Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 07 juli 2023

Kookboeken zijn een geweldige bron van inspiratie voor zowel beginnende als ervaren koks. Ze bieden een schat aan recepten, kooktechnieken en culinaire avonturen om van te genieten. Of je nu een passie hebt voor gezond eten, op zoek bent naar nieuwe smaken, of gewoon wilt experimenteren in de keuken, er is altijd een kookboek dat bij je past. Hier zijn enkele van de beste kookboeken die je kunnen helpen om heerlijke gerechten te bereiden en je kookvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

1. De grote Kleyn: Culinair Compendium voor alle Eters

Het boek "De grote Kleyn" is een must-have voor alle Nederlandse eters, koks en kokers. Het biedt een schat aan informatie over ingrediënten, technieken, smaken, achtergronden, historie en landenkeukens. Onno Kleyn, de auteur, staat bekend om zijn no-nonsense benadering en voegt een vleugje ironie toe aan zijn schrijven. Met anekdotes, kaders en 125 recepten met wijnadviezen is dit boek een complete culinaire gids.

2. Lekker & simpel: Snel en Simpel Genieten in de Keuken

Voor diegenen die op zoek zijn naar snelle en eenvoudige recepten is het kookboek "Lekker & Simpel" van Sofia en Jorrit een uitkomst. Met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal hoef je geen uren in de keuken te staan. Denk aan gerechten zoals een zelfgemaakt broodje hete kip, een pasta-ovenschotel met Boursin en nog veel meer. Dit boek is gebaseerd op het populaire culinaire blog Lekkerensimpel.com en biedt gerechten die binnen 20 minuten op tafel staan.

3. Ons Kookboek: Dé Kookbijbel van Vlaanderen

"Ons Kookboek" is een iconisch kookboek in Vlaanderen en evolueert mee met de culinaire trends. Met 1.892 hedendaagse recepten, tips en informatie over kooktechnieken is dit boek een degelijk basiskookboek voor zowel beginners als doorgewinterde foodies. Als betrouwbare bron van kwaliteit is "Ons Kookboek" een onmisbaar naslagwerk in elke Vlaamse keuken.

4. Gewoon vegan: Makkelijke en Gezonde Vegan Recepten

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in veganistisch koken, biedt het kookboek "Gewoon vegan" ruim 80 eenvoudige en gezonde recepten voor het hele gezin. Alexandra, de auteur, deelt haar kennis en laat zien dat veganistisch eten niet ingewikkeld of saai hoeft te zijn. Van kidsproof pasta pesto met verstopte groente tot heerlijke wortel-pompoensoep, dit boek biedt een scala aan smakelijke opties.

5. Airfryer: Gezond en Veelzijdig Frituren

De airfryer is een populair apparaat in de keuken en met het boek "Airfryer" kun je er nog meer uithalen. Dit boek staat vol met originele recepten, ideeën en tips om gezonde gerechten te bereiden. Van gegratineerde lasagne tot gebakken groenten en zelfs koekjes en cakes, de airfryer biedt eindeloze mogelijkheden. Ontdek de veelzijdigheid van dit handige apparaat en geniet van gezonde maaltijden.

6. Belgisch bakboek: Authentieke Belgische Bakspecialiteiten

Het "Belgisch bakboek" brengt meer dan honderd culinaire schatten en feestelijke recepten uit heel België samen. Meesterbakker Stefan Elias neemt je mee op een reis langs de authentieke, soms bijna vergeten, Belgische bakspecialiteiten. Met stap-voor-stap instructies en achtergrondverhalen over elke lekkernij kun je zelf aan de slag en genieten van deze heerlijke Belgische tradities.

7. Vegan East: Oosterse Vegan Gerechten in een Groen Jasje

"Vegan East" biedt 80 oosterse vegangerechten die boordevol smaak zitten en snel op tafel staan. Auteur Milou van der Will heeft haar oosterse kookkunsten opgedaan van haar Indische opa en vader en heeft ze vertaald naar plantaardige recepten. Van nasi goreng vegan style tot zelfgemaakte boemboes en currypasta's, dit boek nodigt je uit om te experimenteren en te genieten van de smaken van Azië in een groen jasje.

8. Groot Indonesisch Kookboek: De Bijbel van de Indonesische Keuken

Voor liefhebbers van de Indonesische keuken is het "Groot Indonesisch Kookboek" van Beb Vuyk een onmisbaar naslagwerk. Dit klassieke kookboek bevat honderden gevarieerde recepten, inclusief een overzicht van ingrediënten en handige tips. Ontdek de smaken van de Indonesische keuken en maak gerechten zoals Soto Ajam, spekkoek en babi ketjap.

9. Het vleeskookboek: Ontdek de Wereld van Vlees

"Het vleeskookboek" is de perfecte gids voor vleesliefhebbers. Met meer dan 300 internationale recepten voor gevogelte, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en wild leer je alles over het herkennen van topkwaliteit vlees en verschillende bereidingstechnieken. Dit boek biedt een uitgebreide verzameling heerlijke en gevarieerde vleesgerechten om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

10. Ons bakboek: Genieten van Zelfgebakken Lekkernijen

Niets is zo heerlijk als zelfgebakken taart, koekjes, cake of brood. "Ons bakboek" biedt duidelijke recepten, stap-voor-stap instructies en aantrekkelijke foto's om je te begeleiden bij het bakken van de lekkerste creaties. Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, dit boek is een onmisbaar basishandboek voor thuisbakkers.

Laat je zelf inspireren door de beste kookboeken van 2023!