Gezond eten onderzoek dementie
Gezond eten

Goed nieuws! Gezond eten verkleint kans op dementie

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek laat zien dat dementie al jaren van tevoren opgespoord kan worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl. Denk hierbij aan zware rokers, drinkers en mensen die alleen maar vet voedsel eten, zo meldt RTL Nieuws.

Eerder dit jaar kwam uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu al dat gezond eten gepaard gaat met een goede werking én behoud van je cognitieve functies. Het onderzoek van Universiteit Maastricht levert nog meer bewijs voor de voordelen van gezond eten.

Schade afremmen

In dit recente onderzoek is gekeken naar het brein en de levensstijl van de deelnemers. De eerste schade in het brein blijkt samen te hangen met de levensstijl van deze mensen. De onderzoekers denken dat beginnende schade afgeremd kan worden door een gezondere levensstijl.

Wat kun je het beste eten?

Gezond eten is één van de onderdelen van een gezonde leefstijl. Wat kun je dan het best eten en wat moet je laten liggen? ‘Snoep, koek en vlees zou je minder moeten eten’, meldt Ondine Nieuwerth-van de Rest, voedingsexpert aan de Universiteit Wageningen aan RTL. ‘Groente, fruit en volkoren producten zou je juist meer moeten eten.’ Naast groente en fruit wordt aangeraden om eens per week vis te eten en een paar keer per week kip of kalkoen. Daarbij geeft ze aan dat ‘ook groente en fruit uit blik prima is om te eten. Áls je het maar eet.’

Onze gezonde maaltijden

Onze maaltijden koken we volgens de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad. Dat betekent: veel verse groenten, volop eiwitten, voldoende koolhydraten en een gezonde hoeveelheid goede vetten. Ook voegen we geen suiker toe en gebruiken zo min mogelijk slechte vetten en zout. Daarbij zijn sommige maaltijden éxtra gezond: onze gezondste en bewuste keuzes. Lees hier meer over. Je kunt het jezelf dus heel makkelijk maken om gezond te eten!

Zo helpen wij je gezond te eten!

Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.