
Top 10 superfoods volgens 60-plussers
Je komt het steeds vaker tegen: superfoods. Maar wat zijn het precies? En welke passen goed in een dagelijks, gezond eetpatroon? Wij vroegen het aan een groep 60-plussers. Ze deelden hun favoriete ‘superfoods’ met ons!
Wat zijn superfoods eigenlijk?
Er is geen officiële definitie, iedereen mag iets een superfood noemen. Veel mensen gebruiken het woord voor producten zij goed vinden passen in hun leefstijl.
Lijst met superfoods
Dit is de top 10 superfood volgens 60-plussers:
1. Blauwe bessen
Lekker door de yoghurt, bij de havermout of gewoon als tussendoortje. Veel ouderen eten dit regelmatig en vinden het een makkelijke manier om extra fruit binnen te krijgen.
2. Havermout
Havermout is een klassieker. Je kunt het warm eten, koud (overnight oats) of door een smoothie doen. Je kunt er ook weer andere superfoods doorheen doen, zoals blauwe bessen en walnoten.
3. Avocado
Op toast, door een salade of als dip: avocado valt in de smaak. Het valt onder de vruchtgroente, staat in de Schijf van Vijf én telt mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. Hoewel het niet altijd makkelijk is om een eetrijpe avocado te vinden in de supermarkt, is het dus wel de moeite waard om het te proberen!

4. Vette vis
Niet alleen 60-plussers, ook het Voedingscentrum adviseert om 1x per week vis te eten. Het liefst vette vis, zoals haring, zalm of sardientjes. Dit kan bijvoorbeeld op brood, maar ook door een salade of als warme maaltijd.
5. Walnoten
Een handje walnoten per dag is een veelgehoorde tip. Lekker als snack, door de havermout of yoghurt of door een salade. Noten staan ook in de Schijf van Vijf. Let op: het gaat dan alleen om ongezouten noten.
6. Zoete aardappel
Even anders dan gewone aardappels, en dat maakt het nét wat specialer. Veel ouderen bakken of poffen zoete aardappelen in de oven. Je kunt ze ook vullen of er frietjes of soep van maken.
7. Gember
Gember wordt veel gebruikt vanwege de frisse smaak en het verwarmende gevoel, vooral in de winter, bijvoorbeeld in thee of soep. Het staat niet in de Schijf van Vijf, maar wordt vaak genoemd als smaakmaker.

8. Lijnzaad
Lijnzaad door de yoghurt of havermout: veel mensen voegen het toe aan hun ontbijt. Niet gek, want pitten en zaden staan ook in de Schijf van Vijf. Ze vallen vanwege hun vergelijkbare samenstelling onder de noten.
9. Chiazaad
Naast lijnzaad valt ook chiazaad in de smaak. Lekker door smoothies! Het wordt ook vaak gebruikt om chiapudding mee te maken.
10. Pure chocolade
‘s Ochtends bij de koffie of ‘s avonds op de bank: pure chocola wordt door veel 60-plussers genoemd als hun favoriete superfood, vanwege de minder zoete smaak vergeleken met melk of witte chocola.
Gezond eten met Uitgekookt
Gezond en gevarieerd eten hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. Ook niet als je weinig tijd of inspiratie hebt om dat te doen.
Bij Uitgekookt kies je elke week uit 24 verse [kant-en-klaarmaaltijden]/kant-en-klaar), bereid met seizoensgroenten. Deze maaltijden worden bij je thuisbezorgd. Jij hoeft ze alleen maar even op te warmen in de oven of magnetron.
Wil je meer tips voor een gezond eetpatroon? Lees dan onze blog met 8 tips om gezond te eten.

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.