Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 01 mei 2023

“Rijst is toch gewoon rijst?” Dit is een van de opmerkingen die wij vaak horen van onze klanten. Nee, rijst is zeker niet gewoon rijst. Er zijn natuurlijk verschillende soorten rijst zoals basmati-, zilvervlies-, pandan- en risottorijst. Maar er zijn nog veel meer verschillen, daarover later meer. Eerst vertellen we je graag iets over de korrel.

De korrel

Rijst, hoe bijzonder ook, begint bij de basis. De korrel; deze is er in verschillende soorten en maten. Elke rijstsoort heeft zijn kenmerkende eigenschap. Onze chefs bepalen aan de hand van deze eigenschappen welke rijst we gebruiken per gerecht. Deze verschillen tussen rijst leggen we graag aan je uit!

  • Een bloemige smaak is erg kenmerkend voor de pandan rijst, ook wel jasmijn rijst genoemd. Dankzij het pandanblad krijgt de korrel zijn zachte aromatische geur.
  • In de Italiaanse keuken wordt er vaak gebruik gemaakt van risottorijst. Door de smeuïgheid van deze korrel kan deze alle smaken goed opnemen.
  • Basmatirijst is een heerlijke rijst die lekker geurt. Deze rijst heeft een nootachtige smaak. In onze oosterse gerechten gebruiken wij vooral deze basmatirijst.
  • Zilvervliesrijst is een volkorenrijst met een soepele nootachtige smaak. Dit komt doordat het vliesje nog om deze rijstsoort zit.

Nog meer verschillen!

Bij Uitgekookt willen we dat alle ingrediënten van onze maaltijden echt bijdragen aan een heerlijke smaak. Daarom kijken we bij Uitgekookt niet alleen naar welke soort korrel we gebruiken, maar ook hoe we die rijst zo op smaak kunnen brengen waardoor het hele gerecht nog lekkerder wordt.

Bijzondere smaken

Bij gerechten met zalm maken onze chefs gebruik van o.a. limoenblad rijst, een lekkere frisse rijst die op smaak wordt gebracht door een kruidenpasta met onder andere limoenblad. Het op smaak brengen van rijst is niet nieuw. Onze chefs halen hun inspiratie uit de Aziatische keuken, de bakermat van rijst. Hier worden de heerlijkste gerechten langs de kant van de weg bereid in honderden kleine eettentjes. In een omgeving doordrongen van een krachtige geur worden verse kruiden en specerijen verwerkt tot verschillende kruidenpasta's. Deze kruidenpasta’s worden ook wel boemboes genoemd.

Wat is een boemboe eigenlijk?

Boemboe is een verzamelnaam voor kruidenpasta’s van fijngemalen verse kruiden, die aan gezet/aangebakken zijn. Een boemboe is super geconcentreerd en bevat heel veel smaak. Het zijn deze boemboes die zorgen voor deze heerlijke geuren, kenmerkend zijn voor de Aziatische eettentjes langs de kant van de weg.

Inspiratie

Deze eettentjes zijn voor onze chefs de inspiratie om na te denken over de verschillende rijstsmaken, zodat deze meer kunnen bijdragen aan de smaak van onze maaltijden. In welke gerechten maken we gebruik van rijst? En hoe versterken we de smaak van onze rijst zodat bestaande maaltijden nog meer smaak krijgen?

De boemboe was het antwoord op deze vragen. Deze wordt na het koken van de rijst toegevoegd aan de pan, zodat de rijstkorrel de smaken goed kan opnemen. Inmiddels worden verschillende boemboes toegevoegd aan bestaande maar ook aan nieuwe gerechten. Hierdoor krijgt ieder rijstgerecht, dankzij de boemboe, zijn eigen karakter en is het gerecht nog smaakvoller.

Nieuwe smaken ontdekken

Onze chefs hebben een aantal puzzelstukjes gecreëerd om de rijst nog meer op smaak te brengen. En deze nieuwe maar vooral lekkere smaken leggen we graag aan je uit.

- Boemboe Hainan

Boemboe Hainan is een heerlijke boemboe met een mix van kruiden en smaken die passen bij verschillende gerechten. De zonnebloemolie geeft het een rijke textuur en de gember en knoflookblokjes voegen een pittige smaak toe. Citroengraspuree voegt een citrusachtige toets toe aan het mengsel en de kippenfond zorgt voor een hartige smaak. De sesamolie maakt het af en geeft het een nootachtige smaak. Deze boemboe past goed bij gerechten zoals gestoomde kip of vis, rijstgerechten, en roerbakgerechten.

- Boemboe Knoflook & Oester

Boemboe Knoflook & Oester is een boemboe die perfect is voor het bereiden van visgerechten. Het bevat zonnebloemolie, uit, knoflookblokjes, gember, citroengraspuree, oestersaus, ketjap manis, sesamolie, sojasaus en mispasta. De knoflook en gember zorgen voor een pittige smaak en de oestersaus voegt een umami-smaak toe aan het mengsel. De ketjap manis geeft een zoete smaak en de sesamolie voegt een nootachtige smaak toe. Deze boemboe past perfect bij het bereiden van geroerbakte garnalen, inktvis of vis.

- Boemboe Kip & Honing

Boemboe Kip & Honing is een boemboe die heerlijk past bij het bereiden van kipgerechten. Het bevat zonnebloemolie, knoflookpuree, sesamolie, kippenfond, sojasaus, honing en ketjap. De knoflookpuree en kippenfond zorgen voor een hartige smaak, terwijl de honing en ketjap manis een zoete smaak toevoegen. De sesamolie zorgt voor een nootachtige smaak en maakt het geheel af. Deze boemboe past perfect bij het bereiden van geroosterde kip, gebakken kippenvleugeltjes of kipgerechten met rijst.

Ook proeven?

We zijn heel benieuwd wat jij vindt van deze nieuwe boemboes. Deze nieuwe rijstsmaken zijn terug te vinden in maaltijden zoals; kipdij met rijst en sesamsaus en de gebakken zalm met gemberrijst, paksoi en curry. Er komen nog veel meer nieuwe smaken aan. Laat je ons weten hoe het smaakte?