Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 25 januari 2024

Hoelang kan ik mijn eten bewaren in de vriezer? En smaakt mijn eten dan nog net zo lekker? In deze blog vertellen we je alles over hoe lang eten bewaren in de vriezer een goed idee is en hoe je dat het beste doet.

Hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer?

Brood, vlees, vis, groente of dat lekkere stukje taart? Goed nieuws, want bijna alle voedingsmiddelen zijn in te vriezen. Hoe lang eten bewaren in vriezer een goed idee is, verschilt per maaltijd. Als je de vriezer op een minimumtemperatuur van 18 graden Celsius houdt, kun je eten soms maandenlang bewaren. De meeste producten kun je ongeveer drie in de vriezer bewaren, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

Er zijn uitzonderingen:

  • Brood blijft ongeveer éen maand goed in de vriezer.
  • Rauw rundvlees en magere vis blijven ongeveer zes maanden goed.
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit blijven tot wel één jaar goed.

Sla, tomaat en komkommer bevatten veel vocht. Door het invriezen kristalliseert het vocht en blijft er bij het ontdooien een slappe hap over. Deze producten kun je dus beter meteen opeten. Leuk feitje: als je van die tomaten tomatensaus maakt, blijft de saus wél goed in de vriezer.

De kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt kun je gemakkelijk invriezen. Bewaar de maaltijden niet langer dan 30 dagen in de vriezer. De kant-en-klaarmaaltijden zijn gemakkelijk op te warmen in de magnetron. Verdubbel de verwarmtijd als je de maaltijden rechtstreeks uit de vriezer opwarmt. Ontdooien is niet nodig.

Kant-en-klaarmaaltijd

Bereid eten bewaren

Heb je te veel eten gekookt? Of kook je graag voor meerdere dagen? Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking.

4 tips voor het invriezen van je eten

  1. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
  2. Laat de kliekjes eerst een paar uur afkoelen voor je ze in de vriezer zet. Zo voorkom je schommelingen in de temperatuur van je vriezer en blijft al het andere eten in de vriezer goed.
  3. Vries een ontdooid kliekje niet nog eens in, want dan loop je risico op voedselinfecties.
  4. Vries eten in kleine porties in. Zo ontstaat er minder condens of ijs in de vriezer.

Eten buiten de vriezer bewaren

Het Voedingscentrum adviseert eten buiten de koelkast en vriezer niet langer dan 2 uur te bewaren. Zet kliekjes binnen 2 uur in de koelkast of vriezer.

Hoe kan je eten in de koelkast bewaren?

Heb je maar een paar kliekjes en eet je deze binnen een paar dagen op? Dan zijn de kliekjes in de koelkast te bewaren. Afhankelijk van de maaltijd, bewaar je de kliekjes nog 2 dagen. Na 2 dagen is de kans groter dat je eten schadelijke bacteriën bevat, vooral als de verpakking al open is.

Bij de bereiding van de kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt is rekening gehouden bij het bewaren van de maaltijd in de koelkast. Hierdoor zijn de maaltijden tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. De maaltijden warm je binnen 4 minuten op, zodat je snel kunt genieten van je lekkere en gezonde avondeten.