Laatst gewijzigd: 10 juli 2025

Voor veel mensen is groente alleen iets voor bij het avondeten. Broccoli naast de aardappels, een schep spinazie bij de vis of tomaatjes door de pasta. Maar wist je dat je veel makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag komt als je ook op andere momenten groente eet? In deze blog lees je 7 tips om meer groente te eten.

1. Begin je dag groen

Groente bij het ontbijt? Dat is misschien even wennen, maar het is een goed begin van de dag! Start bijvoorbeeld met een groentesmoothie en gooi spinazie, wortel, banaan en blauwe bessen in de blender. Liever iets warms? Maak een omelet met tomaat, champignons en paprika.

2. Lunch met soep of salade

Een grote kom courgette- of tomatensoep of een rijkgevulde salade: het is ideaal om extra groente binnen te krijgen, nog voor je aanschuift voor het avondeten. Tip: maak meerdere porties en vries ze in. Dan zit je de komende tijd ook gebakken.

3. Tussendoortje? Kies voor groente

Komkommer, worteltjes, snoeptomaatjes, paprika... Het zijn ideale, gezonde tussendoortjes als je zin hebt in een snack. Lekker met een dip zoals hummus of yoghurtdressing. Ook handig om mee te nemen voor onderweg!

4. Leg groente op de borrelplank

Een plakje worst of blokje kaas mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de borrel. Maar je kunt ook rauwe groente op de borrelplank leggen, zoals paprika, komkommer, radijsjes en cherrytomaatjes. Serveer er wat lekkere dips bij, zoals hummus, tzatziki of pesto-yoghurtdip. Niet alleen gezond, maar ook fris naast de andere hapjes.

5. Integreer groente in je gerecht

'Verstop’ groente in je maaltijd. Voeg bijvoorbeeld geraspte wortel, courgette of spinazie toe aan je pastasaus. Je kunt ook bepaalde ingrediënten vervangen. Gebruik bijvoorbeeld bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst of kies voor een bloemkoolbodem als er pizza op het menu staat.

6. Mix en match met groente

Creëer een feestje op je bord. Aangezien niet alle voedingsstoffen in één groente zitten, raadt het Voedingscentrum aan om veel af te wisselen. Hoe meer verschillende groenten op je bord, hoe beter én vaak ook nog lekkerder! Combineer meerdere soorten groente in één gerecht, bijvoorbeeld met een traybake uit de oven. Of maak een groenterijke curry met broccoli, pompoen en sperziebonen.

7. Probeer andere bereidingswijzen

Aardappelen, groente, vlees. Voor veel mensen is het een bekende combinatie, maar wist je dat je groenten op veel meer manieren kunt bereiden? Rooster bijvoorbeeld groenten in de oven of airfryer met wat olie en kruiden, zoals courgette, aubergine of bloemkool. Of maak gevulde paprika of zoete aardappel uit de oven. Groente roerbakken is ook een goede optie.

Meer groente eten? Uitgekookt helpt je

Bij Uitgekookt maken we het makkelijk voor je om meer groenten te eten. Met onze maaltijdservice heb je al in een paar minuten verse maaltijden op tafel staan. En veel van onze maaltijden bevatten minimaal 150 gram groente per portie. Klik op een maaltijd om de exacte voedingswaarden per 100 gram te zien.

Kies je voor een maaltijd met het label 'gezondste keuze' of 'bewuste keuze'? Dan weet je zeker dat je goed zit: die bevatten altijd 150 tot 200 gram groente of meer.

Je kunt bij ons ook soep, smoothies en salades bestellen, lekker als bijgerecht of voor tussendoor. Zo kom je nog makkelijker aan je dagelijkse portie groente!

Logo Uitgekookt
Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Andere interessante artikelen