Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.
We zitten nu midden in de feestelijkste maand van het jaar. Voor vrijwel iedereen een drukke, maar ook gezellige tijd. Als kok kan ik goed merken dat alles deze weken net even wat meer is.
Zo leggen we komende dagen bij Uitgekookt de laatste hand aan de speciale Kerstboxen, maar gaan onze reguliere winterse maaltijden ook gewoon door. Om een idee te geven: deze week schillen we zo’n 10.000 kg aardappels, die we koken en bereiden als puree. We verwerken 3000 liter room in onze sauzen en blancheren 5000 kg sperziebonen. Om maar wat te noemen… Onze keuken is met recht een soort ‘Hoorn des Overvloeds’.
In het kader van overvloed en gastvrijheid moest ik deze week even terugdenken aan de culinaire reis naar San Francisco, die ik een paar jaar geleden maakte voor 24Kitchen. We reden over de Golden Gate brug naar Sausalito, een hip en kleurrijk plaatsje. Je ziet over het water San Francisco liggen. We hadden een opname gepland in een bekend sushirestaurant waar ze onder andere gespecialiseerd zijn in de ‘California Roll’, een combinatie van gekookte rijst met verse krab en avocado. Toen wij na de opname met onze filmploeg mochten blijven eten, werd ons aangeraden er een slokje saké (Japanse rijstwijn) bij te proeven. Voor ieder van ons stond een klein, vierkant bakje van hout met daarin een saké-kopje van fraai aardewerk. De gastvrouw schonk ons zoveel saké, dat het kopje overstroomde in het houten bakje!
Ze moest lachen om onze automatische schrikreactie, en vertelde vervolgens dat dit symbool stond voor de overvloedige gastvrijheid die ze in dit restaurant aan hun gasten wilden geven. Als gebaar van ultieme gastvrijheid wilde ze méér schenken dan er in ons kopje paste… Het feit dat ik dit verhaal enkele jaren later nog heel goed weet, bewijst dat ik van zo’n klein gebaar destijds best onder de indruk was.
Het gaat dus niet om hoeveel je geeft of krijgt, maar met welke intentie je dit doet. Daarom sluit ik af met de woorden die mijn oma altijd sprak wanneer ik van haar bij de thee een heel lekker koekje van de banketbakker kreeg: “Niet in het vele zit het goede, maar in het goede zit het vele…”
Culinaire groet,
Rudolph van Veen