Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 26 januari 2023

Een 14-jarig knaapje begon als vakkenvuller bij de oude winkel van de familie Van Marle. Bijna 17,5 jaar later werkt de nu volwassen Sander Flik als operationeel manager nog steeds bij hetzelfde bedrijf. “Uitgekookt is een familiebedrijf. Ik ben hier geen nummertje.”

Sander is verantwoordelijk voor alles wat er operationeel gebeurt. “Ik zorg dat alles in goede banen wordt geleid”, legt hij uit. “Ik check alle processen. De kwaliteit van onze verse producten moet hoog blijven, op alle afdelingen.”

Goede samenwerking

De ontvangst, verpakkingskeuken, orderpick, warme keuken én de logistieke afdeling moeten goed samenwerken om tot een goed eindresultaat te komen. Terwijl dit allemaal kleine stukjes zijn van een groot geheel.

Bij Uitgekookt komen verse goederen binnen. Sander zorgt er bij de ontvangst voor dat de mensen daarvoor op de juiste plek staan. “Daar kijken ze onder andere naar welke producten er binnenkomen en hoeveel er daarvan binnenkomen. Ik houd de collega’s scherp. Kwaliteit staat hier vanaf de eerste stap direct hoog in het vaandel.” Daarna gaan de producten naar de voorbereidingskeuken, waar ze voorbereid worden voor de koks. De recepten worden klaargezet, zodat de koks alleen nog hoeven te koken. Sander: “Hier pakken we alle producten uit het karton, plastic of glas, zodat we geen risico lopen dat er een niet-eetbaar product in de maaltijden komt. We veranderen alles van vuil naar schoon product.”

In de warme keuken worden de maaltijden vervolgens gekookt, in de verpakkingskeuken belanden de maaltijden in de bakjes voor de klant en in de orderpick worden de maaltijden in de juiste dozen en tassen gepakt. “De planning, kooklijsten en processen moeten goed zijn”, vertelt Sander. “Het is belangrijk om de efficiëntie te waarborgen. Als er één afdeling in het proces minder loopt, zien andere afdelingen daar gevolgen van.”

Sander is, samen met de operationeel directeur, de verbindende factor tussen alle afdelingen. “Het moet bij mij allemaal op de juiste manier gebeuren.” Maar Sander, ben je dan ook zo’n gestructureerde man thuis? Hij begint te lachen. “Nee hoor. In de schuur wel. Daar weet ik van alles waar het ligt en hoe het moet liggen. Als dat verandert, vind ik dat vervelend. Ik ben gehecht aan de processen. Als iets mij interesseert, vind ik het belangrijk dat het goed gebeurt.”*

Tekst gaat verder onder de foto

Van vakkenvuller tot operationeel manager

Sander had als puber een krantenwijk, maar daar wilde hij mee stoppen. Van zijn ouders mocht hij niet werkloos zijn, dus hij ging op zoek naar een andere baan. “Ik kwam bij Johan in de zaak. Zijn ouders waren vrienden van mijn opa en oma. Ik ging op gesprek en ik kon de volgende ochtend beginnen. Toen heb ik gelijk mijn krantenwijk opgezegd”, zegt hij lachend.

Sander begon niet in het huidige pand van Uitgekookt, niet in het vorige pand, maar in het pand waar Johan daarvoor zat: een winkel met verse keuken in een centraal winkelcentrum in Kampen. ‘s Ochtends stond Sander voor schooltijd te vakkenvullen en na het avondeten kwam hij terug om de winkel samen met Johan af te sluiten. Eenmaal oud genoeg stond hij al vrij snel op zaterdag achter de kassa om producten in de winkel te verkopen.

Hij had het zo naar zijn zin dat Sander op zijn zeventiende startte met de opleiding tot manager in de detailhandel. “Die opleiding duurde eigenlijk vier jaar, maar ik heb ‘m in twee jaar gedaan. School is niks voor mij. Ik wilde werken. Met verse producten aan de slag. Dat vond ik mooi.”

