Gezond eten

Seizoensfruit - per maand beschreven

Aardbeien, appels en kersen zijn allemaal seizoensfruit. Ze zijn het lekkerst in één seizoen. Proef de lekkerste stukjes fruit passend bij het jaargetijde.

Wat is seizoensfruit?

Verschillende soorten fruit zijn alleen vers en lokaal verkrijgbaar in bepaalde seizoenen. Het kiezen voor seizoensfruit heeft diverse voordelen. Fruit lokaal telen betekent dat het doorgaans goedkoper zijn. Het is ook een milieuvriendelijk alternatief, omdat er een minder grote ecologische voetafdruk wordt gecreëerd. Seizoensfruit wordt namelijk niet geïmporteerd met het vliegtuig of gekweekt in een verwarmde kas.

De kans is groot dat je vaak dezelfde groenten en fruit kiest. Met seizoensfruit is variëren heel eenvoudig. Door de verschillende jaargetijden is het makkelijker om eens nieuwe producten te proberen! Uitgekookt biedt diverse fruitschalen, voorzien van seizoensfruit. Van Hollandse pruimen tot gesneden ananas; bij Uitgekookt kiezen we fruit op basis van het seizoen. Zo eet je altijd wat er in dit seizoen het lekkerst is. Elk stuk fruit is gecontroleerd waardoor we zeker weten dat de kwaliteit van een hoog niveau is. We checken de kwaliteit op het gebied van kleur, geur en smaak van het fruit.

Seizoensfruit in de lente

Na een lange winter is het een verademing om weer te genieten van typische fruitsoorten in de lente. In de maanden april, mei en juni zijn deze stukken fruit lekker:

  • Aardbeien
  • Abrikozen
  • Frambozen
  • Kersen
  • Nectarines
  • Perziken
  • Rode bessen

Zomerse toppers

In de maanden juli, augustus en september is het heerlijk om fris seizoensfruit te eten. In de zomer heb je ruime keuze uit deze lokale en exotische fruitsoorten:

  • Aardbeien
  • Druiven
  • Kersen
  • Kiwi’s
  • Meloenen
  • Pruimen
  • Sinaasappels

Fruit in de herfst

In de herfst wordt er minder lokaal fruit geteeld omdat de weersomstandigheden minder gunstig zijn dan in de zomer. Je geniet in oktober, november en december van deze soorten fruit:

  • Appels
  • Mandarijnen
  • Peren
  • Perziken
  • Pruimen
  • Stoofperen

Seizoensfruit in de winter

Fruit is enorm belangrijk, het hele jaar door. De vitaminen in fruit zorgen er namelijk voor dat je lichaam goed functioneert. Dit staat duidelijk in de welbekende Schijf van Vijf. In de maanden januari, februari en maart geniet je van lokaal seizoensfruit, zoals:

  • Appels
  • Mandarijnen
  • Sinaasappels
  • Stoofperen

Seizoensfruit uit Nederland

Uitgekookt kiest zoveel mogelijk fruit uit eigen land. Onze fruitschalen zijn voorzien van seizoensgebonden fruit. Genoeg voor een paar dagen zodat je niks weg hoeft te gooien. Wat je doorgaans bij een groenteboer haalt, vind je ook bij ons.

In de zomer staat er veel zomerfruit op het menu. Daarnaast zetten we lokale fruitsoorten in de spotlights. Zo geniet je deze zomer van Opal pruimen, geliefd bij de oudere generatie en steeds meer bij de jeugd. Of proef lekkere lokaal geteelde Hollandse aardbeien uit de regio Noordwest-Overijssel en de Flevopolder, bijvoorbeeld van Kalter en Polderkoninkjes. We controleren het seizoensfruit voordat jij het van ons krijgt. Hierbij kijken we naar de smaak, geur en kwaliteit van het product.

Seizoensfruit bestellen

Wil je het verse fruit van Uitgekookt zelf proeven? Selecteer je gewenste fruit tijdens het bestellen en geniet van seizoensfruit met hoogwaardige kwaliteit.

Kennismaken?

Profiteer van onze aanbieding: 4 voor €20

Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.