Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 17 januari 2024

Benieuwd naar de seizoensgroenten per maand? Wij hebben een overzicht gemaakt met seizoensgroenten, zodat jij iedere maand kunt variëren qua groenten. Dit doen wij als maaltijdservice namelijk ook!

Wat zijn seizoensgroenten?

Je vraagt je wellicht af, wat zijn seizoensgroenten? Bij seizoensgroente kun je denken aan groente die alleen in een specifiek jaargetijde op grote schaal lokaal beschikbaar is. Het is daardoor ook een milieuvriendelijke optie, omdat ze van minder ver geïmporteerd hoeven te worden. Uitgekookt maakt gebruik van veelal lokaal geteelde groenten, op die manier dragen wij bij aan een duurzame voedingsproductie.

Bij het samenstellen van kant-en-klaar maaltijden wordt er dus ook gekeken naar seizoensgroente. Zo zal je in de lente kunnen genieten van een verse aspergeschotel, terwijl je in de herfst en winter meer kunt denken aan een échte Hollandse pot. Uiteraard heb je met 24 unieke maaltijden per week nog steeds volop keuze uit zowel internationale als lokale gerechten, vegetarisch of met vlees/vis.

Seizoensgroente voor de lente

Na een koude winter is het natuurlijk tijd voor zonnige lentedagen én nieuwe seizoensgroenten, passend bij de lente. Wij hebben een greep uit de lekkerste seizoensgroenten voor april, mei en juni op een rijtje gezet:

  • Asperge
  • Meiraap
  • Pompoen
  • Rabarber
  • Spinazie
  • Zeekraal
koolhydraatarme snacks

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?

Verse groenten in de winter

De seizoensgroenten voor de winter lijken veelal op die van de herfst. Denk aan aardse en stevige seizoensgroenten in januari, februari en maart, ideaal voor bijvoorbeeld een stamppot.

  • Boerenkool
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Pompoen
  • Winterpeen
  • Witte kool
  • Zuurkool

Recepten voor seizoensgroenten

Zoals je kunt zien biedt ieder jaargetijde andere seizoensgroenten. Op die manier kun je ook telkens iets nieuws proberen. Populaire recepten in de lente zijn bijvoorbeeld spinazie-maaltijden of een aspergeschotel. Voor de zomer kun je zoal denken aan een frisse salade met ijsbergsla, tomaat en komkommer.

De herfst kent meer stevige groenten. Dus probeer een recept met witlof, pompoen of aardpeer. Uiteraard mogen de oer-Hollandse stamppotten met andijvie, boerenkool en zuurkool niet ontbreken in de winter.

Maaltijden met seizoensgroenten proberen

Wil je de gezonde maaltijden van Uitgekookt eens uitproberen? Profiteer dan van onze kennismakingsaanbieding: 4 voor €25!