Gezond eten

Hoe lang eten bewaren in koelkast?

Kan ik bereid eten in de koelkast bewaren? Hoe zit het met eten buiten de koelkast bewaren? In deze blogs geven we verschillende tips over hoe lang je eten in én buiten de koelkast kan bewaren.

Eten in koelkast bewaren

Hoe lang je eten in de koelkast kan bewaren is afhankelijk van de maaltijd. Een kant-en-klaarmaaltijd van Uitgekookt blijft in de koelkast 5 dagen goed. Voor een aantal maaltijden is dit anders. Dit lees je op de maaltijdpagina of het etiket. Doe je altijd boodschappen voor meerdere dagen? Of bestel je graag diverse kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het ideaal om ze enkele dagen in de koelkast te bewaren. Zo bepaal je zelf welk gerecht je op een bepaalde dag eet.

De kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt zijn na enkele dagen nog steeds gezond. Door een speciaal kookproces behouden we de vitamines en blijft de groente nog steeds lekker knapperig. Het opwarmen in een magnetron is niet schadelijk en zorgt ervoor dat je na enkele minuten al geniet van je avondeten.

Bereid eten bewaren

We kunnen ons voorstellen dat je soms kliekjes overhoudt. Op dagen dat je geen tijd of zin hebt om te koken warm je deze gemakkelijk op. Zo voorkom je voedselverspilling. Bereid eten bewaren in de koelkast kan ongeveer 2 dagen.

  1. Zorg ervoor dat het eten afgekoeld is: zo verstoor je de temperatuur in de koelkast niet.
  2. Gebruik een afsluitbaar bakje: zo voorkom je kruisbesmetting.
  3. Plaats het eten in het midden van de koelkast: hier is de koelkast het koelst, de deur van de koelkast is het ‘warmst’.
  4. Bewaar het eten ongeveer 2 dagen: dit verschilt per maaltijd, vooral vlees en vis bewaar je minder lang.

Het bewaren van kliekjes is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Rauwe groenten zoals salades bederven snel. Hoe lang je eten bewaart in de koelkast is afhankelijk van de temperatuur van de koelkast. Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen, wanneer dit 4 graden is ga je van 3 dagen uit.

Eten buiten koelkast bewaren

Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te consumeren. Er kunnen vooral bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.

Hoe lang kan je eten in de vriezer bewaren?

Eten bewaren in de vriezer is mogelijk, soms wel maandenlang. Zet bijvoorbeeld een datum op de verpakking wanneer je eten invriest. Zo herinner je jezelf eraan om eten niet te lang te bewaren.

De maaltijden van Uitgekookt kunnen ingevroren worden, maar zijn vers toch het lekkerst. In de vriezer vormen zich ijskristallen op de diepvriesmaaltijd, wat de smaak niet ten goede komt. Toch in de vriezer bewaren? Dit kan maximaal 30 dagen. De verwarmtijd verdubbelt wanneer je de maaltijd invriest. Ontdooien is niet nodig.

Gezonde maaltijdbox proberen

Wil je de gezonde maaltijden van Uitgekookt eens uitproberen? Profiteer dan van onze kennismakingsaanbieding: 3+1 gratis!

Ontdek Uitgekookt.nl

Profiteer van onze kennismakingsaanbieding: 3+1 gratis

Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.