Laatst gewijzigd: 28 oktober 2024

Wat ooit begon als een volksfeest ter ere van het huwelijk tussen Kroonprins Ludwig van Beieren en Prinses Therese von Saxe-Hildburghausen op 12 oktober 1810 in München, is inmiddels uitgegroeid tot het drukst bezochte volksfeest van Europa. Ieder jaar bezoeken zo’n 6 miljoen mensen van over de hele wereld de Beierse hoofdstad uitgedost in Lederhosen of Dirndl-jurk.

Maar waarom eigenlijk? Wat maakt dat Oktoberfest nou zo speciaal? Misschien is het net als met Carnaval. De meeste Brabanders en Limburgers zullen zeggen: ‘‘Dat hoort gewoon bij onze cultuur, dat moet je voelen.’’ Maar dat maakt het best lastig uit te leggen aan mensen uit de andere provincies die er nooit bij zijn geweest.

Folklore is iets wat mensen uit een bepaalde regio of gemeenschap verbindt. Daar horen bepaalde gebruiken bij die men tradities noemt, zoals hoe men met elkaar omgaat maar ook muziek, dans, kledingstijl en natuurlijk eten en drinken. En daar zijn we weer, gelukkig! Eten speelt immer en overal een belangrijke rol. Ik zeg altijd: “Geen feest zonder eten en zonder eten geen feest”.

Omdat ik via Instagram een aantal Duitse collega-koks volg krijg ik deze weken opvallend veel plaatjes in mijn feed te zien van gerechten die typisch zijn voor het Oktoberfest zoals: ‘Backhendl’ (gebraden kip), ‘Lebkuchenhertzen’ en ‘Spätzle’. Op deze manier leef ik (soms kwijlend) gezellig mee met het grote volksfeest van onze Oosterburen zonder zelf een lederhose te hoeven aanschaffen en naar München hoef af te reizen.

Toch hoop ik heimelijk dat het er ooit eens van zal komen het Oktoberfest te bezoeken en mijzelf gewillig, in vol ornaat, onder te dompelen in het Beierse feestgedruis! Het helpt, denk ik, dat ik best van Schlagers hou. Eigenlijk hoop ik dat het op een of andere manier dan ook een culinaire inspiratiereis wordt, want dan vind ik een reis altijd extra waardevol.

Vooralsnog vier ik binnenkort met wat vrienden thuis ons eigen kleine Oktoberfeestje. De boodschappen voor mijn Schwartzwalderkirschtorte zijn al in huis. Mocht het er volgend jaar echt van komen zal ik (geïnspireerd als ik ben) ook in de keukens van Uitgekookt mijn best doen de smaak van het Oktoberfest te vertalen in een of twee lekkere nieuwe maaltijden. Met trots kan ik melden dat het al wel gelukt is een heerlijke ‘Käse Spätzle’ te introduceren die we inmiddels regelmatig op het menu hebben staan! Ik ben benieuwd of jij die al eens geproefd hebt?

Culinaire groet, Rudolph van Veen

Meesterkok Rudolph

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.