Meesterkok Rudolph

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.

“Je bent zo rijk als je je voelt,” zeiden mijn ouders vroeger altijd. Ik kan mij nog goed herinneren hoe mijn beide ouders aan onze keukentafel over dit onderwerp spraken. Mijn vader had jarenlang als zeeman op de Holland America Line gevaren en had zo’n beetje de hele wereld gezien én geproefd

Mijn zusje en ik hingen aan zijn lippen als hij weer eens één van zijn vele avontuurlijke verhalen zat te vertellen. Over sappige kokosnoten op de Maladieven die hij zelf uit de metershoge palmbomen wist te hengelen met een lange stok. Over de allerrijpste mango’s in India waarvan een speciale drank werd gemaakt met verse yoghurt en komijn, die verkoeling gaf tijdens een snikhete zomerdag. En over een lieve oudere dame op Bonaire die speciaal voor de hongerige zeelui een bijna zwarte, rijkgevulde, cake bakte die geurde naar specerijen, tropische vruchten en zelfs rozen. ‘Bolo Pretu’ heette deze cake en als we mijn vader mochten geloven was dit het meest verrukkelijke baksel op aarde!

Inmiddels is mijn vader alweer 36 jaar geleden overleden. Maar, ik weet nog zó goed dat hij altijd zei dat hij zich rijk voelde. “Ruud.” sprak hij dan, “Rijkdom is alles mogen proeven! En het belangrijkste woord in deze zin is niet rijkdom of proeven, maar mógen…” Ik was 21 toen mijn vader stierf aan de gevolgen van alvleesklierkanker. En vanaf die dag heb ik regelmatig troost kunnen halen uit die ene zin. Vijf gewone woorden die naast elkaar zoveel betekenis kunnen hebben. In ons vorige huis stond deze zin zelfs in grote houten letters op onze keukenmuur geplakt.

Dankzij het gegeven dat ik kok ben mag ik - waarschijnlijk bovengemiddeld - veel verschillende ingrediënten en gerechten proeven. In dat opzicht durf ik te beamen dat het koksvak een avontuurlijk, afwisselend en rijk beroep is. Maar, het typische van rijkdom is dat het eigenlijk pas waarde krijgt als je het kunt delen. Net als een feest, dat pas geslaagd is als alle genodigden ook daadwerkelijk komen meefeesten!

En juist hierover hadden wij het afgelopen week tijdens onze koffiebreak met mijn collega-koks bij Uitgekookt. Hoe leuk het is om zóveel verschillende smaken en gerechten van over de hele wereld te mogen koken voor iedereen in Nederland. Van populaire Hollandse klassiekers tot onze nieuwe buitenlandse maaltijden met het Roots-label en van traditioneel aardappel-vlees-groenten tot eigentijds vegetarisch. Wij koks voelen ons rijk, en willen dat graag aan iedereen laten proeven!

Culinaire groet,

Rudolph van Veen