
8 tips om gezond te eten
Een koekje bij de koffie, een glaasje fris tussendoor of een pizza in de oven als koken niet uitkomt. Herkenbaar? Voor veel mensen wel. We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is, maar het blijft soms lastig. Want hoe eet je nu écht gezond? En hoe pak je dat aan, zonder dat je hele dagen in de keuken hoeft te staan of met allerlei ingewikkelde ingrediënten aan de slag moet? Geen zorgen, gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wij helpen je op weg met 8 tips.
1. Laat frisdrank staan
Frisdranken zoals cola, sinas of ijsthee bevatten vaak veel suiker en calorieën. Dat helpt niet als je op je gezondheid wilt letten. Bovendien krijg je er geen vol gevoel van. Kies als je dorst hebt voor thee zonder suiker of een glas water. Daar kun je voor extra smaak een schijfje citroen, komkommer of munt in doen.
2. Sla junkfood over
Een patatje mayo, zakje chips of grote koek op z’n tijd is natuurlijk best lekker, maar niet erg goed voor je. Veel van deze producten bevatten ongezonde vetten, suiker en zout en weinig goede voedingsstoffen. Je mag jezelf er heus af en toe op trakteren, maar het is niet iets om elke dag te eten.
3. Eet elke dag 250 gram groente
Het Voedingscentrum adviseert om elke dag 250 gram groente te eten. Dat kan rauw zijn (zoals een komkommer of wortel), gekookt, gebakken of gestoomd. En aangezien niet alle voedingsstoffen in één soort groente zitten, is variatie belangrijk. Zo blijft het ook leuk én lekker. Met onze tips om meer groente te eten gaat het je sowieso lukken!
4. Neem dagelijks twee stuks fruit
Fruit staat net als groente in de Schijf van Vijf en is een makkelijke manier om iets gezonds binnen te krijgen. Een appel als tussendoortje, blauwe bessen door de havermout of wat plakjes banaan op je boterham. Ook met fruit is afwisseling belangrijk, want elk soort fruit bevat weer andere gezonde stoffen.

5. Eet elke dag een handje noten
Noten bevatten gezonde vetten die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken. Kies voor ongezouten noten zoals amandelen, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten of walnoten. Ook pitten en zaden, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad of chiazaad, passen goed in dit rijtje. Een klein handje per dag is genoeg, aangezien noten, pitten en zaden ook veel calorieën bevatten.
Liever smeerbaar? Notenpasta’s of pindakaas van 100% noten of 100% pinda’s zijn ook een prima keuze. Zo’n snee brood met pindakaas of notenpasta staat ongeveer gelijk aan iets minder dan een handje noten.
6. Let op toegevoegde suikers
In heel veel producten zitten toegevoegde suikers. Denk aan koek, snoep, gebak, frisdrank, zoete toetjes, sauzen en zoet broodbeleg. Suiker die je zelf in je koffie, thee of yoghurt doet, valt ook onder toegevoegde suikers. Deze suikers zijn tijdens het maken of bereiden van producten toegevoegd. Ze bevatten veel calorieën en weinig vitamines, mineralen of vezels.
Dat is anders bij natuurlijke suikers. Die zitten van nature in producten zoals fruit, melk en groenten. Deze producten passen juist wél in een gezond eetpatroon, omdat ze ook andere goede voedingsstoffen bevatten. Probeer daarom producten met toegevoegde suikers te beperken, en kies liever voor eten waar de suikers van nature in zitten.
7. Gebruik zo veel mogelijk verse, onbewerkte producten
Hoe minder bewerkt een product is, hoe beter. Groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood zijn allemaal goede keuzes. Probeer producten uit pakjes en zakjes zoveel mogelijk te vermijden. Die bevatten vaak extra suiker, zout of andere toevoegingen die je lichaam niet nodig heeft.
8. Drink genoeg water
Water is misschien wel het makkelijkste en goedkoopste wat je voor je gezondheid kunt doen. Probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Zeker als het warm is of als je veel beweegt. Naast water zijn ook kruidenthee of koffie zonder suiker prima keuzes. Probeer frisdranken en vruchtensappen te beperken.

Gezond én lekker? Het kan allebei
Gezond eten betekent niet dat je alles moet laten wat lekker is. Je kunt nog steeds genieten van je boterham, tussendoortje of een makkelijke avondmaaltijd. Hoe? Door slimme wissels te maken – ook wel foodswaps genoemd. Dat zijn producten die net even beter voor je zijn en nog steeds hartstikke lekker!
- Vervang wit brood door volkorenbrood
- Zin in chips? Kies dan voor groentechips
- Hagelslag of chocoladepasta op je brood? Ga voor 100% pindakaas of hummus
- Koop geen witte rijst, maar zilvervliesrijst, volkorenrijst of couscous
- Laat witte pasta liggen en neem volkorenpasta of courgetti mee naar huis
- Saus uit een pakje? Maak je eigen saus met verse ingrediënten
- Vruchtensap? Maak je eigen smoothie met vers fruit
- Borrelen met lekkere snacks? Haal ongezouten noten of geroosterde kikkererwten
Geen hap-slik-weg voor de tv
Het helpt om op vaste tijden te eten, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden per dag (ontbijt, lunch, diner). En neem er ook echt even de tijd voor. Dus geen maaltje op de bank voor de tv, maar gewoon rustig aan tafel. Telefoon of tablet weg, even écht met aandacht eten. Kauw goed, proef wat je eet. Zo merk je sneller wanneer je vol zit. En nog een handige truc: pak een kleiner bord of gebruik een wat kleinere lepel. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar vaak eet je daardoor automatisch minder. Maar zorg er wel voor dat je genoeg eet en dat je je lichaam geeft waar het behoefte aan heeft.
Gezond én makkelijk? Dat kan met Uitgekookt
Wil je wél gezond eten, maar niet in de keuken staan? Met de verse, gezonde kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt haal je gemak én gezondheid in huis, zonder dat je zelf hoeft te koken.
Onze chefs gebruiken alleen verse ingrediënten en geen onnodige toevoegingen. Maaltijden met het label ‘Gezondste keuze’ bevatten minimaal 150 tot 200 gram groente en maximaal 0,4 gram zout en 2,25 gram verzadigd vet per 100 gram. Wil je precies weten wat er in een maaltijd zit? Klik dan op de maaltijd, dan zie je de voedingswaarden per 100 gram.
Het fijnste van alles? Onze maaltijden hoef je alleen maar even op te warmen. Zo heb je binnen een paar minuten een gezonde maaltijd op tafel staan!

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.