Meesterkok Rudolph

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.

Laatst gewijzigd: 10 oktober 2024

Is het je wel eens opgevallen dat de meimaand eigenlijk best een drukke feestmaand is? Voor wie het viert begint de maand natuurlijk al met de ‘Dag van de Arbeid’ op 1 mei waarbij het vooral om het gevoel van internationale verbondenheid gaat.

Daarna zijn 4 en 5 mei, mijns inziens de allerbelangrijkste ‘vieringen’ van ons land. Het zijn twee dagen van groot contrast die evenwel met elkaar in verbinding staan. Met de vlag halfstok herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers, met als belangrijkste moment 2 minuten volledige stilte vanaf 20.00 uur. De dag erna vieren we met gehesen vlag de bevrijding van ons land in 1945 en staan we ook stil bij de grote waarde van die vrijheid, de democratie en het respect voor de mensenrechten in ons land.

Van kinds af aan ben ik opgegroeid met een sterk bewustzijn van de belangrijke culturele waarden van beide dagen. Op 5 mei aten we bij mijn ouders altijd ‘American Ness’, een stamppot van aardappels met wortels, bruingebakken uien en corned beef. Dit gezouten rundvlees uit blik was, vanwege zijn lange houdbaarheid en gemak, een veel gegeten vleessoort bij Amerikaanse soldaten. Na de oorlog bleef het hierdoor ook lange tijd geliefd onder veel Nederlanders. De naam van deze stamppot herinnert vrijwel zeker aan de dankbaarheid jegens de Amerikaanse bevrijders.

In de Christelijke traditie wordt Hemelvaart gevierd, op de 40e dag na Pasen, en 10 dagen later het Pinksterfeest. In de regio Amsterdam is rond deze tijd de duivenkater een geliefde lekkernij, een zoete witbrood dat in een speciale vorm geknipt en/of gevlochten wordt. In het Brabantse dorpje Riethoven herinneren pinksterkoeken aan een gebruik uit de zestiende eeuw. De katholieke bisschop Rythovius deelde rijk gevulde koeken uit aan kinderen uit de parochie wanneer zij hun gebedje netjes opzegden.

Tja, over herinneringseten… ook dit jaar maakte ik thuis op Moederdag net als ieder jaar asperges zoals zij ze vroeger maakte. Het doet mij overigens goed te horen, wanneer ik er om mij heen naar vraag, dat iedereen wel één of meerdere fijne herinneringen heeft aan een dierbare die ook gekoppeld zijn aan een gerecht of lekkernij. Daarom, of je nu zelf kookt of niet, geniet van het eten en de fijne herinneringen die daarmee samengaan!

Culinaire groet,

Rudolph van Veen