
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Wil je gezonder eten, maar heb je weinig tijd of inspiratie om dat te doen? De Schijf van Vijf helpt je op weg met richtlijnen voor een gezond eetpatroon. En voor iedereen die het koken liever aan een ander overlaat, is er Uitgekookt: gezond én gemakkelijk. Dat is twee vliegen in één klap.
Wat is de Schijf van Vijf?
De Schijf van Vijf laat zien wat je nodig hebt voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Door te eten volgens de Schijf van Vijf, krijg je volgens het Voedingscentrum elke dag de juiste voedingsstoffen binnen.
Nieuwe Schijf van Vijf: wat is er veranderd?
De nieuwe Schijf van Vijf, die in 2016 werd geïntroduceerd, is net wat anders dan de oude Schijf van Vijf. Zo is de aanbeveling voor groente verhoogd van 200 naar 250 gram per dag. Ook zijn er nieuwe adviezen bijgekomen van het Voedingscentrum: eet wekelijks peulvruchten zoals linzen of bonen en neem elke dag een handje ongezouten noten. Bewerkt vlees en vleeswaren, zoals worst, ham en speklap, staan niet meer in de Schijf van Vijf vanwege de hoeveelheid zout en verzadigd vet. De nadruk ligt nu nog meer op variatie en plantaardig en minder op bewerkt voedsel.
Wat zit er in de Schijf van Vijf?
De vijf vakken van de nieuwe Schijf van Vijf zijn:
- Groente en fruit: het advies van het Voedingscentrum is om dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Door te variëren in soorten en kleuren, krijg je van alles wat binnen.
- Smeer- en bereidingsvetten: denk hierbij aan olijfolie, zonnebloemolie, zachte margarine en halvarine. Deze producten bevatten veel onverzadigde vetten.
- Vis, peulvruchten, mager vlees, ei, noten en zuivel: ook hier adviseert het Voedingscentrum om af te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan een handje ongezouten noten per dag of wekelijks een maaltijd met peulvruchten.
- Brood, graanproducten en aardappelen: deze producten zorgen voor energie, vezels en een verzadigd gevoel. Denk bijvoorbeeld aan volkorenbrood, zilvervliesrijst, havermout en volkorenpasta.
- Dranken: het advies is om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen, in de vorm van water, (kruiden)thee, koffie zonder suiker of halfvolle zuivel.
Begin met kleine stapjes
Gezond en duurzaam eten hoeft niet in één keer perfect. Kleine stappen zijn makkelijker vol te houden en maken al snel een groot verschil. Begin bijvoorbeeld met een extra portie groente, een keer peulvruchten in plaats van vlees of water in plaats van frisdrank. Groot of klein, elke stap telt.

Makkelijk gezond eten met Uitgekookt
Gezond en duurzaam eten begint dus bij kleine stappen en die mogen best makkelijk zijn. Niet iedereen heeft elke dag tijd, zin of de mogelijkheid om zelf in de keuken te staan. Gelukkig hoeft dat ook niet. Met de kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt kies je voor gemak én gezond in één, zonder dat je zelf hoeft te koken.
Onze chefs koken met verse ingrediënten en zonder onnodige toevoegingen. Onder maaltijden met het label ‘Gezondste keuze’ zie je maaltijden die maximaal 0,4 gram zout, 2,25 gram verzadigd vet en geen toegevoegde suikers bevatten. Als je op een maaltijd klikt, krijg je meer informatie over deze specifieke maaltijd en de voedingswaarden per 100 gram.
En het fijne van Uitgekookt? Je hoeft onze maaltijden alleen maar even op te warmen. Je hoeft niet naar de supermarkt, koken is niet nodig en je hebt geen afwas. Zo wordt gezond eten wel heel makkelijk.

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.