Als alle Nederlanders één week geen voedsel verspillen, besparen we 23 miljoen maaltijden. Daar kunnen we ruim 63.000 mensen een jaar van laten eten. Voedselverspilling tegengaan is dus enorm belangrijk. Nederlanders worden zich steeds meer bewust van voedselverspilling. Dat betekent dat we met z’n allen minder weggooien en meer recyclen.
Huishoudens hebben volgens het Voedingscentrum een aandeel van 23 tot 32% van de totale hoeveelheid voedselverspilling. Voedselverspilling tegengaan begint bij jezelf. De verspilling van vast voedsel zit ‘m vooral in rest- en gft-afval. Daar verdwijnt ruim 26 kg per persoon per jaar.
Een gemiddeld huishouden verspilt bijna 10% van het gekochte voedsel. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen verdwijnen het vaakst in de prullenbak, in plaats van in de maag.
Voedingswaren die je makkelijk in de vriezer kunt bewaren, zijn brood, vlees, bouillon, pastasaus, diepvriesgroenten en soep. Check voordat je boodschappen gaat doen wel even wat er nog in de vriezer ligt, zodat je niet alsnog het eten na een tijdje kan weggooien. Daarmee komen we gelijk bij onze volgende tip:
Voedselverspilling tegengaan kan ook door te bedenken wat je wil kopen voordat je naar de supermarkt gaat. Check of je bepaalde ingrediënten al in huis hebt. Vooral ingrediënten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Gebruik een boodschappenlijstje en schrijf op wat je nodig hebt. Bekijk de voorraadkast, de diepvries en de koelkast. Heb je in de koelkast nog eten liggen van gisteravond, of een half bakje champignons van een maaltijd van twee dagen geleden? Gebruik die dan voor een nieuw gerecht.
Je houdt soms kliekjes over. Op dagen dat je geen tijd hebt om boodschappen te doen of geen zin hebt om te koken, warm je kliekjes op. Zo kun je voedselverspilling tegengaan. Bereid eten bewaren in de koelkast kan ongeveer 2 dagen. Dit verschilt per maaltijd. Vooral vlees en vis bewaar je minder lang. Zorg er wel voor dat het eten afgekoeld is en je de temperatuur in de koelkast niet verstoort. Lees hier hoe lang je eten kunt bewaren in de koelkast.
De maaltijden van Uitgekookt zijn tot wel vijf dagen houdbaar in de koelkast. Zo kun je voedselverspilling tegengaan. Bestel één keer je maaltijden en geniet er de hele werkweek van. Onze maaltijden zijn zo lang houdbaar, omdat we bij de bereiding van het eten al rekening houden met het bewaren in de koelkast. De verpakking gaat bij ons na de bereiding snel dicht en wordt pas geopend als jij wil eten.
Een gemiddelde avondmaaltijd is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaarmaaltijd bij Uitgekookt.
Eet je vaak alleen en kook je het liefst zelf? Bepaal wat je de komende dagen eet, koop een grotere portie van een ingrediënt en eet er meerdere dagen van. Zorg voor de juiste porties met bijvoorbeeld een maatbeker of een spaghettimaat.
We kopen ingrediënten in op basis van het aantal bestellingen. Zo kopen we precies in wat er nodig is voor onze maaltijden. De klanten die bij ons bestellen, kopen met het bestellen van onze gezonde kant-en-klaarmaaltijden zelf niet te veel in de supermarkt.
Voor eenpersoonshuishoudens is onze oplossing ideaal. De supermarkt heeft weinig eenpersoons porties van groenten of vlees. Dat betekent dat je zelf snel te veel koopt en eten weggooit. We laten onze klanten zelf de portiegrootte kiezen bij het bestellen. Ben je niet zo’n grote eter? Kies dan een kleinere portie, zodat je niks weggooit.
Met Uitgekookt verspil je minder voedsel, omdat je precies bestelt wat je nodig hebt.
Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.