Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Wil je nog lang genieten van een goed stel hersens? Zorg dan dat je gezond eet! Uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat gezond eten gepaard gaat met een goede werking én behoud van je cognitieve functies. Denk aan je geheugen, concentratie en hoe snel je informatie verwerkt. Food for thought!

Hersenleeftijd

Wel of niet gezond eten scheelt zo'n 2 jaar in ‘hersenleeftijd’. Zo kwam uit het onderzoek dat het geheugen van een 65-jarige die gezond eet, gelijk is aan dat van een 63-jarige die minder gezond eet. Bij gezonde eters gaat de algemene cognitieve functie 7% minder snel achteruit.

Richtlijnen

Als gezonde eters werden hierbij mensen gezien die eten volgens een van de drie voedingsrichtlijnen: De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, de voedingsrichtlijnen van de WHO en het Mediterrane voedingspatroon.

Onderdelen van gezonde voeding

Deze richtlijnen bevatten voldoende groenten en fruit en relatief weinig verzadigde vetten (vaste vetten) ten opzichte van onverzadigde (vloeibare vetten) vetten. Andere onderdelen van de richtlijnen zijn voldoende inname van volkoren producten (vezels) en een lage inname van toegevoegde suikers en zout.

Uitgekookt maaltijden volgens dezelfde richtlijn

De maaltijden van Uitgekookt zijn gebaseerd op een van deze richtlijnen, namelijk De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Dit combineren we met een gemiddeld Nederlands voedingspatroon. Wanneer je onze gezonde maaltijden eet – en uiteraard gezond eet - doe je je hersens een groot plezier.