Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 31 januari 2024

Kan ik bereid eten in de koelkast bewaren? En hoe zit het met eten buiten de koelkast bewaren? In deze blog vertellen we je hoe je de kwaliteit van eten behoudt en hoe lang jouw maaltijd in de koelkast goed blijft.

Eten in koelkast bewaren

Hoe lang je eten in de koelkast kan bewaren is afhankelijk van de maaltijd. Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je volgens het Voedingscentrum binnen 2 dagen nog opeten. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Dit geldt vooral voor verpakkingen die al open zijn geweest. Een kant-en-klaarmaaltijd van Uitgekookt blijft in de koelkast 5 dagen goed. Dit komt doordat we bij de bereiding van het eten al rekening houden met het bewaren in de koelkast en de verpakking bij ons na de bereiding snel dichtgaat en pas geopend wordt als jij wil eten. Doe je altijd boodschappen voor meerdere dagen? Of bestel je graag kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het ideaal om ze enkele dagen in de koelkast te bewaren. Zo bepaal je zelf welk gerecht je op een bepaalde dag eet.

Bereid eten bewaren

Je houdt soms kliekjes over. Op dagen dat je geen tijd hebt om boodschappen te doen of geen zin hebt om te koken, warm je kliekjes heel eenvoudig op. Zo voorkom je voedselverspilling. Bereid eten bewaren in de koelkast kan ongeveer 2 dagen.

  1. Zorg ervoor dat het eten afgekoeld is: zo verstoor je de temperatuur in de koelkast niet.
  2. Gebruik een afsluitbaar bakje en voorkom kruisbesmetting.
  3. Plaats het eten in het midden van de koelkast: hier is de koelkast het koelst. De deur van de koelkast is het ‘warmst’.
  4. Bewaar het eten ongeveer 2 dagen. Dit verschilt per maaltijd. Vooral vlees en vis bewaar je minder lang.

Rauwe groenten zoals salades bederven snel. Hoe lang je eten bewaart in de koelkast is afhankelijk van de temperatuur van de koelkast. Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen. Is je koelkast 4 graden? Dan kun je eten 3 dagen in de koelkast bewaren. Volgens het Voedingscentrum is 4 graden de ideale temperatuur voor de koelkast. Vooral vlees blijft dan het langst veilig houdbaar.

Eten buiten koelkast bewaren

Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.

Hoe lang kan je eten in de vriezer bewaren?

Eten bewaren in de vriezer kan soms wel maandenlang. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer het eten goed blijft.

De maaltijden van Uitgekookt kunnen ingevroren worden, maar zijn vers het lekkerst. In de vriezer vormen zich ijskristallen op de diepvriesmaaltijd. Dat heeft invloed op de smaak van de maaltijd. Toch in de vriezer bewaren? We adviseren de maaltijd maximaal 30 dagen in de vriezer te bewaren. De verwarmtijd verdubbelt wanneer je de maaltijd invriest. Ontdooien is niet nodig.

Maak kennis met Uitgekookt

Wil je de maaltijden van Uitgekookt eens uitproberen? Profiteer dan van onze kennismakingsaanbieding: €5,95 per maaltijd! Hierbij is geen Uitgekookt kortingscode nodig.