Meesterkok Rudolph

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.

Laatst gewijzigd: 21 augustus 2023

Voor je ’t weet is het alweer de tweede zondag van de maand mei: Moederdag. Misschien wel de belangrijkste feestdag van het jaar. Of toch in elk geval één van de leukste! Zelfs al heb ik ruim 20 jaar geleden mijn eigen moeder moeten laten gaan… Gelukkig heb ik nog wel de rijkdom van een hele lieve schoonmoeder.

Bijzondere Moederdagcadeaus

Als kind bakte ik op de basisschool meerdere jaren een asbak van klei, die ik vervolgens kleurrijk beschilderde en inpakte in kreppapier. Het is nu waarschijnlijk voor jonge moeders (en kinderen) moeilijk voor te stellen, maar in de jaren ‘70 was een asbak een heel gebruikelijk Moederdag cadeau. Vanaf mijn 12e zat ik op de koksopleiding en verwende ik mijn moeder met een zelf gekookt drie gangenmenu. De totaal ontplofte keuken nam ze daarbij met een glimlach op de koop toe en repte er met geen woord over. :)

Weer een paar jaar later nam ik haar, van mijn eerste stage vergoeding, mee uit eten in een sterrenrestaurant en de jaren die daarop volgde kookte ik op Moederdag in mijn ouderlijk huis of bij mij zelf een feestelijk menu met alles wat zij zo lekker vond: Biefstuk met roomsaus, gebakken Parijse aardappeltjes, asperges, in z’n geheel gebraden kip met verse appelcompote, griesmeelpudding of chipolatabavarois. Het beeld van mijn lieve moeder, zichtbaar genietend van alles en elkaar zal ik nooit vergeten.

Verliezen eetlust en ondervoeding

Echter, toen begin jaren ’90 mijn vader overleed, leek zij naast haar echtgenoot ook haar eetlust te hebben verloren. Iets wat natuurlijk heel begrijpelijk was, maar evengoed wel zorgelijk! Elke visite en ieder telefoontje stelde ik steeds die ene vraag: ‘Zorg je wel goed voor jezelf, mam?’ ‘Met elke dag een broodje of een kopje soep doe je jezelf echt tekort hoor.’ Na enig aandringen regelde ik samen met mijn zusje een bezorgservice uit de buurt zodat ze in elk geval een paar keer per week gezond zou eten zonder dat ze voor zichzelf hoefde te koken. Dat was voor ons ook een geruststelling. Na enige tijd heeft ze haar verdriet een plekje kunnen geven en de draad van haar leven weer weten op te pakken. De eerste asperges bijvoorbeeld, moesten we altijd bij haar komen eten. “Asperges van de boer met goeie boter en ham van de slager die eet je alleen bij je moeder” zei ze dan trots.

Inmiddels is ook mijn moeder een dierbare herinnering. En als we 14 mei met de hele familie aan tafel zitten geef ik haar foto een knikje terwijl we proosten met onze glazen. Zittend aan een feestelijk gedekte tafel met daarop asperges met gehakt ei, peterselie, botersaus en ham van de slager precies volgens haar recept!

Een mooi gebaar

Moederdag is hét moment om een moeder uit jouw kring te verrassen en haar extra in het zonnetje te zetten. Johan, eigenaar van Uitgekookt, wil een bijdrage leveren aan moeders in Nederland die door onder andere ouderdom niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen en soms zelf ondervoed raken. Namens Uitgekookt geeft hij 500 maaltijdboxen gratis weg aan moeders die een gezonde, verse en voedzame kant-en-klaarmaaltijd kunnen gebruiken. Lees op LinkedIn meer over deze mooie actie.