Meesterkok Rudolph

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.

Laatst gewijzigd: 28 maart 2024

Je hoeft geen vegetariër te zijn om minder vlees te eten. Ons eetpatroon, maar ook onze bewustwording rondom eten, is in een aantal jaren behoorlijk veranderd.

Toen ik als kind opgroeide, was een vegetariër voor mij een soort vreemde vogel. Mijn ouders hoorde ik weleens praten aan tafel over mensen die vrijwillig geen vlees aten, maar ik kende niemand die vegetariër was. Het maakte mij nieuwsgierig. Zelf vond ik de vleesjus die mijn moeder maakte altijd superlekker, vooral over de aardappels. Hoe moest het zonder die lekkere jus?

Tijdens mijn koksopleiding in de jaren ’80, was er al wel aandacht voor dit onderwerp. Dit beperkte zich voornamelijk tot het bereiden van vleesloze recepten. Motivatie, inzicht en achtergronden werden slechts summier besproken in die tijd. Ik herinner me gerechten zoals gevulde prei met linzen in bechamelsaus en gepaneerde reuze champignons met ratatouille en pilavrijst. Er was zelfs een keer een kookles (voor een cijfer!) waarin we met de hele klas moesten proberen tofu lekker te maken…hilarisch!

Sinds 2018 staat in meerdere Europese landen de Nationale Week Zonder Vlees op de agenda. Een initiatief om de samenleving bewuster te maken van de positieve impact van minder vlees eten. Voor onze uitdagende klimaatdoelstellingen, waar we wereldwijd mee te maken hebben, kan het beslist geen kwaad om het eten van vlees en vis af te wisselen met vegetarische en plantaardige gerechten. Dat wil dus niet zeggen dat je geen vlees of vis meer zou mogen eten.

Wanneer je inmiddels om bent of al langere tijd uitsluitend vegetarisch of plantaardig eet, hoef ik je niet meer te overtuigen. Maar voor de rest: ga in de Week Zonder Vlees de uitdaging eens aan! Misschien ontdek je nieuwe producten, recepten en gerechten die je anders nooit gegeten zou hebben. Eén of twee keer in de week plantaardig eten kan wellicht bijdragen aan meer variatie en afwisseling in jouw eetpatroon. Probeer het eens, gewoon met één vegetarisch gerecht. Zie het als een culinair avontuur!

Volgende week staan er een aantal heerlijke, met veel aandacht bereide, vegetarische maaltijden op ons menu. Zoals bijvoorbeeld onze ovenschotel van knolselderij, pastinaakschotel met ei en een vegetarische versie van de schnitzel stroganoff en Surinaamse bami.

Proeven en proberen is geloven!

Culinaire groet, Rudolph van Veen