Afgelopen week kreeg ik van een bevriende chef - die ik al heel lang ken van onze koksopleiding - een vraag die ik wel vaker krijg: “Vind jij het nou echt een uitdaging om die kant-en-klaar maaltijden bij Uitgekookt te maken? Jij kunt toch véél beter?”
In zijn vraag zat overigens helemaal geen vervelende ondertoon, daar zijn we ook te goed bevriend voor. En eerlijk gezegd kon ik mij zijn vraag best goed voorstellen. Tijdens de koksopleiding ligt de focus voornamelijk op het bereiden van gerechten in een restaurant of cateringbedrijf. Zeker wanneer je vervolgens als kok een beetje carrière wil maken, gebeurt dat voornamelijk in het circuit van de betere (sterren)restaurants en de luxe catering. Een beetje kok haalt zijn neus op voor kant-en-klaar!
We hadden afgesproken op het gezellige terras van restaurant Mout in Venlo waar we die dag geluk hadden met een stralend zonnetje. We dronken een feestelijk glaasje cava en bestelden er een schaaltje bitterballen bij. “Tja, wat is beter? Bovendien, wat is kant-en-klaar?,” beantwoordde ik zijn vraag. Welbeschouwd gebruiken we allemaal wel eens iets wat zogenaamd kant-en-klaar is. Denk aan bladerdeeg, tomatenketchup, boter, gewassen slablaadjes of zuurkool. Iets is heus niet per se beter of verser wanneer je het zelf maakt. “En deze bitterballen dan? Die zijn toch beslist niet minder lekker omdat we ze niet zelf hebben gemaakt?” Mijn vriend knikte instemmend terwijl hij druk met z’n hand wapperde en met open mond zuurstof naar binnen zoog omdat hij een iets te grote hap van zijn gloeiendhete bitterbal genomen had.
’s Avonds thuis dacht ik met een kop thee nog even terug aan de leuke middag en aan de gesprekken over de manier waarop wij beiden ons ambacht als kok uitoefenden. Voor mij was en is mijn missie heel duidelijk. Ik kan het in één woord uitdrukken: ‘Dienstbaarheid’. Daarvoor zie ik alle mogelijke manieren. Van het verzorgen van een compleet luxe diner thuis tot het maken van informatieve kook- en bakprogramma’s op televisie. Van het schrijven van duidelijke receptenboeken tot het bereiden van gezonde maaltijden die thuis bezorgd worden.
En om nog even op de vraag van mijn vriend terug te komen: ja, ik ben als ambachtelijk kok juist trots op de maaltijden van Uitgekookt. Wij ontzorgen mensen die om welke reden dan ook geen zin, puf of mogelijkheid hebben zelf te koken maar wel lekker en gezond willen eten. Dat is toch mooi? Tot slot nog even over het begrip ‘kant en klaar’. Voor onze maaltijden doet ‘vers & klaar’ eigenlijk veel meer recht aan dat wat het daadwerkelijk is. Daarom vanaf nu…
Culinaire groet, Rudolph van Veen
Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.