Meesterkok Rudolph

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.

Valt het je soms ook op dat er zoveel over eten gesproken wordt? En dan bedoel ik niet alleen het praatje met de buurvrouw over wat zij vanavond gaat eten. Of het advies dat je krijgt bij de slager over hoe je de rollade het beste sappig kunt houden.

Nee, ik bedoel meer over het algemeen in onze hele samenleving. ‘Food’ (schijnbaar klinkt het in het Engels veel interessanter…) is een hot onderwerp dat veel verder lijkt te gaan dan de maaltijd die wij doorgaans driemaal daags tot ons nemen. ‘Food’ is namelijk 'lifestyle’, althans voor hen die het geloven willen en houden van categoriseerbare onderwerpen.

Steeds meer Bekende Nederlanders, waaronder zangers en acteurs, vinden het leuk om hun passie voor eten met hun fans te delen. Soms is de stroom aan receptideeën vele malen groter dan het uitbrengen van nieuwe muziek of andere vormen van kunst waarvoor ze eigenlijk bekend staan. Zo kunnen we bijvoorbeeld via Instagram meekijken in het pannetje van Dries Roelvink en weten we dankzij Mariska precies wat er vanavond bij de Bauers op tafel komt.

Natuurlijk heeft de media hiervoor allang een naam bedacht. ‘Foodies’ worden ze genoemd; mensen met een ‘passion for food’. Best grappig toch? Ik bedoel, voor een enkeling zal het heus opportunisme zijn. Maar bij de meesten is de liefde voor lekker en bijzonder eten, dat met aandacht is gemaakt, oprecht en puur. Als ik zangeres Karsu hoor vertellen over de Bürek van haar Turkse vader loopt het water mij in de mond!

Zelf maak ik mij - via boeken en tv-programma’s - ook al jaren schuldig aan deze vorm van voedsel-exhibitionisme. Maar met een goede reden: informeren is motiveren! Zo wil ik bijvoorbeeld iedereen die het horen wil vertellen over onze heerlijke Siciliaanse pastaschotel met kalfsvlees, gestoofd in rode wijn met Italiaanse kruiden en aceto balsamico en geserveerd met jonge artisjokharten en zongedroogde tomaatjes! Ik zal deze Uitgekookt-maaltijd binnenkort ook eens op mijn instagrampagina delen, zoals het een echte ‘Foodie’ betaamd.