Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Eén van de chefs van het eerste uur is Petra. Op 19-jarige leeftijd startte ze als chef-kok in wat toen nog een groentewinkel was. Zestien jaar later kookt ze nog steeds de lekkerste lasagne. Al doet ze dat al lang niet meer in haar eentje.

Petra kwam terecht bij Uitgekookt (toen nog Van Marle) via haar broertje, die werkte in de groentewinkel als weekendhulp. Een jaar daarvoor had eigenaar Johan een open keuken gebouwd in de winkel en een chef aangenomen om maaltijden te koken en te verkopen. Nadat deze chef alles had opgezet droeg hij het stokje over aan de jonge en enthousiaste Petra. Veel keukenervaring had ze niet, maar na haar horeca-opleiding wilde ze dolgraag aan de slag.

Foto: Johan samen met de eerste chef in de winkel

Alles zelf doen: van maaltijden koken tot aan bezorgen

Vanaf toen ging het snel. Petra werkte eerst in de kleine keuken achterin de winkel en deed alles zelf. Van maaltijden koken tot bezorgen. “Met zo’n 50 te koken maaltijden per week lukte dat toen nog wel. In de vitrine van de winkel lagen grote schalen met daarin de gerechten van die week uitgestald. Elke week 12 maaltijden en 12 salades en in totaal 50 maaltijden waar tussen we rouleerden.” Het meest populaire gerecht? “De runderlasagne en nasischotel met kipsaté.”

Verhuizen naar een groter pand

De maaltijden vlogen over de toonbank en al snel was de keuken niet groot genoeg meer. Tijd om te verhuizen naar een groter pand, op een industrieterrein. Dit betekende afscheid nemen van de winkel en de focus leggen op maaltijdbezorging en catering. Petra had als teamleider inmiddels drie andere chefs om zich heen verzameld en onder haar leiding werd de keuken binnen drie jaar alweer klaar voor de volgende stap: een nog groter pand.

Foto: de vitrine met salades en maaltijden

Dagelijks 20.000 maaltijden koken

In dit pand worden nu dagelijks zo’n 20.000 maaltijden gekookt. Wel iets anders dan de 50 per week uit het begin. De keukenbrigade bestaat uit 8 á 9 chefs en 6 mensen in de voorbereidingskeuken. “Zij zetten alle ingrediënten gesneden en al in de juiste volgorde voor ons klaar. Hierdoor kunnen we efficiënt werken.”

Duizend kilo aardappels

Ook het koken gaat nu wel anders dan in het begin. “Natuurlijk is koken voor 20 man per dag anders dan voor 20.000 man. Ik sta nu soms in een ochtend 1000 kilo aardappels te koken.” Iedereen is tijdens het koken verantwoordelijk voor een bepaald maaltijdonderdeel of ingrediënt. “Ik maak het liefst soepen en sauzen. Daar zit lekker veel afwisseling in.”

Culinair ontwikkelaar en voedingsexpert

Ook heeft Petra het bedrijf steeds professioneler zien worden. Nu zijn er chefs met verschillende expertises aan boord, een culinair ontwikkelaar die recepten bedenkt en een voedingsexpert die erop toeziet dat de maaltijden gezond zijn.

Foto: Jesse en Johan in de keuken in het vorige pand.

Koken volgens recept

Het kokkerellen mist Petra soms wel een beetje. “In de kleine keuken deden we alles op gevoel. Schepje zout of wat room erbij? Geen probleem. Dat mag nu niet zomaar. We moeten ons aan een recept houden, want op het etiket staat precies wat er in zit. Dat zien klanten voordat ze een maaltijd bestellen. Daar kun je natuurlijk niet zomaar iets aan veranderen.”

Proeven is altijd belangrijk

Wordt er dan nog wel geproefd in de keuken? “Uiteraard! In de keuken is proeven altijd belangrijk!” Daar is volgens Petra geen twijfel over mogelijk. “De groente moet gaar zijn, de maaltijd goed op smaak. Alleen voegen we dus niet zomaar ingrediënten toe als er iets lijkt te missen, we trekken dan eerst aan de bel.”

Foto: Petra in de huidige keuken.

Koken met aandacht en liefde

De keuken is dan groter, de pannen zijn gigantisch en er zijn meer regels om aan te houden, echt gekookt wordt er nog altijd. "Je kunt het zien als een hele grote horecakeuken. We staan nog altijd uitjes te fruiten en in pannen te roeren en we koken met aandacht en liefde."

"Ik blijf hier tot mijn pensioen"

Het stokje van teamleider heeft Petra doorgeven toen ze een dochter kreeg, om zich op het moederschap te kunnen focussen. Maar het leidinggeven is Petra niet verleerd. Daarom start ze binnenkort als leidinggevende in de voorbereidingskeuken.

“Dat is zo leuk aan dit bedrijf. Ik ben meegegroeid vanaf het begin en wil hier zeker tot mijn pensioen blijven, dat weet ik nu al”, vertelt de 35-jarige lachend. “Als ik ergens op uitgekeken raak, zijn er nog genoeg afdelingen waar ik ook terecht kan.”

Chefs in de keuken van uitgekookt in een hele grote pan aan het roeren.

Foto: chef's in de huidige keuken.

Compliment

Petra vindt het mooi dat ze vanaf begin af aan haar steentje heeft mogen bijdragen en is trots op wat ze samen met haar collega's bereikt heeft. Tot slot vraag ik haar nog om het mooiste compliment wat ze ooit heeft ontvangen. “Vraag dat maar aan een ander”, antwoordt ze bescheiden.

Vooruit, we vroegen het Johan. “Petra staat echt haar ‘mannetje’ in de keuken,” aldus Johan. “Geef haar de leiding en je weet zeker dat alles voor 100% voor elkaar komt.”

Als dat geen mooi compliment is!

Petra’s lasagne proberen?

Ben je benieuwd of de runderlasagne van Petra inderdaad zo lekker is? De klassieke runderlasagne bolognese met groenten vind je hier. Kijk snel of hij binnenkort op het menu staat! Of zoek iets anders lekkers uit van het huidige menu.

Lees ook:

Bestel en win spectaculaire prijzen!