Laatst gewijzigd: 03 juli 2025

Druiven die nét een dag te lang zijn blijven liggen, een paar happen pasta waar je eigenlijk geen trek meer in hebt of een courgette achterin de koelkast die je tegenkomt als hij z’n beste tijd gehad heeft. Herkenbaar? Je bent niet de enige.

We gooien volgens Milieu Centraal met z’n allen namelijk heel wat weg: gemiddeld 33 kilo aan eten en 64 liter aan drinken per persoon, per jaar. Omgerekend is dat zo’n € 140 per huishouden. Dat is niet alleen zonde van je geld, het is ook slecht voor het milieu. Gelukkig kun je met een paar slimme keuzes zelf al veel voedselverspilling tegengaan.

Waarom is voedselverspilling zo’n groot probleem?

Voedselverspilling is niet alleen zonde van het eten zelf, maar ook van alles wat ervoor nodig was om dat eten op je bord te krijgen. Denk aan de boer die vroeg opstaat om zijn gewassen te verzorgen, de mensen in de fabriek die het sorteren, wassen, snijden en verpakken en de vrachtwagenchauffeur die ze naar de supermarkt brengt. En dan ligt het eten thuis in je koelkast... om uiteindelijk in de prullenbak te verdwijnen. Best zonde, toch?

Bovendien is er ook nog energie nodig voor het vervoer, de koeling en de winkelverlichting. Volgens het Voedingscentrum zorgt voedselverspilling thuis voor zo’n 1,5% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van een gemiddelde consument.

Samen tegen voedselverspilling: doel voor 2030

Voedselverspilling tegengaan is één van de speerpunten in de strijd tegen klimaatverandering. Nederland heeft, samen met andere EU-landen, afgesproken om de voedselverspilling per persoon in 2030 met de helft te verminderen ten opzichte van 2015. Een ambitieus, maar noodzakelijk doel. In 2015 verspilden we nog ruim 43 kilo vast voedsel per persoon per jaar. In 2022 is dat gedaald naar 33 kilo – een mooie stap in de goede richting. Maar de laatste jaren gaat het minder snel. Daardoor wordt het moeilijk om het doel van 2030 te halen.

Tips tegen voedselverspilling: dit kun jij doen

Minder verspillen klinkt goed, maar hoe doe je dat? Het begint vaak met kleine dingen: een slimme koelkastindeling, een kliekje eten als lunch of gewoon even checken wat je nog hebt voordat je weer naar de supermarkt gaat. Het is gelukkig niet zo ingewikkeld. Met deze simpele tips kun jij je steentje bijdragen.

1. Check je voorraad

Check voordat je boodschappen doet even de koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat moet op? Wat ligt er nog open? Zo voorkom je dat je iets koopt wat je nog gewoon thuis hebt liggen.

2. Maak een boodschappenlijstje mét hoeveelheden

Schrijf niet alleen op wat je nodig hebt, maar ook hoeveel. Daardoor koop je minder snel te veel.

3. Plan je week slim

Komt het nog weleens voor dat je spontaan aanschuift bij je ouders voor het avondeten of dat je iets bestelt? Kies dan bij het boodschappen doen voor gerechten die langer houdbaar zijn, zoals diepvriesgroenten. Zo hoef je niets weg te gooien als je planning anders loopt dan verwacht.

4. Koop eten op maat

Eet je vaak alleen en kook je het liefst zelf? Bepaal wat je de komende dagen eet, koop een grotere portie van een ingrediënt en eet er meerdere dagen van. Het is ook slim om een maatbeker of spaghettimaat te gebruiken om de juiste hoeveelheid af te meten. Zo zorg je voor de juiste porties. Een gemiddelde maaltijd is ongeveer 450 gram. Dat is een 'mediummaaltijd’ bij Uitgekookt. Ideaal als je niet zelf wil of kunt koken!

5. Bewaar eten in de koelkast of vriezer

Heb je toch restjes over? Bewaar ze in de koelkast en eet ze de volgende dag. Wist je dat veel producten ook goed de vriezer in kunnen? Denk aan brood, gekookte pasta, saus of soep.

Wat doet Uitgekookt tegen voedselverspilling?

Bij Uitgekookt zijn we druk bezig om voedselverspilling tegen te gaan. En met succes, want in ons hele proces hebben we maximaal 1% voedselverspilling.

  • Dankzij ons algoritme kunnen wij het bestelgedrag van onze klanten voorspellen. We kijken bijvoorbeeld naar het weer en de populariteit van de maaltijden. Hier stemmen wij onze inkoop op af.
  • Daarnaast kies jij zelf hoeveel je wil eten dankzij onze verschillende portiegroottes (350 gram, 450 gram en 600 gram). Ideaal als je alleen eet of niet zo’n grote eter bent óf juist wel. Met de juiste portiegrootte hoef je geen eten weg te gooien.
  • Onze maaltijden zijn bovendien tot wel vijf dagen houdbaar in de koelkast. Dus je kunt makkelijk vooruit plannen zonder dat er iets in de vuilnisbak belandt. Liever invriezen? Dat kan ook.

Met de verse kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt maak je het jezelf makkelijk, eet je gezond én doe je iets goeds voor de wereld. Je verspilt met onze maaltijden namelijk tot wel 12 kilo minder voedsel per jaar. Voedselverspilling tegengaan hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn.

Logo Uitgekookt
Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.