Meesterkok Rudolph

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.

Aspergeliefhebbers eten ze vaak het liefst met een gekookt eitje, een mooie ham en een botersausje. Voor mij is dít het ultieme asperge gerecht: beetgaar gekookte romige witte asperges met daarop een ‘gratin’ van stukjes ei, beenham, pittige kaas en vers gehakte peterselie, aangemaakt met een klassieke Hollandaisesaus. De krielaardappeltjes worden eerst in de schil gekookt en daarna in bruine boter gebakken. Tenslotte nog wat verse bladspinazie om het feest compleet te maken!

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg witte asperges
  • 3 eieren
  • 200 g beenham, in blokjes
  • 50 g belegen of oude kaas, geraspt
  • Enkele takjes verse peterselie, fijngehakt
  • 400 g krielaardappeltjes met schil
  • 25 g roomboter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 g bladspinazie, gewassen
  • Zout en peper

Voor de saus:

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels witte wijn
  • Zout en peper
  • 150 g roomboter, gesmolten
  • 2 eetlepels geklopte slagroom

Bereiding:

Schil de asperges met een dunschiller van onder het kopje tot aan de onderkant. Snijd ongeveer 3 cm van het onderste gedeelte af en leg de geschilde asperges in een pan met juist genoeg water zodat ze onder staan. Voeg wat zout toe en kook de asperges in 8-10 minuten beetgaar. Snijd de krieltjes doormidden en kook ze in gezouten water in ca. 8 minuten juist beetgaar. Giet ze af en laat de aardappeltjes goed uitwasemen. Smelt een klontje boter in de koekenpan en wacht tot de boter licht bruin is geworden en lekker nootachtig ruikt. Voeg de aardappeltjes toe aan de pan en bak ze rustig verder in de notenboter. Voeg op het laatst nog een beetje zout toe.

Kook de eieren 8 minuten, laat ze even in koud water schrikken en pel ze. Snijd de eieren in kleine stukjes en meng ze in een kom met de hamblokjes, geraspte kaas en gehakte peterselie. Smelt de boter voor de Hollandaisesaus en klop in een kom de eidooiers met azijn en witte wijn ‘au bain-marie’ mooi schuimig. Giet de gesmolten boter langzaam al kloppend bij het eidooiermengsel en breng de saus goed op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de geklopte slagroom toe.

Fruit het gesnipperde sjalotje even aan in olijfolie en voeg de bladspinazie toe. Schep de spinazie rustig om totdat deze wat geslonken is. Breng de spinazie op smaak met zout en peper.

Opmaak:

Leg de goed uitgelekte gekookte asperges op een bord met de kopjes dezelfde kant op. Maak het ham-ei mengsel aan met een klein beetje van de Hollandaisesaus en schep dit op de asperges. Giet hierover nog een beetje extra saus. Schep de gebakken krieltjes en de spinazie ernaast.

Maak het jezelf makkelijk

Heb je niet zo'n zin om te koken? Doe het dan gewoon lekker niet. :-) Maak het jezelf in zo'n geval makkelijk en haal deze maaltijd kant-en-klaar bij je in huis. Eet smakelijk!

Naar de maaltijd.

Laat hem kant-en-klaar thuisbezorgen

Bestel dit gerecht