Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Pasta is er in alle vormen, soorten, maten en kleuren. Hoeveel pastasoorten er precies bestaan, daarover verschillen de meningen nogal. Maar dat het in de honderden loopt, dat is zeker. We zijn benieuwd of jij onderstaande 15 soorten pasta kent!

1. Spaghetti

We beginnen makkelijk met de meest bekende pastavorm ter wereld: spaghetti. Een ronde pastasliert die verschillende diktes kan hebben. Het meest populaire gerecht wat hiermee gemaakt wordt is spaghetti bolognese. Natuurlijk kun je er nog veel meer kanten mee op. Wat dacht je van onze spaghetti met kip, courgette en kerriesaus of de welbekende spaghetti met gehaktsaus en kaas?

2. Lasagne

Ook zo’n klassieker: lasagne. Wist je dat de oorsprong van deze deegvellen niet in Italië, maar in Griekenland ligt? De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘lasanon’ wat ‘platte deegkoek’ betekent. Proeven: lasagne met geitenkaas en spinazie of de traditionele variant met rundergehakt en bolognesesaus. In de herfst staat deze variant met pompoen ook geregeld op ons menu!

3. Macaroni

Natuurlijk mag de good old macaroni niet ontbreken in dit lijstje. Alhoewel, in Italië zul je geen macaroni tegenkomen. Wel maccheroni, al is dit niet helemaal hetzelfde. Wij kennen macaroni in Nederland als korte en gebogen pijpjes. Maccheroni is twee tot drie keer zo lang en recht in plaats van gebogen. Ook eten de Italianen het vooral in de soep. Wij kennen het met vlees, groenten en saus of het van oorsprong Amerikaanse mac ’n cheese. Macaroni eten? Probeer bijvoorbeeld onze variant met tonijn, courgette en kaassaus of macaroni met kip en paprikaroomsaus.

4. Penne

Wist je dat er twee soorten penne bestaan? Je hebt namelijk gladde penne en penne rigate (met ribbeltjes aan de buitenkant). Penne rigate wordt vaak gegeten in combinatie met uitgebreide (vlees)sauzen doordat de ribbeltjes de smaak van de saus goed opnemen. Gladde penne is vooral heerlijk met eenvoudige sauzen zoals tomatensaus. Wij gebruiken vaak penne rigate. Zoals deze penne met broccoli, kalfsballetjes en een romige kaassaus en natuurlijk de pasta pesto!

5. Conchiglie

Nooit van conchiglie gehoord? En wat als we je vertellen dat dit schepjespasta is? Ook deze pasta bestaat zowel in gladde als geribbelde (rigate) vorm, waarbij de saus beter aan de pasta met ribbels blijft plakken. Proberen? In de zomer vind je deze variant met tuinboontjes geregeld op ons menu.

6. Tagliatelle

Tagliatelle herken je aan de vorm die wat lijkt op die van een lint. Het is een wat bredere pastasoort wat ervoor zorgt dat het de smaak van de saus goed opneemt. Ook met deze pasta kun je eindeloos variëren. Wat dacht je van een romige tagliatelle met courgette, tomaat en kaas of tagliatelle met zalm en spinazie?

7. Gnocchi (spreek uit als njokkie)

Hier spelen we een klein beetje vals, want gnocchi bestaat soms ook uit aardappel en dat is géén pasta. Toch noemen we hem in deze lijst, want oorspronkelijk is gnocchi wél gemaakt van deeg. Ondertussen zijn er zoveel varianten, die op verschillende plaatsen in Italië weer een andere naam hebben, dat zelfs de Italianen zelf er van in de war raken.

8. Fusilli

In Nederland noemen we deze pastasoort ook wel ‘wokkelpasta’, vanwege de vorm. Vroeger werd hij gemaakt door de pasta om een stuk te touw te wikkelen en te drogen. Maaltijden met fusili: fusilli gorgonzola met kastanjechampignons en pecannoten.

9. Ravioli

Ravioli is een gevulde pasta: het zijn vierkante of ronde pakketjes met een kartelrandje. Het zijn net kleine cadeautjes, de verrassing zit in hem in de vulling. Die kan uit van alles bestaan, maar meestal is het een combinatie van groente met een zachte kaas, maar ook paddenstoelen, zeevruchten, ham of gehakt worden vaak gebruikt. Proeven? Probeer onze ravioli met carbonarasaus en groene groenten.

10. Tortellini

Ook dit is een gevulde pastasoort. Hij lijkt erg op ravioli, maar de vorm is anders. Tortellini heeft meer de vorm van een ring en er gaan verhalen de ronde dat de vorm is gebaseerd op de navel van de goding Venus.

11. Dischi volanti

Dischi volanti betekent vliegende schotels en dat is ook waar deze pasta qua vorm op lijkt. Deze pastasoort heeft geen eeuwenoude oorspong zoals vele anderen, hij is rond 1940-1950 ontstaan en het gerucht gaat dat hij is geïnspireerd op overvliegende ufo’s tijdens een voetbalwedtrijd. De smaak is wat minder spannend, maar wel errug lekker!

12. Farfalle

Farfalle ken je misschien wel als vlinderpasta of strikjepasta. Deze pastasoort is populair in koude pastasalades, maar is ook warm erg lekker. Proeven: pasta bolognese met gebakken spek.

13. Orzo

Is het pasta? Of is het rijst? Dat is de vraag die velen zich stellen bij orzo. Hierbij het verlossende antwoord: het is pasta in de vorm van rijst! Orzo wordt dan ook vaak bereid en gegeten zoals rijst, zowel warm als koud. Deze korrelvormige pastasoort gebruiken wij in een nieuwe maaltijdsalade die binnenkort op ons menu staat!

14. Lumache

Dit is een grote variant van elleboogjespasta. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar de vorm doet denken aan een slak. Vandaar ook de naam, die Italiaans is voor slak. Proeven? Probeer onze macaroni met hamblokjes en kaas.

15. Orechiette

Last but not least: orecchiette. Dit wordt ook wel oortjespasta genoemd en als je ze ziet, weet je waarom. Orecchiette is rond van vorm, heeft een gladde binnenkant en een geribbelde buitenkant. Deze pasta wordt niet zoveel gebruikt in Nederland, het is dan ook een echte streekpasta, afkomstig uit de Zuid-Italiaanse regio's Basilicata en Apulië.

Hoeveel kende jij er?

En? Hoeveel pastasoorten uit dit lijstje kende jij al? Laat het ons weten op social media!

Tip: zie je een pastagerecht dat je graag eens wilt proberen, maar is er op dit moment geen bezorgdatum bekend? Markeer hem dan als favoriet, door op het witte hartje te klikken. Dan herken je hem direct aan het groene hartje zodra hij op het menu staat.

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?