Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

De maaltijden die je bij ons bestelt stellen wij met zorg voor je samen. Voedselveiligheid staat hierbij voorop. Van het binnenkomen van de ingrediënten tot aan het bezorgen, zijn er zeven controlepunten die wij altijd doorlopen. Hierdoor ben jij zeker van een veilige, verse en gezonde maaltijd aan huis. Ontdek deze controlepunten.

Controlepunt 1: ontvangst goederen

Hier komen al onze ingrediënten binnen. Zoals vis, vlees aardappelen en groenten. Hierbij is het belangrijk dat de verpakkingen van de producten nog gesloten zijn, het juiste etiket hebben en er geen producten beschadigd zijn tijdens het transport. Vervolgens controleren we de producten op versheid en de juiste temperatuur en evt. pH-waarde. Als laatste checken we ook nog de houdbaarheid van het product. Zo weten we zeker dat onze ingrediënten met de juiste kwaliteit onze koelcellen in gaan.

Wist je dat?

Wist je dat het onmogelijk is om onze keuken binnen te komen zonder je handen te wassen? Onze medewerkers gaan eerst door een hygiënesluis, waar je handen en schoenen worden gedesinfecteerd. Ook doet iedereen zijn sieraden af en een haarnetje op. Verder dragen onze medewerkers speciaal bestemde foodjassen en koksbuizen.

Controlepunt 2: in de opslag

In de opslag bewaren we al onze ingrediënten op de FIFO manier: First In First Out. De ingrediënten die als eerste binnenkomen worden ook als eerste gebruikt. Zo zorgen we dat onze producten zo vers mogelijk blijven. De opslagruimte wordt altijd gemonitord op de juiste temperatuur. Onze koelcellen zijn altijd onder de 3 graden en onze vriezers onder de -18 graden. Dat is belangrijk voor de houdbaarheid van de producten. Deze temperaturen worden systematisch elke 5 minuten gecontroleerd, zodat we gelijk kunnen handelen als er een afwijking is, dan gaat er een alarm af bij de facilitair- en operationeel manager. Zo kunnen we het probleem snel oplossen en blijven onze producten vers.

Controlepunt 3: voorbereidingskeuken

In de voorbereidingskeuken wegen we alle ingrediënten af per maaltijdbatch en zetten we alles klaar voor de warme keuken. Hier checken we onze recepturen en ingrediënten op de juiste visuele eigenschappen, versheid, pH-waarde, gewichten en verhoudingen. Dat is belangrijk voor de houdbaarheid van onze maaltijden, maar ook voor waarborgen van de juiste smaak en receptuur, zodat een lekker recept ook elke keer even lekker is.

Controlepunt 4: verhitten

Koken maar! Hier maken we van onze ingrediënten de lekkerste maaltijden. Hierbij checken de koks nog een keer onze producten op versheid en gewicht. Als alles klopt, gaan onze koks aan de slag! Tijdens het koken zorgen onze koks dat ze alle producten lang en warm genoeg verhitten en of ze de juiste temperatuur behaald hebben. Zo weten we zeker dat onze maaltijden de juiste gaarheid hebben en voedselveilig zijn. Vervolgens controleren we de bereidde producten op gaarheid, structuur en smaak. Dat doen we door goed te proeven en te kijken. Als laatste controleren we nog een keer de PH-waarde zodat we er zeker van zijn dat de houdbaarheid van hetgeen gekookt is in orde is.

Controlepunt 5: terug koelen

Na het koken en verhitten van de producten is het belangrijk dat ze we ze weer zo snel mogelijk terug koelen. Zo behouden we de vitamines en verlengen we hiermee de houdbaarheid van de maaltijden. Hierbij moeten de producten binnen 4 uur van 100 graden naar onder de 7 graden zijn. Bij ons is dat vaak al binnen 2 uur. Dat komt omdat we gebruiken maken van zogenoemde cool-chillers, waarmee we versneld terug koelen.

Controlepunt 6: portioneren

In de portioneerkeuken verdelen we de verschillende ingrediënten in de maaltijdbakjes zoals je deze krijgt thuisbezorgd. Hier hanteren we verscherpte hygiëne protocollen en zorgen we voor een optimale presentatie en controleren we het juiste gewicht en de aantallen. Ook gaat elke maaltijd door een metaaldetector en controleren we of het folie goed gesloten is. Om er zeker van te zijn dat jij jouw maaltijden nog 5 dagen in de koelkast kan bewaren, checken we ook nog eens de houdbaarheidsdatum.

Controlepunt 7: orderpicken

Na het inpakken scant een apparaat de doosjes, om te controleren of de juiste maaltijden met het juiste gewicht erin zitten. Hier checken we ook of alle maaltijden zijn voorzien van het juiste etiket en met de juiste informatie zoals houdbaarheid, en voedingswaarden en ingrediënt declaratie. Op basis van de barcode op het product gaat de maaltijd naar het juist informatiekanaal en zo ook naar de juiste route voor bezorging.

Controlepunt 8: transport

Bezorgen maar! Vanaf de hoofdvestiging worden de routes verdeeld over de verschillende depots in het hele land. Dat zijn ongeveer een 100-tal depots. Op deze depots wordt de temperatuur gecontroleerd van de maaltijden. Zo weten we zeker dat ze op de juiste temperatuur bij jou thuisbezorgd worden. Vanaf deze depots gaan verschillende bezorgers op pad om jouw favoriete maaltijden te bezorgen. Voordat de bezorger start met zijn route, word de temperatuur nogmaals gecheckt. Ook gaan er loggers mee. Dit zijn kleine digitale thermometers die elke 5 minuten de temperatuur van de maaltijden checken. Zo hebben we grip op borgen van de juiste temperatuur als de bezorger de maaltijden bij jou thuisbezorgd.

Veilig genieten van onze maaltijden

Een maaltijd gaat onze deur niet uit zonder dat hij is gecontroleerd op deze zeven punten. Je kunt dan ook met een gerust hart van onze maaltijden genieten! Eet smakelijk!

Andere interessante artikelen