkingsmateriaal.
5. Kweek je eigen kruiden en groenten
Heb je een balkon, tuin of vensterbank over? Dan kun je gemakkelijk je eigen kruiden of groenten kweken. Verser wordt het niet en er is geen transport of verpakkingsmateriaal voor nodig.
6. Leer conserveren
Inmaken, fermenteren of invriezen: met deze technieken houd je eten langer goed en verminder je verspilling. Handig voor restjes en seizoensproducten.
7. Deel je maaltijden
Heb je eten over en wil je het niet zelf bewaren? Breng een portie naar de buren in plaats van het weg te gooien. Je weet wat ze zeggen, beter een goede buur…

Zo draagt Uitgekookt haar steentje bij
Bij Uitgekookt kopen we zoveel mogelijk lokaal én in het seizoen in. Daardoor zie je in de winter een lekkere stamppot op ons menu staan en in het voorjaar een aspergeschotel. Ook voorspellen we hoeveel maaltijden er nodig zijn. We kijken bijvoorbeeld naar het weer, de populariteit van gerechten en het bestelgedrag van onze klanten. Zo kopen we alleen in wat echt nodig is. Wat we toch overhouden aan groenteresten, vergisten we tot biogas. Dat gebruiken we weer voor warmte en elektriciteit. En doordat jij zelf kiest hoe groot je portie is (350, 450, 600 gram), belandt er nóg minder in de afvalbak.
Wist je dat je met Uitgekookt tot wel 12 kilo minder voedsel per jaar verspilt? Zo makkelijk kan het zijn.
Dat is nog niet alles. Want onze bezorgdozen zijn bijvoorbeeld hernieuwbaar, herbruikbaar én biologisch afbreekbaar. Bovendien gebruiken we alleen inkt op waterbasis en FSC-gecertificeerd papier. Ook onze maaltijden bezorgen we slim: met bezorgers uit jouw regio en de meest logische routes. Minder kilometers, dus minder uitstoot. In steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem, Eindhoven en Tilburg gaan we nóg een stapje verder: daar bezorgen we zelfs op de fiets. Geen files, duurzaam én meteen een goede work-out: twee vliegen in één klap. Of eigenlijk drie.
Door dit alles hebben we in ons hele proces, van inkoop tot aan bezorging, maximaal 1% voedselverspilling. Over duurzaamheid gesproken. Je kunt dus met een gerust hart genieten van onze maaltijden. Eet smakelijk!

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.