Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 15 november 2023

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om in te schatten hoeveel gram avondeten per persoon gangbaar is. Er zijn namelijk veel verschillende soorten maaltijden. Daarnaast is het afhankelijk van je geslacht, leeftijd en BMI. Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheden nodig.

Gemiddelde voor een avondmaaltijd

Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis. Daarnaast kun je 60 gram saus rekenen voor avondeten.

De schijf van vijf

Een populaire manier om gezonder te eten is door de Schijf van Vijf te gebruiken. Deze is opgesteld door het Voedingscentrum met als doel je te informeren over benodigde voedingsstoffen. De schijf is opgedeeld in de volgende vijf vakken:

  • Groente en fruit
  • Smeer- en bereidingsvetten
  • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  • Brood, graanproducten en aardappelen
  • Dranken

Onderdeel van de Schijf van Vijf is uiteraard het avondeten. Volgens het Voedingscentrum is het aanbevolen om veel groente eten. Probeer ook om minder vlees te eten. Varieer met vis, noten, peulvruchten en vegetarische maaltijden. Deze opties worden door Uitgekookt aangeboden. Daarnaast houden we bij ons “Gezond variëren” pakket hier rekening mee.

Gebruik bij de bereiding zachte of vloeibare bereidingsvetten. Ook bij Uitgekookt wordt er zo veel mogelijk gebruikgemaakt van vloeibare bereidingsvetten. Als laatst is het belangrijk om genoeg zuivel en fruit, en een handje ongezouten noten per dag te eten. Voordeel van Uitgekookt: sommige maaltijden zijn voorzien van noten. Dat is mooi meegenomen!

Vetarme maaltijden

Hoeveel gram groente per persoon?

De Schijf van Vijf geeft weer hoeveel je ongeveer van elk voedingsmiddel mag hebben. Voor een volwassene is 250 gram groente aanbevolen op dagelijkse basis. 250 gram groente is in principe voor iedere leeftijd belangrijk, jong én oud. Groente is enorm belangrijk voor het menselijk lichaam. Je krijgt namelijk voedingsvezels, mineralen en vitaminen binnen via groente. Deze verlagen je bloeddruk en cholesterol. Bovendien beschermen groenten tegen hart- en vaatziekten.

Het is ook belangrijk om 2 porties fruit per dag te eten. Vergeet niet om voldoende te drinken op een dag. Voor een volwassene adviseren we bijvoorbeeld 1,5-2 liter vocht. De gezondste dranken zijn kraanwater, thee en koffie.

Hoeveel gram vlees per persoon?

Voor veel mensen is vlees een belangrijk onderdeel van het, hoewel tegenwoordig steeds vaker gekozen wordt voor een vegetarische vervanging. Eet ongeveer 1 portie vis, peulvruchten, ei of vlees per persoon per keer avondeten. Dan blijf je binnen de gezonde hoeveelheid. Vraag je je af hoeveel 1 portie eigenlijk is? Houd rekening met ongeveer 100 gram vlees/vis en minimaal 60 gram peulvruchten.

Eet je minder of geen vlees? Kies dan voor peulvruchten, noten of ei. Dat is belangrijk, omdat je bij vegetarische maaltijden weinig omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Walnoten, sojaproducten, lijnzaad en groenten zijn goede alternatieven hiervoor.

Variatie is enorm belangrijk

Variëren met verschillende ingrediënten en voedingsstoffen is enorm belangrijk. Het is vitaal voor een gezond dieet. Op die manier krijg je geen tekorten van voedingsstoffen. In de praktijk kan variëren nog best een uitdaging zijn. Hier komt de Schijf van Vijf weer om de hoek kijken. Wanneer je dagelijks uit iedere voedingsgroep eet voorkom je dat belangrijke voeding ontbreekt.

Je kunt bijvoorbeeld variëren op het gebied pasta, zilvervliesrijst, aardappelen en couscous. Daarnaast kun je afwisselen tussen een dagje vlees, vis of een vegetarische maaltijd. Wij maken het als Uitgekookt helemaal gemakkelijk en stellen elke week een “Gezond variëren”-pakket voor jou samen. Zo weet je zeker dat je genoeg binnenkrijgt.

Kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt zitten boordevol benodigde voedingsstoffen voor jouw avondeten. Onze 24 wekelijks unieke maaltijden zorgen ervoor dat je geen dag hetzelfde eet. Wist je bijvoorbeeld dat thuiskokers vaak switchen tussen 10 dezelfde maaltijden? Bij Uitgekookt is afwisselen veel makkelijker dankzij de variatie in maaltijden. Bestel vandaag nog een proefpakket!