Uitgekookt, toen nog De Culinaire Groenteman, groeide uit z’n jasje en verhuisde in korte tijd twee keer: een keer naar een grotere winkel en keuken in IJsselmuiden en een keer naar het pand in IJsselmuiden waar het bedrijf nu zit. Sander verhuisde mee. “Ik ben voor het huidige pand verantwoordelijk geweest voor heel veel technische zaken. Daar heb ik zoveel van geleerd dat het nu makkelijker is om voor de aanbouw van Uitgekookt

Tekst gaat verder onder de foto

Bijleren en doorgroeien

4,5 jaar geleden kwam Sander in zijn huidige functie als operationeel manager. “Er waren toen nog niet genoeg taken om er een fulltime functie van te maken”, vertelt hij. “Ik stond gewoon tussen de mensen die ik nu aanstuur te werken.” Totdat er wel genoeg taken kwamen om de volledige functie te vullen.

“Ik doe dit nu twee jaar fulltime. Daar ben ik in gegroeid.” Hij legt uit dat hij het moeilijk vond om de stap te maken van de werkvloer naar een leidinggevende functie. “Ik heb zo lang alles zelf gedaan. Ik ben meegegroeid met het bedrijf en nu moest ik zaken uit handen geven aan mensen die ik nog niet zo goed kende. Daar had ik in het begin vrij veel problemen mee. Nu vertrouw ik de collega’s hier volledig op hun expertise. Iedereen wordt goed ingewerkt en de processen zijn volledig optimaal.”

Werken bij Uitgekookt is voor Sander enorm uitdagend. “Dat heb ik wel nodig, want als er geen uitdaging is, verlies ik interesse. Ik heb echt een prachtfunctie. Geen enkele dag is hetzelfde. Ik vind het belangrijk dat ik de vrijheid heb in mijn werk. We maken een mooi kwaliteitsproduct waar ik volledig achter sta.” Sander’s nieuwe uitdaging is nu de enorme groei van Uitgekookt. Hij leert elke dag op een andere manier leidinggeven, samen met de operationeel directeur. “Er moeten steeds meer maaltijden door dezelfde deuren naar buiten gaan. Ik zorg ervoor dat dat lukt. Daarin zijn we efficiënt met de planning, zodat alle afdelingen goed op elkaar aansluiten. Iedereen is afhankelijk van elkaar en moet goed samenwerken. Ik werk hier al zo lang dat ik goede inschattingen kan maken van wat het bedrijf nodig heeft. De technologie staat ook niet stil. We zijn niet het bedrijf dat allemaal machines neerzet: we automatiseren wel, maar we blijven ambachtelijk. Zo hebben we nieuwe ketels, nieuwe, veilige machines en we zoeken continu naar oplossingen om het proces te optimaliseren.”

Tekst gaat verder onder de foto

De werkcultuur van Uitgekookt

“Ik blijf hier werken tot ik klaar ben met werken”, zegt Sander. “Ik wil meegroeien met Uitgekookt.” Sander omschrijft Uitgekookt als een fijn familiebedrijf dat kijkt naar wat de persoon nodig heeft. Waar je geen nummertje bent. “Het menselijke aspect is hier heel belangrijk en de doorgroeimogelijkheden zijn hier eindeloos. Ik ben daar het voorbeeld van.”

En het is ook gewoon heel gezellig, vindt Sander. “In deze tijd liggen de banen voor het oprapen. Het belangrijkste vind ik dat je het naar je zin hebt op het werk en dat je ‘s ochtends met plezier hier naartoe komt. Wij zorgen er samen voor dat dat gebeurt.” Dat doen de afdelingen met borrels, personeelsfeesten, workshops, kickbokstraining, een pokeravond of een dartavond. “De activiteitencommissie is hier in ieder geval enorm actief”, zegt Sander lachend. “Mensen van alle leeftijden worden vrienden van elkaar. Ik heb met mijn functie het geluk dat ik alle afdelingen goed ken en dat ik de verbindende schakel wil zijn. Daardoor ben ik er bij een feestje zeker bij!”

Video - Hoe is het om te werken bij Uitgekookt?