Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 16 februari 2024

Vegetariër, veganist, flexitariër, pescotariër… De termen vliegen je om de oren. Maar wat is vegetarisch? En wat is veganistisch? In deze blog lees je het antwoord op deze twee vragen.

Wat is vegetarisch?

Iemand die vegetarisch is - soms ook vega genoemd - eet meestal geen vlees, gevogelte of vis. Producten die van dieren afkomstig zijn, zoals eieren, yoghurt of honing, worden vaak wel gegeten door mensen die vegetarisch zijn.

Wat is veganistisch?

Een veganist - soms ook vegan genoemd - eet net als een vegetariër geen vlees, gevogelte en vis. Daarnaast eet een veganist ook geen producten die van dieren afkomstig zijn. Kaas, eieren, yoghurt, melk en honing bijvoorbeeld. Soms eten veganisten ook geen snoep, omdat daar gelatine in zit. En dat is afkomstig uit de beenderen van dieren. Naast eten dragen veganisten meestal ook geen leer- of bontproducten, omdat dit dierlijke producten zijn.

Vegetarisch eten

Tegenwoordig zijn er genoeg opties om vegetarisch te eten. In de meeste restaurants zijn er vegetarische voorgerechten en vegetarische hoofdgerechten. In supermarkten vind je vleesvervangers of vegetarisch vlees, bijvoorbeeld voor een vegetarische barbecue. Vegetariërs eten vaak fruit, groenten, granen, peulvruchten, sojaproducten, noten en zaden.

Vegetarische gerechten van Uitgekookt

Uitgekookt heeft elke week 24 maaltijden op het menu. Vegetarische gerechten zijn er ook: dat zijn er elke week minimaal 4. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische gerechten met veel groente of vegetarische maaltijden met vleesvervangers. Filter daarvoor op ‘Vegetarisch’. Liever maaltijden zonder vlees maar met vis? Bekijk dan de Voordeelbox Vegetarisch & Vis.

Veganistisch eten

Van een veganistische taart tot een veganistische lunch en van een veganistisch dessert tot een veganistisch ontbijt: ook voor veganisten zijn er genoeg opties. Veel veganisten eten verrijkte plantaardige zuivelalternatieven zoals tofu, pitten en zaden.