Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Je bent vast wel een keer in aanraking gekomen met palmolie. In bijna ieder product in de supermarkt zit dit verwerkt. Van shampoo tot brood en van scheerschuim tot babyvoeding.

Een veelzijdig product

Palmolie (ook wel palmvet) lijkt het op het eerste gezicht een fantastisch middel. Het komt uit de vruchten van de oliepalm, is relatief eenvoudig en goedkoop te verbouwen en je kunt er veel mee. Palmolie geeft structuur aan producten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat chocola niet smelt en het maakt pindakaas smeuïger.

De keerzijde van palmolie

Maar er kleeft een flinke keerzijde aan dit veelzijdige goedje. De vraag naar palmolie is enorm groot. Daarom worden tropische regenwouden massaal gekapt om er palmolieplantages te starten. Elk uur gaan er wel honderd voetbalvelden tropisch regenwoud letterlijk in rook op.

Klimaatverandering

En dat is slecht nieuws. Ten eerste voor de bedreigde dier- en plantensoorten die leven in de regenwouden. Ten tweede voor de lokale bevolking die moet vertrekken. En ten derde voor heel de wereld, want de ontbossing draagt bij aan klimaatverandering. En dan niet de goede kant op.

RSPO keurmerk voor duurzame palmolie

Daarom bestaat sinds 2004 het keurmerk Certified Sustainable Palm Oil van de RSPO. Dit geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie duurzaam is geproduceerd.

Dat betekent dat er geen regenwoud gekapt mag zijn voor het winnen van de palmolie en dat de teelt niet ten koste is gegaan van bedreigde diersoorten. Verder zijn er eisen aan het gebruik van pesticiden, het afvalwaterbeheer, energie en broeikasgassen. Het keurmerk heeft ook criteria voor het respecteren van rechten van werknemers en de lokale bewoners.

Alleen duurzame palmolie in onze maaltijden

Wij dragen graag ons steentje bij op het gebied van duurzaamheid. Daarom vind je in onze maaltijden zo min mogelijk palmolie. Slechts in een paar producten die wij inkopen zit palmolie, zoals gebakken uitjes. En dan alléén maar palmolie met het RSPO keurmerk. Hier kun je dus met een gerust hart van eten.